kutyafajtak.hu

Drenti vizsla kutya

Származási országa: Hollandia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 55-63 cm

Súlya: 25-35 kg

Jelleme

A drenti vizsla értelmes, munkaszerető, éber és kíváncsi. Általában kiegyensúlyozott természetű, készséges és engedelmes. Ha valami nincs rendben, azt ugatással jelzi, de egyébként nagyon szelíd és kedves mind a családjával, mind a háziállatokkal szemben. Nemigen alkalmas arra, hogy hosszabb ideig szabadtéri kifutóban tartsák, jellemének fejlődése szempontjából is sokkal jobb, ha lakásban él. A legtöbb egyed szeret úszni, bár sokukat előbb meg kell tanítani rá.

Társas viselkedése

A fajta átlagos képviselője rendkívül jól kijön a gyerekekkel, s megfelelő szocializáció után a fajtársaihoz és az egyéb háziállatokhoz is erősen kötődhet. Noha éber, az idegenekkel szemben nem viselkedik barátságtalanul.

Szőrzetápolási igénye

A drenti vizsla szőrzete nem igényel túl sok gondoskodást. A hosszabb szőrű részeket rendszeresen át kell kefélni egy olyan kefével, amelynek fémsörtéin műanyag sapka van. A hallójáratokat időnként ellenőrizni kell, nincs-e bennük piszok, vagy túl sok fülzsír, és szükség esetén ki is kell tisztítani azokat egy erre a célra szolgáló készítmény segítségével. A karmait röviden kell tartani, talppárnák közt fejlődő szőrt le kell nyírni. A test barna színű részein időként hosszabb, világosabb színű szőrcsomók láthatók - ezek az elöregedett szőrök kézzel is kiszedhetők.

Tanítása

Ez a fajta szelíd, de következetes nevelést igényel. Értelmes kutya, amely szeret a gazdájának dolgozni, és gyorsan megérti, mit akarnak tőle. Általában gyorsan tanul, de fontos, hogy közben ne unatkozzon, tehát elengedhetetlen a változatosság.

Mozgásigénye

A drenti vizslának meglehetősen sok mozgásra van szüksége. Szinte bármilyen mozgásforma megfelel neki - egyformán szeret úszni, futni, nagyokat sétálni (póráz nélkül), apportírozni és labdázni. Ha nem érzi úgy, hogy kirekesztődött a családból, akkor nem fog elkezdeni bajt keverni akkor sem, ha a gazdájának olykor nincs ideje megsétáltatni.

Alkalmazásai

Mivel a drenti vizsla nagyra tartott vadászkutya, mindenképpen érdemes lehet vadászkutyaképzésben részesíteni. Ez nem jelenti azt, hogy valódi vadászatra kellene járatni. Jó eredményeket érhet el az ügyességi és az engedelmességi próbákon is, bár szívesebben vesz részt a terepen űzhető sportokban vagy az úszásban.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz