kutyafajtak.hu

Ausztrál terrier

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ausztral-terrier-kutya#sigProId798240f5eb

A 20. század elején fogtak különböző terrierek, pl. az angolok által Ausztráliába vitt dandie dinmont, cairn, és yorkshire terrier keresztezésébe, hogy egy új fajtát kapjanak, bár a szelekcióból hiányzott a határozott szempontrendszer. Később az irányelv is megszületett, és 1903-ban kidolgozták a hivatalos fajtaleírást (bár napjainkban számos szövetség véli úgy, hogy ez a meghatározás nem elég szigorú).

Testi adottságok

Kisméretű kutya, marmagassága 25 cm, súlya 6,5 kg. Arányos, zömök felépítésű, hosszúkás testű, rövid lábú állat. Szőre 6 cm hosszú, durva tapintású, bőséges aljszőre rövid és gyapjas. Bundája színe: kék cserrel, homokszínnel vagy vörössel (barna nélkül).

Jellem és alkalmazkodóképesség

Higgadt, megbízható kutya. Jól nevelhető, ezért könnyen alkalmazkodik bármilyen környezethez vagy családhoz. Jó társasági kutya, türelmes, kedves, szófogadó, odaadó, úgy a felnőttekkel, mint a gyerekekkel.

Gondozást és testmozgás

Szőrét rendszeresen keféljük át, és szükség esetén vágassuk le kutyakozmetikusnál, ennél több ápolást nem igényel. Mozgásigénye megegyezik a hasonló adottságokkal rendelkező kutyáéval, ezért mindennap hosszan sétáltassuk. Ha lakásban tartjuk, a mindennapi séta mellett lehetőség szerint hagyjuk egy parkban szabadon futkározni, hogy izmai edzésben maradjanak.

Ausztrál terrier

Származási ország: Ausztrália

Eredeti feladata: kártevőirtó

Jelleme

Ez a kutya híres éberségéről, figyelmességéről és bátorságáról. Nagyon eleven és magabiztos, bár kissé akaratos és túlságosan is önálló. Értelmi képességei átlag felettiek. Játékos és vidám kutya, jó házőrző, és szívesen hallatja hangját.

Társas viselkedése

Az ausztrál terrier jól kijön a gyerekekkel, ha azok nem bosszantják. Az ismeretlen látogatókat nem fogadja el azonnal, de az sem mondható rá, hogy gyanakvó természetű lenne. Ha elég korán megkezdik hozzászoktatását a macskákhoz, felnőttkorában nem lesz problémája velük. A kutya - mint a terrierek általában - kissé hatalmaskodóan viselkedik fajtársaival.

Szőrzetápolási igénye

A kellően durva szőrzetű ausztrál terrier nem sok ápolást igényel. Elég hetente egyszer alaposan átkefélni és kifésülni a szőrzetet, s néha ki is kell szedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. Ügyelni kell arra, hogy a hallójáratban ne nőjön szőr, és hogy a felesleget kézzel szedjék ki. A megfelelően ápolt bundájú ausztrál terrier a lakásban alig hullatja a szőrét.

Tanítása

Ennek a kutyának szigorú nevelésre van szüksége, mivel magabiztos és független természete miatt néha hajlamos a saját feje után menni. Az engedékeny gazda idővel azt veszi észre, hogy a kutyája kezelhetetlenné vált: nemcsak, hogy nem hallgat a parancsaira, hanem ráadásul azt csinálja, amihez kedve van. De ha megfelelően nevelik, és egyértelműen meghatározzák számára a szabályokat, akkor könnyen tanul új parancsokat. Ügyelni kell rá, hogy a nevelés során leszoktassák az ugatásról. A "lábhoz" parancs végrehajtását már egészen kicsi korában meg kell neki tanítani.

Mozgásigénye

Az ausztrál terrier alkalmazkodókészsége bámulatos: ez a kutya jól elél egy lakásban is. Mozgékony munkakutya lévén azonban nagyon szereti azt is, ha a szabadban hancúrozhat. Különösen kedveli a labdázást.

Alkalmazásai

A megfelelően nevelt ausztrál terrier részt vehet az ügyességi próbákon és a labdajátékokban (flyball). Túl jó eredményeket azonban nem szabad várni tőle, mivel nem kimondottan kitartó. Élveznie kell azt, amit csinál, és ha egyszer elveszíti az érdeklődését, akkor nagyon megmakacsolja magát.

Egyéb: A skót telepeseknek már 1800 körül kis, acélkék, durva szőrű terriereik voltak, amelyek megvesztegethetetlen ébersége legendás volt. Számos brit terrier vett részt tenyésztésükben. Az ausztrál robusztus, éber, rámenős, vidám, intelligens, ragaszkodó terrier, amely az emberekkel szemben nyitott, nem problémás a gyerekekkel, öntudatos, mégis jól nevelhető. Könnyen gondozható szőrét csak formára tépkedik.

Kategória: Terrierek / Ausztrál kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz