kutyafajtak.hu

Ausztrál juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ausztral-juhaszkutya#sigProId298be7fc7f

Származási ország: Egyesült Államok

Eredeti feladata: juhászkutya

Marmagassága: 50-58 cm / 45-53 cm

Jelleme

Az ausztrál juhászkutya rendkívül értelmes kutya, amely nagyon szívesen tanul. Éber és figyelmes, de általában csak veszély esetében ugat. Nagyon hűséges, igen erősen kötődik a gazdájához és a családjához. A munkában szívós és fáradhatatlan.

Társas viselkedése

Társaságkedvelő természetű eb, amely remekül megfér más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. Általában a gyerekeket is szereti, bár nagyon fontos, hogy már egészen fiatal korában hozzájuk szoktassák. Az idegenekkel szemben kissé félénk lehet, de a megfelelő szocializáció sokat segíthet abban, hogy ez a tulajdonság ne váljon túl erőssé. Nem mindenkivel jön ki egyformán jól.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzet megfelelő állapotát rendszerint heti egyszeri keféléssel is fenn lehet tartani. A vedlési időszakban az aljszőrzet igen erőteljesen hullok, ilyenkor a szőrzetét naponta ki kell fésülni - lehetőleg ritka fogú fémfésűvel.

Tanítása

Az ausztrál juhászkutya könnyen tanítható fajta. Szívesen és gyorsan tanul, de nagy szüksége van a változatosságra és arra, hogy mindig legyen tennivalója. Ha gazdája soha nem kér tőle semmit, akkor a kutya maga néz e foglaltság után - és amit talál, annak a gazdája sok estben egyáltalán nem örül.

Mozgásigénye

Ha napi három rövid sétával kell beérnie, akkor az ausztrál juhászkutya nagyon unni fogja magát. Energikus kutya, amelynek nagy szüksége van valami feladatra - akár csak napi negyedórára, amikor a testét és az elméjét is alaposan megmozgathatja. Ezért aztán többnyire az olyan családban érzi magát a legjobban, amely sportos életmódot él, és amelynek a tagjai szívesen dolgoztatják a kutyájukat.

Alkalmazásai

Ez a sokoldalú fajta számos kutyás sportágban képes jó teljesítményre, és nagyon szereti a különféle játékokat is. A labdázás (flyball), az ügyességi és az engedelmességi próbák egyaránt megfelelnek számára.

Egyéb tudnivalók

A fajta neve azt sugallja, mintha ez a kutya Ausztráliából származna, valójában azonban az Egyesült Államokban tenyésztették ki.

Kategória: Pásztorkutyák / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz