kutyafajtak.hu

Chesapeake bay retriever kutya

Ennek az észak-amerikai fajtának a története Maryland állam partjainál, egészen pontosan a kutya nevét adó Chesapeake-öbölben vette kezdetét. A 19.század elején alakult ki a lehető legtermészetesebb úton, minden külső beavatkozás nélkül. Európában kevésbé elterjedt fajta, mindössze néhány példány él az öreg kontinensen, akik ritkán ugyan, de feltűnnek egy-egy kiállításon.

Testi adottságok

Szaglása nem a legjobb. Ugyanakkor az összes fajta közül ezt a fajtát tartják a legjobb úszónak. Erőteljes és igen szívós kutya. Erős testfelépítésű, de nem nehéz. A kan átlagos marmagassága 63 cm, a szukáé 57 cm, a kan súlya 29-34 kg, a szukáé arányosan kevesebb. Koponyája széles és kerekded, stopja enyhe, arcorri része rövid és hegyes, nyaka közepesen hosszú, nagyon izmos, a váll felé keskenyedik.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Bátor, határozott, munkaszeretete nagy, érdek nélkül végzi el a vadászat során felmerülő feladatokat. A kedvesség, az engedelmesség, az intelligencia és a tanulékonyság is a fajtára jellemző tulajdonságok. Gazdájához hűséges, a család életéhez gyorsan alkalmazkodik.

Gondozás és testmozgás

Bundáját megfelelő rendszerességgel keféljük ki. A fajta hízásra hajlamos. Szeret futkározni.

Eredeti feladata: vadászkutya, őrkutya

Jelleme

A Chesapeake bay retriever karakteres, értelmes, kiegyensúlyozott. Van benne bizonyos fokú akaratosság, és - főként a kan - kifejezetten domináns viselkedésű lehet. Hihetetlenül bátor és kitartó, nagyon keményen dolgozik. Meglehetősen hosszú kölyökkora alatt energikussága már-már a szilajsággal határos. A kan és a szuka egyaránt igen éber, s meggyőző módon védelmezi gazdáját és otthonát.

Társas viselkedése

A már régóta a lakásban élő macskával való kapcsolata rendszerint problémamentes, de ha a szabadban menekülő macskát lát, elég nehezen tudja megállni, hogy utána ne vesse magát. Más kutyákkal szemben kifejezetten domináns - főleg a kan -, bár e viselkedése nagymértékben függ a szocializációjától is. A Chesapeake bay retriever rendszerint jól kijön a gyerekekkel. Az idegenekkel szemben kissé tartózkodó, de nem viszi túlzásba.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete egészen egyedi sajátossággal bír: kissé zsír és tökéletesen vízlepergető. E kutyát nem célszerű fürdetni, mivel a kutyasampont (részben) eltávolítani a védő zsírréteget. Általában nincs szükség kefélésre és fésülésre sem, sőt ez nem is javasolt, mivel a szőrzetet "bolyhos" benyomást keltővé alakítaná. Rendszeresen szőrzetápolásra csak a vedlési időszakban van szükség, hogy elfogadható szinten tartsák a házban széthullatott szőrszálak mennyiségét. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A Chesapeake bay retriever természete valamivel, mint a többi retrieveré. Rendszerint lassabban fejlődik, mint más kutyák, ennélfogva a gazdája kénytelen eltűrni szeles viselkedését, egészen addig, amíg kétéves nem lesz. Általában lassan tanul - ez részben hosszú serdülőkorának tulajdonítható. A fajta nem ajánlható a türelmetlen vadásznak, aki azt akarja, hogy a kutyája nevelésére fordított munkája hamar megtérüljön. De a felnőtt és megfelelően kiképzett kutya sok esetben megbízhatóbb és engedelmesebb sok más fajtánál - a kitartás tehát kifizetődik. A kezdő tulajdonosnak is képesnek kell lennie arra, hogy a Chesapeake bay retriever-kutyáját következetesen és szeretettel nevelje. A kutya jellemfejlődése szempontjából igen fontos a megfelelő szocializáció.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának meglehetősen sok mozgásra van szüksége. Igazi munkakutya, amely hamar elunja magát, ha napjait a tűz mellett heverészve kell töltenie. Az időjárás egyáltalán nem zavarja. Nagyon szeret úszni és apportírozni.

Alkalmazásai

Hagyományosan vadászkutya volt, amely a lelőtt vad felkutatását és apportírozását végezte; e munkakörben különösen a nehezen megközelíthető területeken és a mocsárvidékeken nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A gazdája nem tehet nagyobb szívességet a kutyájának annál, mint hogy beíratja egy vadászkutya-tanfolyamra. Igen értelmes eb, és elég lelkes is ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el az olyan kutyás sportokban, mint az engedelmességi vagy az ügyességi próbák; de a Chesapeake bay retriever elsősorban mindig vadászkutya.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz