kutyafajtak.hu

Angol agár kutya / Greyhound

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/angol-agar-kutya#sigProId5d9376a1ab

Általános leírása

Színe: fekete, fehér, vörös, kékesszürke, csíkos, minden színben előfordulhatnak fehér foltok. Marmagassága: 68,5-76 cm. Súlya: 27-32 kg. Rendkívül áramvonalas, elegáns felépítésű, ruganyos járású eb. Feje keskeny, hosszú. Koponyája lapos; állkapcsa erős. Szeme sötét. Füle kicsi, lelógó, kissé hátrahajló. Fogazata igen fejlett. Nyaka elegáns ívelésű. Mellső végtagjai hosszúak, párhuzamosak. Mellkasa mély, széles; hasa felhúzott, úgynevezett agárhas. Háta hosszú, széles, ágyéka izmos. Mancsa erős boltozatos; farka hosszú, lefelé lóg. Szőrzete a testhez simul, rövid, sűrű, finom.

Viselkedése, tulajdonságai

Idegenekkel szemben bizonytalan, gazdájához ragaszkodik. Nem harapós, de a betolakodókkal szembe tartja a távolságot. Általában buta kutyának véli a közvélemény. Szereti a mozgást, ezért kizárólag az az ember tartson ilyen fajtát, aki biztosítani tud teret a kutyája számára.

Története

A szakkönyvek gyakran emlegetik azt a klasszikus fajtatörténetet, ami szerint a kutyák Hódító Vilmossal érkeztek Angliába, vagy hogy Noé bárkájában jöttek. Ez azonban csupán mese. Egyébként biztos, hogy az angol agár nem valami új fajta. Azt sem lehet vitatni, hogy az évszázadok során a tenyésztők valamennyi kutya között az angol agárnak őrizték meg a leginkább fajtatisztaságát. A fajta ősrégi származását illetően nem nehéz bizonyítékot találni, mivel megszámlálhatatlan mennyiségű rajzon, festményen szerepel. Egyiptomi leletek olyan kutyát ábrázolnak, amely nem lehet más, mint az agár. Ezek az állatok láthatók számos ősi afrikai és ázsiai emléken és nagy mesterek festményein. A gazdag művészeti megelevenítés egyik oka az, hogy az agártartás hosszú időn keresztül összekapcsolódott az uralkodó osztályokkal, akiknek megvolt a lehetőségük arra, hogy kedvenc kutyájukat lefestették. Egy régi walesi közmondás szerint "az urat messziről megismeri a lováról, a sólymáról, és az agáráról". Egy 1016-ban keletkezett kutyatörvény kimondta, hogy alacsony rangú ember nem tarthat agarat. Ebben az időben az agarak ugyanannyiba kerültek, mint a jobbágyok. Angliában 1215-ig ugyan olyan büntetés járt egy agár megöléséért, mint egy gyilkosságé. Egy másik bizonyíték az agarak kiváltságos helyzetére, hogy János király alattvalói adó fejében gyakran elfogadott két három agarat. A greyhound elnevezés nincs tisztázva; lehetséges, hogy a "gretsh"-ből ered, ami a kutya régi angol elnevezése, vagy a "grey" szóból, jelezvén, hogy egy időben volt ez a megszokott színe az agárnak. Ám az is lehet, hogy a "gaze" szóból származik, ami a szemmel vadászó kutya leírását jelentette.

Használhatósága

Az angol agarat sport- és vadászati célokra használják. Élő futógép! Mialatt köteteket írtak róla, elhanyagolták magát a kutyát mint kedvtelésből tartott ebet. Ez meglehetősen érthetetlen, hiszen az angol agár rendkívül szeretetreméltó, gyengéd kutya. Feltehetőleg nagy termete az oka annak, hogy az emberek nem igen fogadták be lakásukba. A legfigyelemreméltóbb a fajtában mégis az, hogy mindig könnyűszerrel talál magának munkát. Civilizált korunkban az agárversenyek legnagyobb sztárja.

Származási országa: Anglia

Eredeti feladata: vadászkutya, versenykutya

Marmagassága: 68-71 cm / 71-76 cm

Jelleme

Az angol agár értelmes, gyengéd és érzékeny kutya, amely igen erősen kötődik a családjához. Ritkán ugat, és nem is különösebben éber. A lakásban nyugodt és barátságos, néha szinte nem is lehet észrevenni, hogy ott van. A szabadban mozgékony, és éberen figyel mindenre, ami körülötte történik. A vadászösztöne jól fejlett, s emellett igen kitartó is. Nagyon szelíd kutya, amely kimondottan okosnak tűnik.

Társas viselkedése

Erre az ebre minden nyugodtan rá lehet bízni a gyerekeket, s az emberekkel - helyzettől függetlenül - minden barátságos. Ismeretlenekkel szemben kissé félénk lehet. Más kutyákkal ritkán vannak problémái, kivéve, ha vadászik vagy versenyez; a pillanat hevében egy kicsit ingerült lehet. A gyorsan mozgó tárgyak üldözése a vérében van; igen fejlett vadászösztönnel rendelkezik. Egy nyugodt viselkedésű háziállattal megtanulhat együtt élni - de csak úgy, ha kapcsolatukat a kutya kicsi korától kezdve ellenőrzik. A szabadban azonban minden menekülő állatot zsákmánynak tekint.

Szőrzetápolási igénye

Az angol agár szőrzetével nem kell sokat törődni - elég egyszer-egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kefével, majd kifényesíteni egy kopókesztyűvel. A karmait röviden kell tartani, és rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e fogkó a fogain. Rövid szőrzete ellenére elég jól tűri az időjárás viszontagságait, ezért szabadtéri kifutóban is tartható - csak arra kell figyelni, hogy a fekhelye ne legyen túl kemény, és jól el legyen szigetelve a hideg talajtól.

Tanítása

Más hasonló fajtákhoz viszonyítva az angol agár eléggé könnyen nevelhető. . Szinte minden parancsra megtanítható, és viszonylag engedelemes is - kivéve, ha zsákmányállatot pillant meg, mivel olyankor figyelmen kívül hagyja gazdája parancsait. A legjobb eredményeket a szelíd, szeretettel teli és következetes módszerekkel lehet elérni.

Mozgásigénye

Ez a kutya hihetetlenül gyorsan tud futni, és erzt szereti is bemutatni. Ennek ellenére kevesebb testmozgásra van szüksége, mint azt a legtöbbet hinnék. Eléggé merész ddolog elengedni a pórázról, hogy szabadon hancúrozzon, mert könnyen megeshet, hogy veszélybe sodorja nemcsak önmagát, hanem a környék állatait és az utakon közlekedőket is. Energiáinak levezetésére jó lehetőséget kínál, ha elkísérheti gazdáját mindennapos kocogásra, de az is jó megoldás, ha egy jól körülzárt nagy területen szabadon engedik. A lakásban annyira nyugodt, hogy az már a lustasággal határos.

Alkalmazásai

Az angol agár versenyzésre termett kutya. Nem árt tudni azonban, hogy a futóversenyeken indított példányok jelentősen különböznek azoktól, amelyek a szépségversenyeken szerepelnek - az utóbbiak általában jóval nagyobbak. A sérülések megelőzése érdekében a versenyeztetés előtt a kutyát alapos edzésben kell részesíteni. A fajta társként is kiváló.

Kategória: Agarak / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz