kutyafajtak.hu

Fáraó kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/farao-kutya#sigProId58810f0133

Málta szigetéről származik, elődeit feltehetően Egyiptomból vitték magukkal a föníciaiak mintegy 2000 évvel ezelőtt. Nyúlvadászatra tenyésztették, amelyben kitűnően ügyesnek mutatkozott. Az ókorban a fáraó kutyát egész életében tisztelet övezte, és amikor elpusztult, a tisztelet jeleként a nemeseknek kijáró szertartással temették el.

Testi adottságok

A fáraó kutya nagyon fejlett érzékszervekkel rendelkezik, különösen a hallása. Megjelenése lenyűgöző, könnyed, büszke és elegáns. Közepes termetű, súlya 15-20 kg, a kan marmagassága 58 cm, a szukáé 53 cm. Koponyája keskeny, stopja enyhe. Az orr színe a test színével harmonizál. Szeme ovális és mélyen ülő, tekintete élénk és intelligens. Szeme színe általában borostyán, de ez függ a test színétől is. Füle nagyon mozgékony, hosszú és karcsú, a tövénél széles. Szőre rövid és fényes. Színe lehet fehér, sárgásbarna (leonado), vagy vörös, szabálytalan fehér foltokkal.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A fáraó kutya intelligens, kedves és szórakoztató. Gazdájához olyan hűséges és kedves, hogy ideális házi kedvenccé válik az egész család számára. Könnyen nevelhető. Jóllehet kertes házban jobban érzi magát, lakásban is tartható.

Gondozás és testmozgás

Az egészséges és ápolt fáraó kutya gondozás és etetése egyszerű feladat, de a rendszeres testmozgás biztosítunk kell számára, mert nagy a mozgásigénye.

Származási ország: Málta

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 53 cm

Jelleme

A fáraókutya játékos, értelmes és barátságos, viszonylag engedelmes és kedves természetű eb. Szorosan kötődik gazdájához és családjához, anélkül, hogy túl tolakodó lenne, s a lakásban általában igen nyugodtan viselkedik. Kiegyensúlyozott és jóindulatú, emellett eléggé éber és bátor is. Igen kitartó, és jól fejlett vadászösztöne van.

Társas viselkedése

Ez a kutya néha dominánsan viselkedik fajtársaival szemben. A gyerekekkel rendszerint jól kijön, az idegenekkel szemben viszont tartózkodó, de nem agresszív, és nem is félénk. Nem ajánlott macskákkal és más háziállatokkal együtt tartani, mivel azokat zsákmánynak tekinti. Megfelelő módszerekkel, a kora kölyökkorában kezdett neveléssel azonban elérhető, hogy békésen együtt tudjon élni egy nyugodt természetű macskával.

Szőrzetápolási igénye

A fáraókutya szőrzete nem igényel túl sok törődést. A vedlési időszakban egy gumikefe segítségével könnyen eltávolíthatók az elhalt és kilazult szőrszálak. A kefélés után érdemes puha ronggyal és egy erre szolgáló oldattal kifényesíteni a szőrzetet. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A fáraókutya általában könnyen tanítható. Eléggé jól alakítható természete van, s ritkán lázad fel gazdája ellen. Nevelése során különösen nagy figyelmet kell fordítani a hozzám parancsra. Ennek az az oka, hogy a pórázról elengedett kutyán könnyen eluralkodhat a vadászösztöne, és ebből sűrűn lakott területeken vagy forgalmas utak közelében baj származhat. Jutalomfalatokkal és a barátságos dicsérettel nagyszerű eredményeket lehet elérni.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának sok mozgásra van szüksége. Naponta legalább egy órán át kell hagyni, hogy kifutkossa magát, vagy hosszú sétákra kell vinni. Hajlamos arra, hogy egy vad szagát megérezve vagy azt megpillantva, az állat után vesse magát. Ezért oda kell figyelni arra, hogy a kert kerítése erős és magas legyen - a fáraókutya ugyanis igen magasra tud ugrani.

Alkalmazásai

A fajta eredeti feladatát, a nyúlvadászatot ma már a legtöbb országban betiltották. A futóversenyek azonban remek alternatívát kínálnak a fáraókutya unalmának elűzésére.

Egyéb tudnivalók

A fáraókutyát olykor félagárnak tekintik, mivel nemcsak a szemét, hanem az orrát és a fülét is használja a vadászathoz.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Máltai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz