kutyafajtak.hu

Orosz agár kutya / Barzoj

Általános leírása

Színe: fehér alapon vörös, sárga, ezüstszürke, fekete. Marmagassága: 64-82 cm. Súlya: 30-35 kg. Az orosz agár angol társának kelete-európai vetélytársa. Rendkívül szép állat. Tenyésztésében a főbb, korszerű követelmények: méret, gyorsaság, erő, elegáns megjelenés. Mozgása könnyed. Feje hosszú, keskeny, szikár. Fejének arcorri része valamivel hosszabb, mint a koponyai rész. Orrtükre fekete. Fogazata fejlett. Szeme nagy, sötétbarna. A két szem közötti távolság elég kicsi. Füle kicsi, ha figyel hátracsapja. Nyaka izmos, hosszú, lebernyegmentes. Háta - főleg a kané - ívben hajló. Mellkasa mély, könyökig ér; keskeny és lapos. Hasa erősen felhúzott. Fara hosszú. Farka dúsan szőrös, hosszú, sarló formájú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Mancsa keskeny és ovális. Szőrzete hosszú, selymes.

Viselkedése, tulajdonságai

Az orosz agár ma szelíd, jóindulatú, értelmes. Nem ugatós, nem harapós. Ősi természetét, öröklött tulajdonságait azonban nem tagadta meg egészen; idegenekkel szemben bizalmatlan, olykor támadó. Rendkívül mozgásigényes, energikus. Rövid távon nagyon gyors, hosszabb távon pedig meglehetősen kitartó.

Története

Valamikor régen orosz farkaskutya néven volt ismert. Feltehetőleg azért mert farkasra vadásztak vele. A tenyésztők arra törekedtek, hogy a falkában vadászó agarak teljesen egyformák legyenek, mert munka közben így lenyűgözőbb látványt nyújtottak. A kutyák dolga az volt, hogy nyakon ragadják a ragadozót és a földhöz vágják. Az odasiető vadászok azután tőrrel ölték meg a farkast. A modern orosz agarat valószínűleg ezekből a kissé robusztus alakú, de gyors és szívós kutyákból tenyésztették ki, különböző agárfajtákat is felhasználtak ehhez.

Használhatósága

A Szovjetunióban még ma is vadásznak orosz agárral. A vadat éles látásával messziről észre veszi. Ha összecsapásra kerül sor, keményen állja a sarat. Egyébként ez a fajta sem kerülte el sorsát: kedvencként tartott luxuseb lett belőle. Itt-ott agárversenyeken is indítják, de sajnos jóval kevesebb számban áll a rajthoz, mint a többi agár. Kertes házban, ha nyílt terepen, szabadon eleget futtatják, jól érzi magát, városi lakásba azonban nem való.

Orosz agár (barzoj)

Származási országa: Oroszország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 70-82 cm

Súlya:

Jelleme

A kutyavilágnak e lenyűgöző arisztokratája kiegyensúlyozott, büszke és méltóságteljes, nyugodt kissé tartózkodó és igen magabiztos. Noha végtelenül hűséges a gazdájához és a családjához, nem viselkedik velük szemben követelőzően. Nagyon szereti az otthon kényelmét és a család közelségét. Nem alkalmas kifutóban való tartásra. A lakásban nyugodt, már-már lusta, de a szabadban igen mozgékony lehet, s hihetetlen sebességet érhet el. Vadászösztöne igen fejlett.

Társas viselkedése

Az orosz agár többnyire jól megfér a hozzá hasonló kutyákkal például más agarakkal, viszont nem nagyon kedveli a tolakodó, játékos vagy domináns természetű ebeket. Meg lehet tanítani arra, hogy békésen megtűrjön egy vagy több macskát, de ehhez nagyon alapos szocializáció szükséges, és igen bölcs gazdára. Az idősebb gyerekekkel kijön, de nem érzi igazán jól magát a kisgyerekes családok mozgalmas körülményei között, és nem alkalamas kisebb gyerekek játszótársának. Az ismeretlenekkel szemben tartózkodó - a túl tolakodó idegeneket pedig ki nem állhatja, ugyanis jobban szereti, ha az ismerkedést ő kezdeményezheti.

Szőrzetápolási igénye

Az orosz agár szőrzetét rendszeresen át kell kefélni egy olyan kefével, amelynek sörtéi műanyaggal bevont fémtűk. Szükség esetén le kell vágni a talppárnák közt növő szőrt.

Tanítása

E kutya nevelésének a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Az orosz agár öntudatos eb, amely nem leli örömét a felesleges parancsok teljesítésében. Ha azonban értelmét látja az utasításoknak, akkor szívesen engedelmeskedik. Ennek megfelelően elég, ha megtanítják az alapvető szabályokra; nem szabad azt várni tőle, hogy a gazdája kedvéért szerepeljen, vagy újra meg újra teljesítse ugyanazt a felesleges parancsot. A nevelés során főként a hanghordozást kell fegyelmező eszközként használni. Nem szabad vele kiabálni, a kutyát megütni vagy másként bántalmazni - egy ilyen méltóságteljes állatnál az efféle bánásmód a kívánttal ellentétes eredményhez vezethet.

Mozgásigénye

Bármilyen nyugodt, sőt szinte észrevehetetlen viselkedésű is a lakásban, az orosz agárnak nagy szabad térre van szüksége ahhoz, hogy sétálhasson és kifuthassa magát. Sétálni csak pórázon szabad vinni, és ügyelni kell rá, hogy a kert jól be legyen kerítve. Általában szeret futni, és gazdájának villámgyorsan kell reagálnia, ha a kutya a szabadban valamiféle zsákmányt vesz észre. Ez a fenséges eb a legjobban talán az olyan gazdánál érzi magát, aki jókora, bekerített földterületet tud biztosítani, hogy a kutya ott mindennap szabadon futkosson és játszadozzon néhány órát. A nap többi részét szívesen tölti a lakásban, a családja társaságában.

Alkalmazásai

Az orosz agár gyakran szerepel az agárversenyeken; ezt leszámítva általában társként tartják.

Egyéb tudnivalók

Egyes országokban tilos póráz nélkül sétáltatni az agarakat.

Kategória: Agarak / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz