kutyafajtak.hu

Azawakh kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/azawakh-kutya#sigProIdbda22e2103

Ez az afrikai agárfajta a Mali határán elterülő Azawakh-völgy vidékéről származik. A Szahara nomád törzsei tenyésztették ki.

Testi adottságok

Marmagassága meghaladja testhosszát - a kan azawakh kutya marmagassága 64-74 cm, a szukáé arányosan kisebb. A hasán nincs szőr.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A határozott, de nem túl szigorú nevelés erősíti a hűségességét. Nagylelkű, hű a környezetében élőkkel, de ismeretlenekkel szemben bizalmatlan. Ha elegendő szeretetet és kedvességet kap, gyorsan alkalmazkodik az otthoni környezethez.

Gondozás és testmozgás

Az azawakh kutya nem igényel különleges gondozást, de a hidegtől és a nedvességtől óvni kell. Mint minden agárnak, ennek a fajtának is biztosítani kell a helyet és az időt a futáshoz, izmai átmozgatásához.

Azawakh

Származási országa: Mali

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 60-74 cm

Jelleme

Az azawakh meglehetősen sokat megőrzött természetes viselkedéséből. Merész, méltóságteljes, nagyon büszke és igen önálló. Kifejezetten éber, és szükség esetén hevesen védelmezi gazdáját és a család otthonát. Ez a kutya csak azoknak mutatja ki gyengédségét, akiket valóban szeret. Általában úgy viselkedik, mintha egyenrangú fél lenne a gazdájával, nincs benne semmi megalázkodás vagy behódolás. Jól fejlett az önbecsülése, és ugyanez mondható a vadászösztönéről is. Szereti a kényelmet, élvezi, ha leheveredhet egy puha, meleg helyen. Kifutóban való tartásra nem nagyon alkalmas.

Társas viselkedése

Hasonló kutyák társaságában eléggé jól érzi magát, s rendszerint jól kijön a család tagjaival is, feltéve, hogy azok tisztelettel bánnak vele. Valószínű, hogy jobban érzi magát egy olyan családban, ahol a gyerekek már túl vannak a kisgyermekkoron. Erős vadászösztöne miatt nem lehet megbízni abban, hogy a macskákkal és más háziállatokkal semmilyen gondja sem lesz. Az idegenekkel szemben általában bizalmatlan. Nem szereti, ha ismeretlen személyek túl lelkesen vagy tolakodó módon közelednek hozzá - ilyenkor meglehetősen ingerülten viselkedhet.

Szőrzetápolási igénye

Az azawakh szőrzetével nem kell túl sokat foglalkozni - elég, ha hetente egyszer átkefélik egy puha sörtéjű kefével. A karmait röviden kell tartani, s időnként ellenőrizni szükséges, nem fogkövesek-e fogai.

Tanítása

E kutya tanítása csak akkor lehet sikeres, ha a gazdája megérti sajátos, független természetét, s azt értékelni és tisztelni is tudja. Az azawakh nem kényszeríthető rá testi fenyítéssel a gazdája iránti tiszteletre - efféle eszközökkel a kívánttal éppen ellentétes hatás érhető el. Persze az sem engedhető meg, hogy a kutya az ember fejére nőjön. Ez a fajta nem alkalmas az engedelmességi próbákon való részvételre, de az alapvető szabályok azért megtaníthatók neki. Sok időt kell szánni a szocializációjára, mivel az igen jó hatással van jellemének fejlődésére.

Mozgásigénye

Az azawakhnak meglehetősen sok mozgásra van szüksége. Ideális kutya a lelkes futók számára, hiszen hosszú km-eken át futhat gazdája mellett anélkül, hogy elfáradna. Póráz nélküli sétáltatása nem ajánlott, mivel nagy a veszélye annak, hogy úrrá lesz rajta a vadászösztön, és elszáguld valamerre. A nagy meleg a legkevésbé sem zavarja, ami persze származása ismeretében egyáltalán nem meglepő.

Alkalmazásai

Kiváló társ azok számára, akik vonzónak találják természetes viselkedését és arisztokratikus megjelenését. Az agárversenyzésre is igen alkalmas.

Kategória: Agarak / Mali kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz