kutyafajtak.hu

Cirneco dell'Etna kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/cirneco-dell-etna-kutya#sigProId2018fb8ed9

Az i. 3. 6. századból fennmaradt érmék ábrái igazolják, hogy ez az ősi fajta változatlan formában maradt fenn. Az eredetileg nyúlvadászatra tenyésztett kutya a parasztoknak köszönheti fennmaradását, akik évszázadokon keresztül meg tudták őrizni a fajta tisztaságát. A cirneco dell'Etnát a megkövesedett láva miatt megközelíthetetlenné vált Etna vulkán lejtőin alkalmazták. Napjainkban, Szicíliában és más olasz tartományokban is nagy gonddal tenyésztik, és sikeresen népszerűsítik külföldön is ezeket a kutyákat.

Testi adottságok

A kan marmagassága 46-50 cm, súlya 10-12 kg. A szuka magassága nem haladja meg a 46 cm-t, súlya pedig a 10 kg-ot. Teste kecses, ugyanakkor erős, megjelenése karcsú és elegáns, testformája négyszögletes. Feje hosszú, arcorri része széles, orrtükre nagyméretű, amelyeknek színe a szőrzet színével harmonizál. Szeme kicsi és mélyen ülő, a fajtára jellemző tekintettel. Szeme színe lehet okkersárga, borostyán vagy szürke. Stopja jól kifejlett. Füle háromszögletű, mérsékelten hosszú és felálló, a fülkagyló előre néző. Szőre rövid, egyszínű sárgásbarna vagy sötétarany, fehér foltokkal tarkítva.

Jellem ás alkalmazkodóképesség

A cirneco del'Etna jellegzetessége, hogy valósággal "beleszeret" gazdájába. Amellett, hogy szívesen sétál vele, leginkább a vadászatokon érzi magát elemében, ahol örömmel segít gazdájának. A család többi tagja közömbös számára, de nem válik agresszívvé, kivéve, ha valami zavarja, mert akkor morog. Bár a fajta könnyen nevelhető, mégsem alkalmazkodik jól az otthoni élethez.

Gondozás és testmozgás

Nem igényel különleges gondozást, de biztosítsuk számára a testmozgás lehetőségét, mert mint minden hasonló adottságú kutyának, mozgásigénye igen nagy.

Származási ország: Szicília

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 42-46 cm

Súlya: 8-12 kg

Jelleme

A cirneco dell'Etna barátságos, értelmes, engedelmes és jó természetű kutya. A szabadban mozgékony és lendületes, a lakásban viszont rendszerint nyugodt. Mindig figyelmezteti gazdáját, ha valami nincs rendben, de sajnos minden különösebb ok nélkül is ugathat. Közismerten hűséges és gyengéd fajta; ezért cserébe sok figyelmet követel. Ragaszkodik a gazdájához, és általában nem érzi jól magát, ha egyedül marad. Nem alkalmas kifutóban való tartásra.

Társas viselkedése

Más kutyákkal szemben kissé tartózkodóan viselkedhet, és nem szívesen osztozik velük a gazdáján. Rendszerint azonban elég jól kijön a vele azonos vagy hozzá hasonló fajtájú ebekkel. A család macskájával fenntartott kapcsolata nem jelent gondot, ha már fiatal korától hozzászokott a jelenlétéhez, de a szabadban többnyire üldözőbe veszi az idegen macskákat. Erős vadászösztöne miatt nem tanácsos együtt tartani a nyulakkal és egyéb, rendes körülmények között zsákmánynak számító állatokkal. Az idegenek érkezését jelzi, de ennél többet általában nem tesz. A lakást nem védi meg a betolakodóktól.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzete nem sok törődést igényel. Elég néha-néha átkefélni egy puha kutyakefével majd kifényesíteni egy kopókesztyűvel. A füleket időnként ellenőriznek kell, nem került-e piszok beléjük; a karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A cirneco dell'Etna ragaszkodik a gazdájához, és elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit várnak tőle. Általában eléggé engedelmes, de a hosszú, egyhangú foglalkozások nem neki valók. Nem várható tőle maradéktalan engedelmesség. Nevelése során fontos a következetesség és a szeretet.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának sok mozgásra van szüksége, erre naponta legalább egy órát kell rászánni. A futás a legjobb mozgásforma a számára. Póráz nélkül azonban csak olyan helyen szabad futni hagyni, ahol a közelben biztos nincsenek vadak. Igen magasra tud ugrani.

Alkalmazásai

A futtatás kiváló sport e fajta számára.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz