kutyafajtak.hu

Coton de Tuléar kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/coton-de-tulear-kutya#sigProId668c5ff9ed

Származási országa: Madagaszkár

Eredeti feladata: öleb

Marmagassága: min. 25 cm

Súlya: 3,5-6 kg

Jelleme

Barátságos, értelmes és játékos kutya. Olykor kissé makacs lehet, de általában eléggé engedelmes. Éberen figyeli, mi zajlik körülötte, és féltetlenül jelzi, ha úgy érzi, valami nincs rendben - de nem ugat túl sokat. Többnyire nagyon szereti a társaságot, és rossz néven veszi, ha egyedül hagyják - amire egyébként nincs is szükség, mivel igen jól alkalmazkodik, s a gazdája gyakorlatilag bárhová elviheti magával.

Társas viselkedése

A coton de Tuléar kimondottam társaságkedvelő kutya, amely gond nélkül együtt élhet más ebekkel és az egyéb háziállatokkal. A gyerekkel elég jól kijön. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, de ennél tovább nem megy.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzete nem igényel túlzottan sok ápolást, bár kezelése nyilvánvalóan nem is annyira egyszerű, mint egy rövid szőrű kutyáé. A szőre nem hullik, a meglazult, kihullott szőrszálak rendszerint a bundájába tapadnak, ahonnan kefével vagy fésűvel távolíthatók el - erre a gubancolódás elkerülése érdekében van szükség. A talppárnál közül és a fülből rendszeresen el kell távolítani a felesleges szőrt. A coton de Tuléart évente kétszer kell megfürdetni - ez elég ahhoz, hogy bundája tiszta legyen. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Noha meglehetősen értelmes és gyorsan tanuló eb, a coton de Tuléar esetében is fontos, hogy a nevelés következetes legyen. Előfordulnak akaratos egyedek is, de ha megtanulják, hogy a kívánatos viselkedés a számukra, akkor rögtön nagyobb lesz a motivációjuk.

Mozgásigénye

A coton de Tuléar e tekintetben jól alkalmazkodik a család életmódjához, de ez nem ok arra, hogy ne kapja meg a számára szükséges mozgásmennyiséget. Ez a játékos kis kutya nagyon szeret úszni, imádja a labdázást, és akár órákon át is szívesen eljátszik a kertben, vagy hancúrozgat az erdőben.

Alkalmazásai

Aki szeretne kipróbálni coton de Tuléarjával valamilyen kutyás sportos, annak a labdázás (flyball) és az ügyességi próbákra való felkészítés ajánlható - a kutyák többsége viszonylag jól teljesít e próbákban. Természetesen társnak is kiváló.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Madagaszkári kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz