kutyafajtak.hu

Ausztrál kelpie kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ausztral-kelpie-kutya#sigProIdb0b093f99c
Magyar / idegen név:Ausztrál kelpie / Australian kelpie
Származási hely / feladat:Ausztrália / Juhászkutya
Marmagasság / Súly:43–51 cm / 14-21 kg
Várható életkor / alomszám:12-14 év / 5-7 kölyök

Az ausztrál kelpie története

Az ausztrál kelpie kutya különböző juhászkutyáktól származik, amelyek a 19. század elején angolokkal és skótokkal kerültek Ausztráliába. Neve skót eredetű, mert a kelpie skót nyelven vízi szellemet jelent. Ősei között szerepel a skót juhászkutya, a border collie és valószínűleg a dingó is. A fajta a nevét egy Kelpie nevű szukának köszönheti, amely 1872-ben megnyerte az első ausztrál terelőversenyt. A 20. század második felétől kezdett ismertté válni, ekkor indult meg a tenyésztése az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Ausztráliában máig a legnépszerűbb terelőkutya.

Az ausztrál kelpie megjelenése

Az ausztrál kelpie megjelenése kissé a rókáéra emlékeztet: feje és teste arányos, arcorri része szépen formált, az orrtükör színe harmonizál a bundáéval, szeme mandula alakú, homloka kevésbé domború. Szőrzete dús és vízhatlan, kb. 2,5 cm hosszú, de a mellkasán, a hasán és a végtagjai hátsó részén hosszabb lehet. Színe fekete, vörös, őzbarna (egyszínű), illetve fekete-sárga vagy vörös-sárga foltos (kétszínű). A kan kelpie marmagassága 46-51 cm, a szukák 3 cm-rel alacsonyabbak. Rendkívüli szívósságát erős izomzatának és ruganyosságának köszönheti, energiái látszólag kifogyhatatlanok, órákon keresztül állandó mozgásban van.

Az ausztrál kelpie jelleme, tulajdonságai

Ez a kutyafajta rendkívül szívós, munkabíró, képes naponta több mint 60 km-t is megtenni, miközben folyamatosan a nyája körül futkos, és oda tereli őket, ahová kell. Kiválóan bírja a hőséget. Bár nem túl nagy, nagyon is tekintélyt parancsolóan tud fellépni, hiszen megszokta, hogy egy egész nyájat kell irányítania. Nagyon okos és hozzászokott az önálló gondolkodáshoz. Független és munkamániás. Gazdájához nagyon ragaszkodik, mindig engedelmeskedik neki. Büszke arra, hogy a rábízott feladatokat kiválóan elvégzi. Minden jellemvonásában abszolút vidéki kutya, ebben a környezetben érzi magát a legjobban. Az kelpie alapvetően nagyon kiegyensúlyozott. Éberen figyeli a környezetét, és ha veszélyt észlel, ugatással jelzi.

Az ausztrál kelpie társas viselkedése

Az ausztrál kelpie általában jól kijön más kutyákkal, nem keresi a veszekedést. Ha azonban arra van szükség, jól tudja érvényesíteni az akaratát. Ha megfelelően szocializálták, a macskák és egyéb háziállatok sem okoznak gondot a számára, és a gyerekekkel is igen jól viselkedik. Idegenekkel szemben meglehetősen félénk, ezért őrkutyának nem alkalmas.

Az ausztrál kelpie szőrzetápolási igénye

A kelpie szőrzete nem igényel túl sok gondozást, elég néha kifésülni; a vedlési időszakban juhászkutyáknak szánt kefét használjunk. A karmait röviden kell tartani.

Az ausztrál kelpie tanítása

A kelpie tanítása könnyű, mert igen értelmes és rendkívül erős az a vágya, hogy kedvében járjon a gazdájának. Fontos azonban, hogy a kutyának legyen valamilyen munkája, feladata, mert ha nincs semmi dolga, elunja magát, és bizony ilyenkor kárt is okozhat. Aki kelpie-t szeretne tartani, annak biztosítania kell neki feladatot, amely elegendő kihívást jelent neki. Ha sikerül lekötni az energiáit, ragaszkodó, barátságos, engedelmes társunk lesz.

Az ausztrál kelpie mozgásigénye

Az ausztrál kelpie mozgásigénye óriási! Ez a fajta a világ egyik legmozgékonyabb munkakutyája, ezért rendkívül sok mozgásra, helyre van szüksége. Semmilyen körülmények között nem szabad megkötni, kennelbe zárni! Egyes tenyésztők szerint aki ilyen típusú kutyát szeretne, lehetőleg szerezzen be egy kisebb nyájat vagy legalább néhány ludat is. Ha ez semmiképp sem megoldható, a kutyasport bármely ágára könnyen kiképezhető. Ha a gazdája jó viszonyban van a kutyával, és az elég sokat dolgozhat, akkor nem kell attól tartani, hogy a póráz nélküli séta során elszökik.

Az ausztrál kelpie alkalmazásai

Legendás terelőkutya. Ma Ausztráliában 70-80 ezer kelpie-t használnak a hatalmas nyájak melletti munkára. Rendkívüli munkaszeretete, koncentrálóképessége, kitartása és csekély mértékű agresszivitása miatt kitűnően alkalmas mentőkutyának is. Átlagos családi kutyaként való tartása nem problémamnetes, mivel feltétlenül szüksége van terelőmunkára. Nagyon szereti a sok mozgást igénylő sportokat is, az ügyességi próbákat vagy a labdázást (flyball). Sem szórakozás, sem versenyzés közben nem hagyja cserben a gazdáját.

Kategória: Pásztorkutyák / Ausztrál kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz