kutyafajtak.hu

Brüsszeli griffon, belga griffon és Brabanti kis griffon kutya

Belga fajta; meglehetőse messze esett a griffonok családjától. Eredetileg patkányfogó volt, ma már csak kedvenc. Intelligens, élénk, bátor, erőteljes és zömök. Feje széles, gömbölyű. Füle feláll, csonkolják. Szeme barna, nagy, kerek, kidülledő. Mellkasa széles és mély. Végtagjai párhuzamosak. Mancsa kicsi és gömbölyű. Szőre kemény és borzas, a pofa tájékán hosszú. Testtömege maximum 5 kg.

A brüsszeli- és a belga griffon drótszőrű, csak a színük különbözteti meg őket, míg a Brabanti kis griffon (Petit Brabancon) rövidszőrű.

Származási országuk: Belgium

Eredeti feladatuk: ölebek

Marmagasságuk: 28 cm

Súlyuk: 5 kg

Jellemük

Igen kíváncsi kutyák, éberen figyelnek mindarra, ami körülöttük történik. Nagyon erősen kötődnek a gazdájukhoz és a családjukhoz, és nagyon kedvesek. Szeretnek a család tagjai közelében tartózkodni, olykor az egész házban a nyomukban maradnak. Nagyon rosszul tűrik viszont azt, ha egyedül hagyják őket. Erre általában nincs szükség, hiszen kis méretük és kiváló alkalmazkodókészségük gazdájuk bárhová elviheti őket. Mozgékonyak és játékosak, bármi szokatlant észlelnek, azt ugatással jelzik. Meglehetősen értelmesek, szívesen tanulnak és engedelmesek. Kiváló alkalmazkodókészségük miatt városi lakásban éppen olyan jól tarthatók, mint vidéki gazdaságban.

Társas viselkedésük

Kifejezetten társaságkedvelő kutyák, nagyon szeretnek emberek között lenni, és általában igen jól kijönnek a gyerekekkel. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való kapcsolatuk rendszerint problémamentes, ugyanez érvényes a többi kutyával való viszonyukra is. Az idegenek érkezését mindig jelzik, de ennél többet nem tesznek - az agresszivitás teljesen idegen tőlük.

Szőrzetápolási igényük

A brabanti kis griffon szőrzetét kimondottan könnyű rendben tartani, elég hetente egyszer átkefélni vagy kifésülni. Egyes egyedeknél szükség lehet a szem alatti redők rendszeres tisztogatására is: ehhez a célra gyártott folyadékot kell használni. A farkon növő szőrpamacsokat olykor le kell nyírni. A griffonokkal valamivel többet kell dolgozni. Szőrzetüket hetente kétszer célszerű átkefélni egy kis fényesítőkefével. A fejükön lévő hosszú szőrképződményeket rendszeresen és alaposan kell kefélni. A szemzugokban növő szőrszálakat, amelyek hozzáérhetnek a szemgolyóhoz és irritálhatják azt, el kell távolítani. A társként tartott griffonok szőrzetét évente kétszer kell kiszedetni. A kiállításokon versenyeztetett kutyákkal jóval több a munka. A karmaikat röviden kell tartani.

Tanításuk

E kutyák nevelése általában nem okoz gondot, mivel értelmesek és szeretnek gazdájuk kedvében járni. Érzékenyen reagálnak a gazdájuk hanghordozására.

Mozgásigényük

A három fajta mozgásigénye átlagos. Gyakran a lakásban vagy a kertben is ki tudják elégíteni, de szívesen mennek gazdájukkal sétálni is. Ugyanúgy egy pórázos sétának, mint a póráz nélküli hancúrozásnak az erdőben. Igen szorosan kötődnek családjukhoz, és éta közben csak ritkán távolodnak messzire; ugyanígy a kertből sem hajlamosak elcsavarogni.

Alkalmazásaik

Ezek a griffonok csodálatos ölebek. Noha zömök felépítésük és rövid fejük nem ezt sugallja, meglepően fürgék, gyorsak és ügyesek. Aki szeretne valamilyen kutyás sportot űzni velük, annak elsősorban az engedelmességi próbák ajánlhatók. Érdekességük, hogy ezek a kutyák elég könnyen megtaníthatók különféle trükkökre, például a hátsó lábaikon való járásra.

Egyéb: A belga griffonok és a német majom-pincs ugyanattól a bozontos törpekutyától származnak, amelyet később típusok és színek alapján különválasztva tenyésztettek, miközben Belgiumban mopszot is bekereszteztek. Erről tanúskodik a rövid szőrű változat, a kis brabanti griffon (petit brabancon) és a sokkal rövidebb orr. 1880-ban egy brüsszeli griffon lett a "kiállítás legjobb kutyája" Brüsszelben, ami a fajtát egy csapásra népszerűvé tette. Míg a kis belgáknak Angliában, Amerikában és a skandináv országokban számos rajongóra akadtak, nálunk inkább ritka fajtának számítanak. Ennek oka lehet a nehéz tenyésztés (nagy kölykök, megerőltető ellés) és a szélsőségesen rövid orr, ami erős könnyezést okoz. A homlok és az orr közti bőrredőt a gyulladások megelőzése érdekében gondosan ápolni kell. Ezenkívül a kis nyomott orrnak horkolnak is. A kis fickók azonban rendkívül éberek, de csak halkan ugatnak, ami lakásban való tartás esetén kifejezetten előnyös. A zavaró csaholást a kis belga nem ismeri. A griffonok robusztus, élénk, ragaszkodó családi kedvencek, amelyek szeretnek futni, hancúrozni és játszani. Tele játék- és életkedvvel gyakran 15 évet vagy még többet is megélnek. Az szem- és orrkörnyékük kivételével egyszerű az ápolásuk.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Belga kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz