kutyafajtak.hu

Bedlington terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/bedlington-terrier-kutya#sigProIdf9f63f6cca

Általános leírása

Színe: kék, szürkéskék, csont-, illetve homokszínű, kék és cserszínű. Marmagassága: 38-41 cm. Súlya: 8-10 kg. Közepes termetű, szőrzetével bárányszerű kutya. Feje hosszúkás, koponyája keskeny, tojásdad alakú. Szeme sötét. Állkapcsa keskeny. A kék és a kékes cserszínű kutyák orra fekete, a homokszínűké barna. Szeme kicsi, sötét, mélyen ülő. Füle selymes, hosszú, lelógó. Nyaka hosszú, karcsú, lebernyegmentes. Mellső lábai egyenesek, oszlopszerűek. Törzse izmos, hajlékony. Hátsó lábai látszólag hosszabbak. A csánk erős és rövid. Mancsa tömör, zárt. Farka közepesen hosszú, hegyes. Szőre gyapjas, tömött, a testétől elálló, puha. A fej és az arcorri rész szőre hajlamos hullámosodásra.

Viselkedése, tulajdonságai

Kényes, elegáns, jámbor megjelenése csalóka, mert egyáltalán nem szelíd vagy félénk, hanem kifejezetten rámenős, harcias, bátor. Az időjárás viszontagságait jól tűri. Ragaszkodó, éber, mozgékony, intelligens, tanulékony, kedves.

Története

A bedlington terrier a terriercsalád legrégibb tagja. Ha valaki nem ismeri múltját, nem hiheti el róla, hogy vadászkutya és őrző kutya volt. Eredetileg dúvadirtásra, patkány- és kigyófogásra, szárnyas vadak vadászatára használták. Az angliai Bedlington városban a bányászok megbízható kísérője volt. Nevét is innen kapta. Ősei között feltehetően bull- és dandie dinmont terrier, valamint agár szerepel. Az első bedlington terrierre vonatkozó írásos feljegyzések 1790-ből származnak. Ezekből az iratokból egyértelműen kiderül, hogy az akkori kutyák alig-alig hasonlítottak a modern bedlington terrierhez.

Használhatósága

Elég csak egy pillantást vetni rá, és nyilvánvalóvá lesz számunkra, hogy ez az eb ma már nem munkakutya. Sok mozgást, szakszerű nyírást igényel. De tenyésztői szerint meghálálja a helyét a törődést, a munkát. Az egyik legideálisabb szobakutya. Szeretetre méltó, kedves és szép állat.

Eredeti feladata: kártevőirtó

Marmagassága: 40,5 cm

Jelleme

A bedlington terrier bátor, kitartó, vidám, értelmes és kiegyensúlyozott kutya, amely a lakásban általában békés, készséges és gyengéd viselkedésű. A szabadban eleven, mozgékony, játékos és fáradhatatlan. Noha az egész családhoz hű, általában van egy személy, akihez különösen erősen kötődik. Engedelmes, de nem szolgalelkű fajta, és bizonyos mértékig megőrzi a méltóságát. Nem ugat sokat, de ha valami bajt észlel, azt hangosan jelzi.

Társas viselkedése

Általában jól megfér a gyerekkel. A macskákhoz és egyéb háziállatokhoz kölyökkorától kezdve hozzá kell szoktatni, különben zsákmánynak tekinti őket. A többi kutyával nincs gondja, de a domináns vagy vad természetű ebektől jobb távol tartani. Ha provokálják félelmetesen tud harcolni! Az idegenekkel szemben barátságos, de kissé tartózkodó.

Szőrzetápolási igénye

A bedlington terrier sajátos szőrzete nem hullik (ez nagy előny), viszont folyamatosan nő. Ha soha nem nyírnák formára, akkor egyre gyapjasabbá válna, majd gubancolódni és nemezesedni kezdene. Ez idővel oda vezetne, hogy a nem megfelelően gondozott kutyában fel sem lehetne ismerni a bedlington terriert. A nyírás gyakorisága attól függ, hogy "mire akarják használni" az ebet: a kiállításokon rendszeresen versenyeztetett állat szőrzete nyilvánvalóan sokkal több gondozást igényel, mint a kedvencként tartott kutyáé. A szőrzetét egyébként két-három havonta kell nyíratni. Mivel viszonylag ritka fajtáról van szó, nem árt a fajtaklubban érdeklődni, melyik szalonban értenek e kutya nyírásához. A nyírás mellett a szőrzet naponkénti kefélést is igényel, ehhez fényesítőkefét célszerű használni. Mivel az álalt szőrének érdes tapintásúnak kell lenni, a túl gyakori fürdetés nem ajánlott - és azért sem, mivel úgy elveszítené a tartását és nehezebb lenne kezelni.

Tanítása

A bedlington terrier értelmes és gyorsan tanuló fajta, de kissé akaratos is. Jól reagál gazdája hangjára, ezért szigorú büntetésre csak ritkán van szükség. A nevelése során azonban nagyon fontos a következetesség.

Mozgásigénye

Ez a kutya igen gyorsan fut és nagyokat tud ugrani - e képességeit be is mutatja, valahányszor alkalma nyílik rá. Aki szeretné a természetben, más állatok lakta helyen póráz nélkül sétáltatni a kutyáját, annak nem árt tudnia, hogy a bedlington terrier vadászösztöne szinte csorbíthatatlan. Ha meglát valamilyen állatot, esetleg megérzi a szagát, a gazdája csak akkor fogja tudni visszahívni, ha komoly tekintete van a kutya előtt. Igen jó az alkalmazkodókészsége, a városi lakásban éppúgy jól elél, mint egy vidéki gazdaságban. Mozgásigénye nagyobb az átlagosnál, de ha ki tudja elégíteni, a lakásban már nyugodtan viselkedik. A megfelelően nevelt bedlington terriert bárhová el lehet vinni, jól fog alkalmazkodni az adott helyzethez, és nem hoz szégyent a gazdájára.

Alkalmazásai

Eredeti hazájában néha még ma is használják vadászathoz. Másutt szinte kizárólag társként tartják, és gyakran szerepeltetik kiállításokon.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz