kutyafajtak.hu

Drótszőrű német vizsla

Általános leírása

Színe: barna alapszín fehér vagy szürkésbarna foltokkal. Marmagassága: 60-65 cm (kan), 56-62 cm (szuka). Súlya: 26-32 kg. Közepes nagyságú, nemes megjelenésű vadászkutya. Küllemileg hasonlít a rövid szőrű német vizslára. Feje mérsékelten hosszú és széles. Arcorri része hosszú. Orrháta egyenes. Állkapcsa igen erős, fogazata ollós záródású. Füle simán és szorosan a fejéhez simulva lelóg. Nyaka közepesen hosszú, izmos, lebernyeg nélküli, a törzs felé fokozatosan vastagodik. A marja magas. Mellkasa mérsékelten széles és mély, a bordák jól domborodnak, sohasem laposak. Háta széles, rövid, egyenes. Ágyéka izmos, csípője széles. Fara mérsékelten csapott, jó izomzatú, nem nagyon rövid. Kunkorított farka egyenes, a vége felé nem nagyon hegyes csúcsba vékonyodik. Hasa felhúzott. Lábai erős csontozatúak, egyenesek, izmosak. Mancsa kerek, zárt lábujjakkal. Szőrzete jellegzetes, közepes hosszúságú és kemény, drótszerű. Bajusza és szakálla van, de egyik sem lehet hosszú. A végtagokon és a füleken a szőrzet viszonylag rövid.

Viselkedése, tulajdonságai

A drótszőrű német vizsla nem annyira hajlékony, mint a rövid szőrű változat; kissé keményebb, energikusabb. Intelligens, tanulékony, szenvedélyesen szeret apportírozni. Aktív, mozgékony, ügyes eb.

Története

A drótszőrű német vizsla kitenyésztése során több fajtát is kereszteztek. Az "alap" minden bizonnyal a rövid szőrű német vizsla volt, de felhasználhatták a pudelpointert, a drótszőrű griffont, sőt feltehetően az airelade terriert és az uszkárt is. Mindenesetre a mai modern drótszőrű német vizsla nagyon hasonlít a rövid szőrűre. A fajtával sokáig eléggé mostohán bántak a tenyésztők és a szakemberek, olyannyira, hogy régebben nem is akarták önálló fajként elismerni, illetve rendre összetévesztették, összekeverték a griffonokkal. Egy régi vadászkönyv így ír erről: "Miután egyes griffonok vadászatilag is jól beváltak, s azáltal, hogy erős szőrzetük folytatás tüskés csalitban, hideg vízben és rossz időben való kerestetésre kiválóan alkalmasak voltak, propagandát csináltak mellettük, s a merev szőrű ebek utáni kereslet mindinkább nagyobb lett. A kínálat azonban nem volt arányban a kereslettel; a szálkás szőrű német vizslák tenyésztőinek nagy része tehát griffonokkal kezdett keresztezni, amiből aztán olyan zűrzavar lett, hogy még a kiállításokon is a szálkás szőrűek osztályában tíz közül alig kettő-három, amely megfelelt a szálkás szőrű fajtajellegnek. Végül egyes tárgyilagosan gondolkozó szakembereknek sikerült hosszas fáradozással e visszás állapotot megszüntetni. A régi, nem szakszerű tenyésztést mentheti némileg az a körülmény, hogy a griffonnak merev szőrzetűvé való átalakításánál a szálkás szőrű német vizslának szerepe lévén, a kettőt egy fajtának tekintették, s drótszőrű vizslának nevezték el. A griffontenyésztők és -kedvelők a szálkás szőrű német vizslát ide számították, amit az is bizonyít, hogy ezeknek neveit a griffon-törzskönyvekbe bevezették. A drótszőrű vizsla elnevezés szakszerűen azonban csakis különböző rokon fajták gyűjtőneveképpen állhat fenn..." Az idézetből az is kiderül, hogy a német vizsla drótszőrű változatát nem akarták "befogadni". Lényegében e fajta a legtöbb országban csupán a második világháború után honosodott meg. Napjainkban viszont éppen érdekes külseje és kiváló tulajdonságai miatt világszerte számos fanatikusa van ennek az ebnek.

Használhatósága

Sokoldalúsága ezt a kutyát tulajdonképpen mindenféle vadászatra alkalmassá teszi. Elsősorban azonban szárnyas vad felkutatására használják. A vadat "állással és nézéssel" jelzi, majd az elejtett zsákmányt felkutatja és behozza. Kemény kötésű, kissé "nyers" eb, ezért elsősorban tapasztalt, határozott - de nem durva! - vadászemberek kezébe való. Ma már minden fajtát, a drótszőrű német vizslát is tartják kedvencként, és tulajdonosai csupa jót mondanak róla.

Drótszőrű német vizsla

Származási országa: Németország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 56-67 cm

Súlya: ---

Jelleme

Ennek a mozgékony, értelmes és szívós kutyának kiváló az orra. Munka közben fáradhatatlan, és nagyon jól tűri a rossz időt is. Kiegyensúlyozott természete van, a gazdájához és a családjához nagyon ragaszkodik, és eléggé éber is. Néha kissé domináns viselkedésű lehet - ez főleg a kanra érvényes.

Társas viselkedése

Megfelelő szocializáció után, kellő felügyelet mellett a drótszerű német vizsla jól kijön a gyerekekkel éppúgy, mint a macskákkal és egyéb háziállatokkal. A többi kutyával való kapcsolata zavartalan, bár olykor hajlamos arra, hogy domináns módon viselkedjen velük. A család barátait melegen üdvözli, de általában az idegeneket is barátságosan fogadja. Szükség esetén azonban meggyőző módon tudja védelmezni az otthonát.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzetének a lehető legdurvábbnak kell lennie, de nem látszhat ápolatlannak. A szőrzet minőségétől függő gyakorisággal - általában csak ritkán - ki kell szedegetni az elhalt szálakat. A közbeeső időben hetente egyszer át kell kefélni. A szakállát tisztán kell tartani, és a talppárnák közti szőrt rendszeresen le kell nyírni.

Tanítása

Értelmes kutya, amelynek minden képessége megvan a gyors tanuláshoz. Általában valamivel dominánsabb természetű, mint a rövid szőrű német vizsla, ezért következetes nevelésre van szüksége.

Mozgásigénye

A drótszőrű német vizsla a sportos életmódú családban vagy egy vadász mellett érzi magát a legjobban. A napi három rövid séta semmiképpen sem elég neki, sok mozgásra és elfoglaltságra van szüksége. Ha eleget mozoghat, lehetőleg a szabadban, és rendszeresen lehetővé teszik a számára, hogy ússzon és apportírozzon, akkor a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai

A drótszőrű német vizsla kiváló vadászeb, amely a vad jelzésére és követésére éppúgy alkalmas, mint a zsákmány apportírozására. Durva, testhez simuló szőrzete miatt gyakran használják nehezen járható terepen. Ha mozgásigényét kielégítik, nagyszerű családi kutya lehet belőle.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz