kutyafajtak.hu

Boston terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/boston-terrier-kutya#sigProId62dd54560e
Magyar / idegen név:Boston terrier / Boston Bull (Terrier), American Gentleman
Származási hely / feladat:USA / Társasági kutya
Marmagasság / Súly:35-40 cm / 5-11 kg
Várható életkor / alomszám:11-14 év / 4-6 kölyök

A boston terrier kutya története

A boston terriert a bullterrier és az angol bulldog keresztezésével tenyésztették ki Amerikában, Boston és Massachusetts város környékén. Ősei tehát harci kutyák voltak, sőt kezdetben őt magát is használták viadalokra. Ez a kutyafajta azonban -szerencsére- túlságosan kedves és barátságos lett ahhoz, hogy harci kutyaként megállja a helyélt. Kialakulásáról bizonyosan csupán annyit tudunk, hogy 1870-ben kezdődött a kitenyésztése egy valószínűleg Angliából származó bulldoggal. Ősapjáról ezt a fajtát is bullterrierként nevezték be az 1878-as massachusettsi kiállításra. Később már külön osztályba sorolták a bullterrierektől; így kapta a boston terrier nevet. 1938-ban ismerték el önálló fajként. Vannak, akik máig boston bullnak, illetve törpe bulldognak nevezik a boston terriert.

A boston terrier megjelenése

Megjelenése sokaknak mosolyt csal az arcára. Sajátos színkombinációja miatt a boston terriert frakkos / Amerikai úriembernek is nevezik. Színe: csíkos, fehér jelekkel, illetve fekete-fehér tarka.

A kutyák marmagassága: 35-40 cm. Amerikában a kiállításokon három súlycsoportban lehet benevezni: nehéz (11 kg-ig), közepes (9 kg-ig) és könnyű (7 kg alatt).

A boston terrier hasonlít a francia bulldogra, gyakran össze is tévesztik vele. Kistermetű, zömök, négyzetes, terrieres lábú, arányos felépítésű és izmos kutya. Felismerhetők rajta mind bulldog, mind a terrier-jegyek. Koponyája lapos, arcorri része rövid, szögletes, széles és mély. Orrtükre fekete és széles, orrnyílása tág. Rövid orra miatt horkolhat. Fogai csukott szájában nem látszanak. Szeme kerek, sötét, vidám, intelligens kifejezésű. Füle kicsi, felálló. Nyaka közepesen hosszú. Háta egyenes, erős; ágyéka rövid és izmos. Fara kissé lejtős. Farka rövid, mert kunkorítják. Mellső lábai egyenesek, jó csontozatúak, a hátsók is. Mancsa kicsi, kerek, tömör. Szőre sima, rövid és fényes.

A boston terrier kutya jelleme, tulajdonságai

A boston terrier játékos és eleven, de nem zajos kutya. Vidám természetű, magabiztos, és nehéz kihozni a sodrából. Kimagaslóan magas fokú intelligenciája van. Nagyon jó az alkalmazkodókészsége, a gazdájával szemben kedves, de nem válik túlzottan függővé tőle. Figyelmes és éber, de csak akkor ugat, ha az valóban szükséges. Bárhová magunkkal vihetjük, nem fogunk vele szégyent vallani. Vendégségben vagy étteremben is kifogástalanul viselkedik.

A boston terrier társas viselkedése

A boston terrier könnyen és szívesen barátkozik emberekkel, kutyákkal és más állatokkal is. Erősen ragaszkodik a családhoz és a helyéhez. Kiegyensúlyozott, békés és vidám természetének köszönhetően a gyerekeknek nagyszerű társa – kisgyermekes családoknak is bátran ajánlható. Többnyire az idegenekkel is barátságosan viselkedik.

A boston terrier szőrzetápolási igénye

A boston terrier szőrzete nem igényel túl sok gondozást, alig hullik. Elég, ha időnként átsimítjuk a szőrét egy kopókesztyűvel vagy egy puha kefével, s a füleket tisztán, a karmokat pedig röviden tartjuk. Az arcorri részen a ráncait időnként e célra szolgáló készítménnyel ajánlatos kezelni, hogy megakadályozzuk a csúnya könnyfoltok kialakulását, illetve halványabbá tehetjük azokat.

A boston terrier tanítása

Ezt a kutyát igazán nem nehéz tanítani. Szívesen és intelligenciája miatt gyorsan is tanul. Fölöttébb érzékenyen reagál a vele szemben használt hanghordozásra, ezért a legjobb eredményeket vidám hangon kiadott parancsokkal érhetjük el nála. Emellett természetesen a következetesség és a helyes viselkedés jutalmazása is nagyon fontos.

A boston terrier mozgásigénye

A boston terrier mozgásigénye alacsony, általában nem igazán vágyik hosszabb kiruccanásokra. Általában elég számára a napi rövid séta is, ha emellett van lehetősége egy kis játékra, hancúrozásra a kertben vagy a lakásban. A fajta egyébként is igen alkalmas a lakásban való tartásra, hiszen rendszerint nyugodtan viselkedik. A meleg nyári napokon szeret az árnyékban hűsölni; ilyenkor ne erőltessük az ugrándozós játékokat és a hosszabb sétákat.

A boston terrier alkalmazásai

A Boston terrier kiváló családi kutya, igazi társ. A kutyasportok közül kedveli az agility-t, de alkalmas kísérő- és terápiás kutyának is.

Egyéb tudnivalók a boston terrier kutyáról

Tartása igazán könnyű, tenyésztése azonban nehéz, mert sok esetben szinte minden kiskutyát császármetszéssel kell világra segíteni, ugyanis nagy fejjel születnek. Nos, mindezek ellenére a fajta tenyésztői, kedvelői "esküsznek" kutyájukra.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz