kutyafajtak.hu

Ausztrál selyemszőrű terrier kutya

Ausztrál tenyésztők egy kis méretű, de szívós és erős kutya kialakításának céljából keresztezték a Skye és a Yorkshire terriert. Hivatalosan 1962-ben ismerték el, nem sokkal később felállították a standardját is.

Testi adottságok

Neve sokat elárul szőrzetéről, ami 14 cm hosszú. A háton végigfutó választék mentén bundája kettéosztott lepelként borul alá. Színe kék, szürke és ezüst lehet. Feje erős közepes méretű. Szeme kicsi, fekete színű. Orrtükre fekete, füle felálló. Ideális marmagassága 23 cm, súlya 3,5-4,5 kg, a szukák ennél némiképp kisebbek.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Vidám, energikus, intelligens. Nagyszerű társasági kutya.

Gondozás és testmozgás

Szőrzetének ápolása különleges odafigyelést igényel. Ha farokkal születik, célszerű csonkolni. Naponta kétszer sétáltassuk. Hosszabb erdei sétákra nem érdemes vinni, mert szőre könnyen szennyezetté válhat.

Származási ország: Ausztrália

Eredeti feladata: patkányfogó kutya

Marmagassága: 20-23 cm

Súlya: 3,4-5 kg

Jelleme

Igen karakteres, vidám, energikus, fürge és értelmes kutya. Gazdájával szemben odaadó, ragaszkodó és hűséges; általában eléggé alázatos és engedelmes. Igen éber, és kis termete ellenére nem habozik cselekedni, ha úgy érzi, hogy családját veszély fenyegeti. Szeret a gazdája közelében lenni, és rosszul tűri, ha magára hagyják - amire nincs is szükség, hiszen a jól nevelt selyemszőrű terriert a gazdája bárhová nyugodtan magával viheti.

Társas viselkedése

A selyemszőrű terrier általában jól kijön a gyerekekkel. A háziállatokhoz azonban kölyökkorától kezdve hozzá kell szoktatni, máskülönben gyakran megkergeti őket. Az ismeretlenekkel szemben eleinte bizalmatlanul viselkedik - de nem eltúlzottan. A többi kutyával való kapcsolata mentes a problémáktól - de ha kihívást intéznek hozzá, megállja a helyét.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete kevesebb gondozást igényel, mint azt hinni lehetne. Napi 15 percnél nem kell többet foglalkozni vele. Időnként nem árt kutyasamponnal megfürdetni. Időnként ellenőrizni kell, nem fogkövesek-e a fogai, a karmait pedig rövidre kell vágni. Szinte egyáltalán nem hullatja a szőrét.

Tanítása

A selyemszőrű terrier nagyon könnyen tanítható. Intelligens fajta, és szívesen tanul. Sok időt kell a szocializációjára fordítani, mivel ez jót tesz jelleme fejlődésének.

Mozgásigénye

E tekintetben tökéletesen alkalmazkodik a családjához, ezáltal sportos emberek számára éppúgy megfelelő társ, mint a kényelmesebbeknek. Kertes házban ugyanolyan jól érzi magát, mint egy lakásban. Nagyon szeret labdázni.

Alkalmazásai

Ez a kutya népszerű társ. A sportversenyeken ritkán találkozni vele ez azonban nem azt jelenti, hogy alkalmatlan lenne az efféle tevékenységre. Megfelelő felügyelet mellett jó teljesítményekre képes, például az ügyességi próbákon - feltéve persze, hogy a pálya megfelel a méretének.

Egyéb: 1820 körül importáltak Angliába egy Ausztráliában tenyésztett durva szőrű, feltűnő acélkék színű terrier szukát, és pároztatták egy dandie dinmont terrierrel. Bizonyos Mr. Little az utódokból selymes szőrű, acélkék színű kis kutyát tenyésztett. Amikor kivándorolt Ausztáliába, ott keresztezte kutyáit ausztrál és yorkshire terrierekkel. Bár a standardot már 1900-ban felállították, a fajtát csak 1960 környékén ismerték el. Időközben az ausztrál silky terrier sokféle elődéből csinos, vidám, egyszerű lelkű társasági kutya lett, amely mozgékony, intelligens és könnyen nevelhető. Selymes szőre ellenére nem öleb, hanem tipikus terrier, amelyet a standard szerint akár ma is lehetne használni patkányvadászatra. Családi kapcsolatot és mozgást igényel. Megfelelő mozgási lehetőség esetén ideális lakáskutya. Ügyelni kell azonban a selymes szőrzetre, amely rendszeres, alapos ápolást igényel. A silky kölykök feketecser színnel születnek, csak később színeződnek át acélkékre.

Kategória: Terrierek / Ausztrál kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz