kutyafajtak.hu

Entlebuchi havasi (pásztor)kutya

A svájci hegyi pásztorkutyák legkisebb tagját több, egymást követő, gondos keresztezés során alakították ki. Természetes élőhelye az Entlebuck völgy, Bern és Luzern között, ahol a fajtát kiváló őrző- és pásztorkutyaként tartják. A 19.század második felében már írtak erről a fajtáról, de kutyakiállításokon először csak 1913-ban vett, standardját 1927-ben állították fel, napjainkban azonban még a kevésbé ismert fajták közé tartozik.

Testi adottságok

Az entlebuchi pásztorkutya közepes termetű, erőteljes felépítésű állat, átlagos marmagassága 45 cm, súlya 20 kg. Feje testével arányos, nyaka rövid, füle közepes méretű, lelógó. Szeme kicsi, kerek, világos színű, tekintete intelligens. Kétrétegű bundájának aljszőre sűrű, fedőszőrzete rövid, száraz, fényes. Háromszínű, fekete alapon sötétbarna, fehér, vöröses vagy sárgás foltokkal.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Az entlebuchi pásztorkutya nagyon értelmes, bátor, melegszívű. Gazdájához hűséges, idegenekkel szemben bizalmatlan. Könnyen tanul, így hamar jó munkakutya lehet belőle. Emellett barátságos és engedelmes, ennek köszönhetően családba is gyorsan beilleszkedik.

Gondozás és testmozgás

A hasonló testi adottságokkal rendelkező fajták mellett erről a fajtáról és elmondható, hogy nem igényel különleges gondozást, csak bundáját kell néha átfésülni. Ne feledkezzünk meg a kutya mozgásigényéről sem, sétáltassuk sokat a friss levegőn, legyen akár a természetben akár a városi utcákon.

Származási ország: Svájc

Eredeti feladata: pásztorkutya és házőrző

Marmagassága: 42-50 cm

Jelleme

Az entlebuchi pásztorkutya eleven, lelkes, értelmes és jó kedélyű eb. Nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához, s kiváló őrkutya. Kiegyensúlyozott, bátor és józan, idegenektől nem hagyja magát megvesztegetni. Általában engedelmes ugyan, de hajlamos a kezdeményezésre is, és semmiképpen sem nevezhető szolgai jelleműnek. Nem szabad kifutóban tartani, mert jól érzi magát ugyan a szabadban is, de még fontosabb számára, hogy együtt lehessen a gazdájával.

Társas viselkedése

A fajta hagyományosan vidéki gazdaságokban élt, és ez még ma is érezhető a macskákhoz és baromfikhoz való viszonyán - remekül kijön velük. Ehhez persze szükség van a megfelelő szocializációra is. Fajtársaival szintén jó a kapcsolata, és ugyanez érvényes a gyerekek vonatkozásában is. Az entlebuchi pásztorkutya az idegenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet. A gazdája távollétében senkit sem enged be a házba vagy a kertbe, s baj esetén a gazda védelmére kel.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzete nem sok ápolást igényel. A vedlési időszakon kívül hetente egyszer bőven elég átkefélni egy erős szálú sörtekefével. Vedlés idején kártolókefével távolíthatók el az aljszőrzet elhalt és kilazult szálai. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Az entlebuchi pásztorkutya gyorsan megtanulja az új parancsokat, sőt, ezt a tevékenységét gyakran még élvezi is. Az egyhangú gyakorlatozást azonban unja. A változatosság és a szüntelen változás az, ami fenntartja éberségét. A legjobb eredményeket egy kiegyensúlyozott, a kutyával törődő, maradéktalanul következetes személy érhet el nála. A szocializáció időszakát jó kell kihasználni, hogy az eb kedvező tapasztalatokat szerezhessen más állatokkal, emberekkel és helyzetekkel is.

Mozgásigénye

Hamisítatlan munkakutya, amelynek rengeteg mozgásra és tevékenységre van szüksége. Ha unalmas az élete, akkor szeszélyessé és bizonytalanná válik. Kimondottan ragaszkodik territóriumához, ezért nem valószínű, hogy elszökne. A szabadban tett séta során még póráz nélkül sem csatangol el gazdája mellől.

Alkalmazásai

Ezt a ritka fajtát elsősorban társként tartják. Megfelelő gazda mellett jó teljesítményeket nyújthat a kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball) vagy az ügyességi próbákban. A nyomkövetéshez is van tehetsége.

Kategória: Pásztorkutyák / Svájci kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz