kutyafajtak.hu

Amerikai-kanadai fehér juhászkutya

Származási országa: USA/Kanada

Eredeti feladata: társ

Marmagassága: 55-65 cm

Jelleme

Vidám, éber, értelmes és figyelmes, kiegyensúlyozott és barátságos kutya. Szívesen dolgozik a gazdájáért és a családjáért, és általában engedelmes is. Nagyon gyengéd, nem szereti, ha kihagyják valamiből.

Társas viselkedése

Ez az eb rendszerint jól kijön a gyerekekkel, és a többi kutyával sem igen lehetnek problémái. Ha megfelelő volt a szocializációja, a macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól meg kell férnie. Ismeretlen személyekkel és helyzetekkel szemben kissé óvatos.

Szőrzetápolási igénye

A fehér juhászkutya szőrzete elég sok gondozást igényel. Hetente nagyjából egyszer kell alaposan átkefélni, de a vedlési időszakban naponta ajánlatos kefélni és fésülni - erre a munkára a kártolókefe a legmegfelelőbb eszköz. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A fehér juhászkutya értelmes állat, amely szeret a gazdájáért dolgozni - ez a kombináció könnyen nevelhető, engedelmes kutyát eredményez. Rendkívül fontos, hogy kölyökkorában a lehető legtöbb különböző állattal, emberrel, dologgal és helyzettel találkozzon, mivel így hozzászokhat ezekhez, és kiegyensúlyozott felnőtt állattá válhat.

Mozgásigénye

A kutya mozgásigénye átlagos, ám hamar elunja magát, ha kénytelen beérni napi néhány rövid sétával. A fehér juhászkutya sétáltatása megnyugtató foglalatosság: ha a kutya szoros kapcsolatban áll a gazdájával, akkor indvégig a közelében marad. Nem különösebben hajlamos arra, hogy egyedül nekivágjon a szomszédság vagy a közeli erdő felderítésének. Nagy örömet lehet szeretni a kutyának azzal, ha a sétáltatáson kívül néha elviszik úszni, megfuttatják, labdáznak vagy apportíroznak vele.

Alkalmazásai

Igen jól szerepelhet a különféle kutyás sportokban, például az engedelmességi vagy ügyességi próbákon, illetve a labdázásban; ugyanakkor családi kutyaként is remekül beválik.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz