kutyafajtak.hu

Dunker / Norvég kopó kutya

A finn kopó norvég megfelelője. Sok szempontból hasonlítanak egymásra, eredetük közös, s hazáján kívül egyik sem ismert. A norvég kopó erős, robosztus alkatú kutya, bármilyen éghajlathoz és terephez képes alkalmazkodni. Rendkívül jó vadász, akár egy álló napig képes megállás nélkül követni a zsákmányt. Azt mondhatnánk, inkább maratoni futó, mint sprinter.

Testi adottságok

A kan ideális marmagassága 53 cm, a szukáé 50 cm, 3 cm-es eltérés elfogadott. Ennek a közepes termetű kutyának az izomzata és a csontozata jó felépítésű, testes, megjelenése mégis elegáns és arányos, cseppet sem tűnik lomhának. Koponyája domború, stopja kifejezett, nem horpadt, arcorra szögletes, orrnyerge széles, orrtükre fekete. Nagy, kerek, sötét szemei adják e szép és közkedvelt kutyának a kifejező tekintetét. Fülei középmagasan tűzöttek, szélesek, elkeskenyednek, mérsékelten hosszúak, lelógók, nem kunkorodnak. Szőre erős, sűrű, szépen fénylik, nem túl rövid, egyszínű fekete vagy a kék különféle árnyalatai sárgásbarna vagy fehér foltokkal. A szőrzeten megengedettek a nagy foltok, de sosem boríthatnak a testfelület felénél nagyobb részt, ez ugyanis a hivatalos szövetségek állásfoglalása szerint erősen megkérdőjelezi a fajta tisztaságát.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A norvég kopó ideális társ, környezetéhez kedves, a gyerekekkel nagyon toleráns, ha egyszer megismerte és megszokta őket. Jól tartható más kutyákkal együtt, általában véve nagyon nyugodt. Gyorsan tanul.

Gondozás és testmozgás

Ugyanazok a tanácsok adhatók, mint a finn kopó esetében, plusz még azt, hogy ügyeljünk fülei tisztaságára. Terepi viszonyok kötött legyünk különösen óvatosak, nehogy kirándulás közben kutyánk elkóborolhasson.

Dunker kutya

Leírása

Közepes termetű, négyszögletes testalkatú kutya. Feje hosszú, arcorri része szögletes. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Törzse erőteljes, izmos. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka a csánkig ér, lelóg, ha figyel, vízszintesen tartja. Szőrzete sűrű, rövid, testhez simuló. Színe fekete vagy kékesfekete pöttyös. Marmagassága 50-55 cm (kan), ill 48-53 cm (szuka); testtömege 16-22 kg.

Eredete

Norvégiában kialakult, őshonos fajta.

Tulajdonságai

Tenyésztői szerint egyenes jellemű, szívós, igénytelen, munkaszerető, könnyen, gyorsan tanul. Lényegében csak a skandináv országokban népszerű, másutt nemigen ismerik.

Alkalmazása

A dunker hazájában igen sokra tartott, elismert vadászkutya. A kopók családjába tartozik, de ma már kedvtelésből is tartják.

Kategória: Kopók / Norvég kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz