kutyafajtak.hu

Bearded, Szakállas collie kutya

Eredete az ősi Skóciába nyúlik vissza, de egyes vélemények szerint már a római időszakban is ismert volt. Juhászkutyának tenyésztették, s jelenleg is erre a munkára tartják, bár időközben megbecsült házi kedvenccé is vált, igaz leginkább csak Angliában, máshol viszont kevésbé népszerű. Őse valószínűleg a bobtail, amitől szőrzetét örökölte, illetve a border terrier, amitől pedig fürgeségét kapta.

Fizikai adottságok

A szakállas collie nemigen hasonlít a többi collie-ra. A kan marmagassága: 53-56 cm, a szukáé (amelyik általában hosszabb) 51-53 cm. A szőrzete dús és csillogó, lehet szürke, vöröses, homokszínű és fekete, vagy ezek bármely árnyalata, orrán, végtagjain, fején és a farka hegyén fehér foltokkal. Aljszőre sűrű, pihés és puha. Szeme színe bundája tónusa szerint változik, tekintete rendkívül kedves és intelligens.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nagyon hűséges, játékos, barátságos és jámbor, a gyerekek kiváló játszótársa. Fontos, hogy nevelését kölyökkorától elkezdjük, mivel hajlamos az engedetlenségre, tekintettel azonban nagyfokú intelligenciájára, könnyen formálható. Genetikai adottságainál fogva nagy teret igényel, ennek ellenére kényelmesen érzi magát lakásban is, azonban mégis inkább azoknak ajánljuk, akik rendelkeznek kerttel.

Gondozás és testmozgás

Az egyik legfontosabb dolog, amivel számolnunk kell vele kapcsolatban, hogy szőrét naponta kikeféljük, hogy az egészséges és fényes maradjon. A testmozgást illetően, a városban élő szakállas collie-nak ajánlott naponta legalább 40 percet szabadon futkároznia, naponta kétszer, reggel és este.

Eredeti feladata: juhászkutya

Marmagassága: 53-56 cm / 51-53 cm

Jelleme

Vidám, igen élénk, jó kedélyű és éber fajta, tele önbizalommal. Nagyon értelmes kutya, szeret tanulni, és szívesen dolgozik a gazdájával vagy a gazdája számára. Gyengéd, szelíd és kedves kutya. Noha a szakállas collie általában meglehetősen mozgékony és lelkes, sohasem esetlen. Igazi családi kutya, nem szabad kifutóra vagy a kertbe száműzni.

Társas viselkedése

A szakállas collie természetéből adódóan bárkivel remekül kijön. Ettől függetlenül az összes többi kutyafajtához hasonlóan a szakállas collie esetében is elengedhetetlen a megfelelő szocializáció, hogy kiegyensúlyozott kutya váljon belőle. A látogató érkezését általában ugatással jelzi, de ennél messzebb nem megy. A vendégeket többnyire kitörő lelkesedéssel üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

A szakállas collie tartásának egyik sarkalatos pontja a szőrzetápolás, ebből ugyanis sok kell - több, mint azt a tapasztalatlan gazda gondolná. Szőrzetét hetente többször ki kell kefélni és át kell fésülni ahhoz, hogy ne gubancolódjon össze. A szakállát, amely még hosszabb szőrszálakból áll, ennél is gyakrabban szükséges kefélni. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat is, és el kell távolítani belőlük a piszkot és a fülzsírfelesleget. Szükség esetén a fül tisztításához speciális fültisztító eszköz is használható. A talppárnák közötti szőrt el kell távolítani, mert ott ágdarabok, tüskék és kisebb kövek akadhatnak meg. A kiállításokon általában a hosszabb szőrű egyedeket díjazzák; ilyenkor fontos, hogy a szakállas collie hátán ketté legyen választva a szőr. A kiállításokon gyakran versenyeztetett szakállas collie szőrzetét nem könnyű feladat állandóan optimális állapotban tartani.

Tanítása

A szakállas collie értelmes kutya és gyorsan tanul. Szelíd és érzékeny fajta lévén, sokkal többet lehet nála elérni erőszakmentes módszerek használatával, például úgy, ha a tanítás játékos formában zajlik, az utasításokat vidám hangon adják ki, és a kutyát gyakran megdicsérik. Nem célszerű kényszeríteni, mivel az csak árt fogékony, barátságos hozzáállásának.

Mozgásigénye

Igen eleven és élénk kutya, mindig kész a mozgásra, például egy hosszú erdei vagy tengerparti sétára - ez utóbbi helyen szívesen úszik is. Aki maga is rendszeresen kocog vagy fut, annak csak ajánlani lehet, hogy vigye magával szakállas collie-kát is, mivel így jól kimozoghatja magát. A fajta nagy előnye a benne lévő juhászösztön, ami azt jelenti, hogy póráz nélkül sem távolodik messzire a gazdájától. Remek alkalmazkodókészsége miatt városban és vidéken egyaránt otthon érzi magát, s ha valamiért elmarad a napi séta, akkor sem fog "fellázadni".

Alkalmazásai

A szakállas collie hagyományosan juhászkutya volt, de manapság gyakori résztvevője a kutyás sportoknak, főként az engedelmességet és mozgékonyságot igénylő számoknak és a labdajátékoknak (flyball) - az utóbbi kettőben kimagasló eredményeket érhet el. Ez a fajta kiváló társ lehet egy sportos családban, amely szívesen vállalja a tartásával együtt járó, sok időt igénylő szőrzetápolást.

Kategória: Pásztorkutyák / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz