kutyafajtak.hu

Basenji kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/basenji-kutya#sigProId3e2ffdd026

Általános leírása

Színe: barnássárga, vörösessárga, olykor fekete-fehér. Marmagassága: 42 cm (kan), 40 cm (szuka). Súlya: 9-11 kg. Aligha túloznak, akik a basenji külsejét nemcsak szokatlannak, hanem egyedülállónak tartják. Közepes termetű, rövid, selymes szőrű, nagyon laza bőrű kutya. Elhegyesedő fejű, érdekes, ráncos pofájú, s ezentúl furcsa, humoros-pajkos képű eb. Fejét magasan tartja. Koponyája lapos, arcorri része elhegyesedik. Orrtükre fekete, de megengedett a rózsaszínű foltosság is. Fogazata szabályos, ollós záródású. Szeme kicsi, sötét, mandula alakú, "szigorú tekintetű", de előfordulhat világoskék és sárga szemű példány is. Felálló füle hegyes, a fülkagyló előrenéz. Nyaka izmos, közepesen hosszú, jól illeszkedik a törzshöz. Háta egyenes, hosszú, izmos, ágyéka és fara ugyancsak egyenes. Mellkasa feltűnően mély, eléggé széles. Hasa enyhén felhúzott. Farka gyűrűkben kunkorodva simul a farához. Mellső végtagjai egyenesek, nagyon jó izomzatúak, a foxterrieréhez hasonlítanak. Hátsó végtagjain a combok ugyancsak erős izmúak, csánkja erős. Mancsa kicsi, keskeny, domború. Szőrzete rövid, testhez simuló.

Viselkedése, tulajdonságai

A basenji viselkedésének leggyakrabban emlegetett jellegzetessége, hogy nem tud ugatni. Ez azonban korántsem jelenti, hogy az állat néma. Ellenkezőleg: tulajdonosai gyakran panaszkodnak zajosságára, kellemetlen hangadásaira. Ezzel ellentétben majdnem minden kutyabarát kedveli tisztasága miatt. Amikor játékot kezdeményez jellemző macskamozdulatokat figyelhetünk meg rajta. Kiegyensúlyozott természetű, ennek ellenére meglehetősen tartózkodó, "nehezen felmelegedő", önálló, kicsit akaratos kutya. Tanulékony, intelligens, s noha békés, nem túl barátságos. Szaglása kiváló. Ritkán verekszik, de ha mégis rákényszerül, akkor eredményesen, vadul harcol. Fürge, mozgékony, jók a reflexei.

Története

Afrika hallgatag kutyája. Európai és amerikai múltja mindössze néhány évtizedes; Közép- és Dél-Afrikában azonban évszázadok óta ismerik. Valaha a pigmeusok kutyája volt, sőt ezek a törzsek állítólag Egyiptomban egyébként már több ezer évvel ezelőtt alkalmaztak hasonló képességű - és nagyjában-egészében azonos megjelenésű - kutyákat. Arról, hogy a basenji miképpen alakult, formálódott, nagyon keveset tudunk. Azt viszont jogosan feltételezhetjük, hogy a primitív afrikai törzsek, amelyek ezt a kutyát eredetileg használták és kunyhóik körül tartották, nem voltak a mai értelemben vett "tudatos tenyésztők". Nyilván nem sokat törődtek a fajta küllemével, nem fáradoztak nemesítésével, sőt egyáltalán nem sokat törődtek vele. Megtűrték maguk mellett, mert hasznos segítőtársnak bizonyult. A "tenyésztés" egyik gyakorlati módszere feltehetőleg az lehetett, hogy a kisebb testű és termetű kutyákat szaporították tovább, mert hiszen azokon a vidékeken, ahol eléggé mostoha körülmények között kell kétes kimenetelű vadászatokon megszerezni a mindennapi élelmet, nem lehetett mindegy, hogy a kutya mennyit eszik... A basenjit 1895-ben hozták be Európába, s az első kiállításokon, ahol nagy feltűnést keltett, mint kongói terriert mutatták be. A fajta standardját viszonylag későn, 1939-ben állította össze a nagybritanniai Basenji Club, majd alig három év múlva, újra átdolgozták, korszerűsítették. A fajta manapság ismét divatba jött sok helyen.

Használhatósága

Kiváló vadászkutya. Eredeti hazáján azonban jobbára kedvencként tartják, holott tipikus munkakutya: igénytelen, szívós, kevés gondozást igényel. Népszerűsége éppen ezért napjainkban lassan, de biztosan növekszik. Kertben, lakásban egyaránt minden gond nélkül tartható.

Származási ország: Afrika

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 40 cm

Súlya: min. 9,5 kg

Jelleme

Ez a kutya független és akaratos természetű, ugyanakkor ragaszkodik a családja tagjaihoz, és szeret velük lenni. Értelmes, okos és kíváncsi, mindig tisztában van azzal, hogy mi történik a környezetében. Éber, és azonnal tudatja gazdájával, ha valami nincs rendben. A fajtának több különös tulajdonságai is van. Nem ugat, hanem sajátos, jódlizást idéző hangokat hallat. Szőrzetét a macskára emlékeztető módon nyalogatja tisztára. További sajátossága az, hogy a szuka évente csak egyszer tüzel.

Társas viselkedése

A basenji jól kijön a gyerekekkel, ha azok nem bosszantják; soha nem lesz azonban igazi játszótárs. Az idegenekkel szemben tartózkodó, és nem kedveli azokat az embereket, akik túlságosan bizalmaskodóak vele. A többi kutyával való kapcsolata általában nem okoz gondot, bár olykor nagyon önfejűen viselkedik. Meglehetősen erős a vadászösztöne, ezért a macskákkal és egyéb háziállatokkal való szocializációját szigorú felügyelet mellett kell végezni.

Szőrzetápolási igénye

A basenji rendkívül tiszta állat. Keveset vedlik, ezért a szőrzete sem igényel különösebb ápolást. A vedlési időszakban egy puha gumikefével vagy szőrápoló kesztyűvel lehet eltávolítani a szőrzetből a kisszámú elhalt szőrszálat. Máskülönben elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kutyakefével. A karmait röviden kell tartani. A basenji általában jól bírja a nagy meleget, viszont utálja az esőt, és nagyon rosszul bírja a hideget és a huzatot - ezek után nyilvánvaló, hogy teljesen alkalmatlan a kifutóban való tartásra.

Tanítása

Aki tökéletesen engedelmes kutyára vágyik, ne a basenjit válassza. Ez az eb túl önálló természetű ahhoz, hogy örömét lelje a különböző parancsok teljesítésében. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne megtanítani akár sok parancsra is - csupán arról van szó, hogy ez sokkal több erőfeszítést és ravaszkodást igényel a gazda részéről. Sok időt és figyelmet kell fordítani más állatokhoz való hozzászoktatásához és a "hozzám!" parancs elsajátítására.

Mozgásigénye

A basenji eléggé higgadt és békés kutya, amely rendszerint jól alkalmazkodik gazdája életmódjához, és a lakásban nyugodtan viselkedik. Mindazonáltal többet érdemel a napi három rövid sétánál. Kiválóan alkalmas a lakásban való tartásra. Akik szereti a hosszú túrákat, annak a basenji fáradhatatlan kísérője lesz. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy hajlamos elcsatangolni; a kertet jól be kell keríteni, és a kutyát csak biztonságos helyen szabad elengedni a pórázról.

Alkalmazásai

Ez a kutya főleg társként népszerű. Független természete miatt nem alkalmas a kutyás sportokra.

Kategória: Terrierek / Kongói kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz