kutyafajtak.hu

Alaszkai malamut kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/alaszkai-malamut-kutya#sigProId7a492f95ef
Magyar / idegen név:Alaszkai malamut / Alaskan Malamute
Származási hely / feladat:USA, Alaszka / Szánhúzó kutya
Marmagasság / Súly:58 – 64 cm / 33 - 39 kg
Várható életkor / alomszám:12 év / 5-10 kölyök

Az alaszkai malamut kutya története

Ezt a sarkvidéki kutyafajtát a mahlemut eszkimó törzs tenyésztette ki. Az egyik legrégebbi szánhúzó kutya, a zord időjárási viszonyok között lezajlott természetes kiválasztódásnak köszönhetően a legszívósabb fajta. Az aranyláz idején majdnem kipusztult az alaszkai malamut. Ekkoriban nőtt meg hirtelen az erős testalkatú ebek iránti kereslet, a kalandorok rengeteg kutyát szedtek össze. Hogy erősebbé tegyék a kutyákat, nagy termetű egyedeket hozattak külföldről. Bernáthegyi és újfundlandi fajtával is keresztezték (többek között) az alaszkai malamutot, így jött létre a "mixed malamut".

A kipusztulástól az 1920-as években a Seeley tenyésztő házaspár mentette meg a fajtát: ők kezdték "újraalkotni" a malamutot. A második világháború alatt ezek a kutyák rakományt húztak, sérülteket szállítottak. A Richard Evelyn Byrd, észak-amerikai felfedező vezette antarktiszi expedíciók közül kettőn szinte nélkülözhetetlen volt az alaszkai malamut segítsége.

Az alaszkai malamut megjelenése

Az alaszkai malamut nagyon hasonlít a farkashoz: masszív, erős, robosztus testű kutya mély mellkassal. A standardban meghatározott ideális marmagasság a kanoknál 65,5 cm, a szukáknál 58,5 cm. Az ideális súly kanoknál 39 kg, a szukáknál 33 kg.

A fajta feje széles, füle háromszögletű és felálló, arcorri része nagy és széles, orrtükre fekete, kivéve a vörös színű egyedeket, mert náluk az orrtükör színe gesztenyebarna. A malamutok különböző színűek, leginkább a farkasszürke-fehér vagy a fekete-fehér színkombináció fordul elő. Szeme mandulavágású, ferdén metszett. Bundája dús és sűrű, olajos, kétrétegű: durvább védőszőrzetből és gyapjas aljszőrzetből áll. A szőr hossza az évszakkal változik, de nem haladja meg a közepes hosszúságot.

Az alaszkai malamut kutya jelleme

Az alaszkai malamut falkakutya, amely eredetileg nagyon sok emberrel és kutyával élt együtt. Sok más fajtával ellentétben a malamut nem "egygazdás" kutya, szeretetét megosztja a családtagok között. Minden embert barátnak tekint, különösen kedveli a gyerekeket. Az alaszkai malamutnak nem alakult ki területvédő ösztöne, hiszen az eszkimó társadalomban, ahol évezredekig élt, nem használták értékek őrzésére (ott minden közös volt).

Higgadt, nyugodt, hűséges, nemes és nagylelkű állat, nem haragtartó. A felnőtt malamut játékos, ugyanakkor büszke tartású. Nevelése nem nehéz, gond nélkül alkalmazkodik a környezetéhez, bár nem alkalmas a városi életre. Szabadtéri kifutóban tartható, feltéve, hogy közeli kapcsolatban maradhat gazdájával vagy egy másik kutyával.

Ez a kutyafajta nagyon szeret enni. A nyers csontos húst, főtt-párolt zöldségeket, friss gyümölcsöt és a konyhai hulladékokat szereti. A tápok nem elégítik ki étrendjét. Figyelni kell, hogy a bordáit mindig érezzük, de a mellkasa ne süppedjen be.

Az alaszkai malamut társas viselkedése

Az alaszkai malamut általában jól kijön a gyerekekkel, és mindenki mással is barátságos, így házőrzőnek teljesen alkalmatlan. Viszont a falkaösztöne erősen fejlett, emiatt agressziót mutathat más állatok iránt – ez megfelelő szocializációval jó irányba terelhető. A vele azonos nemű kutyákkal szemben domináns módon viselkedhet. Gazdájának már a malamut egészen kicsi korától kezdve el kell vennie a kedvét attól, hogy dominánsan lépjen fel. Macskát csak akkor érdemes együtt tartani vele, ha kölyökkorukban együtt nőnek fel. Mivel <p>, nem árt szocializációja során minél többféle állattal megismertetni.

Az alaszkai malamut kutya szőrzetápolási igénye

Az alaszkai malamut nagyon tiszta kutya, gyakran úgy mosakszik, mint a macskák, ezért tisztán tartása nem nehéz. Bundáját időnként keféljük át, a vedlés ideje alatt gyakrabban. Az alaszkai malamut időjárásálló szőrzetéről a sár és egyéb piszok száradás után egyszerűen lesöpörhető. Ez a kutya igen sok szőrt hullat el, főként tavasszal és ősszel. A vedlési időszakban célszerű erős, kétsoros, fémfogú fésűt használni az elhalt és kilazult szőrszálak aljszőrzetből való eltávolításához.

Az alaszkai malamut kutya tanítása

Barátságos természete ellenére az alaszkai malamut szigorú és következetes bánásmódot igényel a nevelése során, sőt általában egész életében is. A nyugodt, kiegyensúlyozott, tekintélyt sugárzó gazdának viszont engedelmes lesz, és rövid idő alatt általában sok parancsot képes megtanulni.Fontos, hogy a gyakorlatoknak a kutya számára is élvezetesek legyenek. Az egyhangú foglalkozások mindig tiltakozást váltanak ki belőle, és a kutya egyszerűen nem hajlandó teljesíteni az utasításokat.

A nevelése során különösen nagy figyelmet kell fordítani a "hozzám!" utasításra. Mivel az alaszkai malamut nagyon szeret enni, jutalomként használt étellel nagyszerűen lehet tanítani. A megfelelő szocializációt ideális esetben a tenyésztőnek kell megkezdenie.

A malamut mozgásigénye

Mivel munkakutya, szánhúzásra lett teremtve, így vérében van a sok mozgás, a húzás utáni vágy. Minél gyakrabban sétáltassuk, futtassuk, és hevederrel húzassunk vele nagyobb, nehéz tárgyakat (pl: autó kerék, farönk). Nagy mozgásteret igényel.

Aki nem akar vagy nem tud minden nap legalább egy órán át futni vagy sétálni - nem kényelmes tempóban - a kutyájával, az jobban teszi, ha más fajta után néz. A póráz nélküli sétáltatást csak akkor szabad megpróbálni, ha a kutya jól nevelt, és azonnal visszatér a hívó szóra.

A malamut kutya alkalmazásai

Manapság már sok országban vannak sportszövetségek, amelyen kutyaszánversenyeket, vagy ahol nincs hó, kutyavontatta kocsiversenyeket rendeznek. Több olyan malamut is ismert, amelyek mentőkutyaként, illetve engedelmességi próbákon lett eredményes. A sportnak azonban a kutya számára mindenképp szórakoztatónak kell lennie, máskülönben a juhászkutyák könnyen felülmúlják.

Kategória: Szánhúzó kutyák / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz