kutyafajtak.hu

Dandie dinmont terrier kutya

Nagy-Britanniából, Skócia és Anglia határáról származik. Érdekes neve Walter Scott Guy Mannering című regényéből származik, amiben a főhős Dandie Dinmont ilyen kutyákat tenyésztett. Régen kizárólag róka és más hasonló állatok vadászatára alkalmazták; manapság inkább kedvenc, vagy épp fizikai és mentális sérültek terápiás segítője. A fajta 1820 körül, a bedlington terrierrel és valószínűleg az otterhoundal való keresztezések után alakult ki, de származása visszavezethető a mára eltűnt scottish terrierre is, nem keverendő össze a jelenlegi skót terrierrel.

Testi adottságok

A fajta sajátos megkülönböztető jegye a fején található ezüstszínű szőrpamacs. Hosszú, durva tapintású szőre halvány sárgásbarna vagy vörös, a lábakon tűzvörös. Fülei lógnak, farka hosszú. Marmagassága 25-30 cm, súlya 8-11 kg.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Szeretetre méltó, nemes, érzékeny, egyszersmind független és határozott kutya. Nagyon komolyan veszi a ház- és családőrző feladatot, amit nagy szeretettel és hűséggel végez, de más kutyákkal agresszív lehet. Kitartó nevelést igényel, mert nehezem tanítható meg neki az utasítások követése. Ennek ellenére könnyedén alkalmazkodik lakhelyéhez, gazdái szokásaihoz és az éghajlati viszonyokhoz.

Gondozás és testmozgás

A dandie dinmont terriernél felnőtt korában pajzsmirigyproblémák léphetnek fel, ezért rendszeresen vigyük állatorvosi vizsgálatra. Bundája nyírását érdemes szakemberre bízni. Nincs szüksége sok mozgásra.

Származási ország: Anglia

Eredeti feladata: önálló vadászkutya

Marmagassága: 23 cm

Súlya: 8-11 kg

Jelleme

Vidám, kiegyensúlyozott, viszonylag nyugodt természetű, értelmes kutya. Méltóságteljes óvatosság sugárzik belőle. Érzékeny a lakásban uralkodó hangulatra - e tekintetben más, mint a terrierek többsége. Közös velük viszont a figyelmessége és a kitartása. A Dandie Dinmont terrier nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához.

Társas viselkedése

Barátságos kis kutya. Általában jól kijön a többi ebbel, akár a lakásban találkozik velük, akár a szabadban. Nem könnyű rávenni a játékra - szívesebben teszi a maga dolgát. Ha a fiatal kölyköt megfelelően hozzászoktatták a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz, nemigen lehet gondja velük. A gyerekkel szemben rendszerint igen barátságos és kedves. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de ennél tovább nem megy, hiszen barátságos természetű kutya.

Szőrzetápolási igénye

Ezt a kutyát évente átlagosan kétszer kell elvinni egy kutyakozmetikába, hogy kiszedjék az elhalt szőrt, és formára nyírják a bundáját. Emellett természetesen rendszeresen át kell kefélni és fésülni, lehetőleg egy kisebb fényesítőkefével. A talppárnák közti szőrszálak a gazdája is könnyen le tudja nyírni. A kiállításokon versenyeztetett kutya szőrzete természetesen több ápolást igényel.

Tanítása

A Dandie Dinmont terrier nevelése nem különösebben nehéz feladat. A legjobb eredmények úgy érhetők el, ha a helyes viselkedést megjutalmazzák, és ha a foglalkozásokat kifejezetten változatos formában tartják. Értelmes kutya, hamar felfogja, hogy mit akarnak tőle, de a hosszú, számára értelmetlennek tűnő foglalkozásokért nem lelkesedik. Ilyenkor makaccsá válik, és a kívánttal olykor éppen ellentétesen viselkedik.

Mozgásigénye

Ha a gazdája szeret nagyokat sétálni, ez a kutya szívesen elkíséri. De a kevésbé sportos életmód sem zavarja, s ha a gazdájának néha nincs ideje a nagyobb sétákra, ahhoz is könnyen alkalmazkodik. A megfelelően nevelt Dandie Dinmont terriert bárhová el lehet vinni. A lakásban békésen viselkedik.

Alkalmazásai

Kiváló társ.

Egyéb: A skót terrierek családjához tartozó robusztus, kis kutya nevét Dandie Dinmont regényalakról kapta, akire ezek az állatok egyik tenyésztőjüket emlékeztették. Ez az irodalmi felemelkedés a XIX. század elején lehetővé tette számára a bejutást Anglia legelőkelőbb köreibe, így éles vadászkutyából hamar szalonoroszlánná vált. Közeli rokonságban áll a bedlington terrierrel, és más angol terrierfajtákat is bekereszteztek. A drótszőrű tacskó közvetlen elődeihez tartozik, amely néha még ma is mutat tipikus dandie-jegyeket. Hasonló a karakterük is. Filozófusnak nevezik a terrierek között, nyugodt, ha kell, és élénk, ha lehet. Idegenekkel szemben megközelíthetetlen vagy tartózkodó, gazdájához gyengéd és kedves, de akaratos is. Éber kutya tiszteletet parancsoló hanggal. Kevéssé alkalmas gyerekes családoknak; nyugodt, megfontolt emberek boldogok lehetnek vele. A mozgékony, gyors terrier még ma is kitűnő patkány- és egérirtó. Szőrzetét rendszeresen fésülik, és évente többször formára tépkedik, a kutya azonban soha nem hathat "frizurázottnak".

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz