kutyafajtak.hu

Finn spicc kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/finn-spicc-kutya#sigProIda4089d6273

Származási ország: Finnország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 39-50 cm

Súlya: 13-17 kg

Jelleme

Ez a kutya igen eleven, éber, értelmes és kíváncsi. Egyszerű, vidám, kiegyensúlyozott és magabiztos természete van. Meglehetősen önálló és vállalkozó szellemű, és a hatalmaskodó viselkedésnél semmi sem áll távolabb tőle. Órákig el tud szórakozni egy labdával vagy egy darab ronggyal, de a családja társaságát is nagyon élvezi. A finn spicc viszonylag éber állat, és garantáltan jelez, ha valami nincs rendben, de néha akkor is ugat, ha erre nincs (látható) oka. A családja tagjaihoz hűséges, de soha nem viselkedik alázatosan velük szemben. Nagyon érzékenyen reagál az otthon hangulatára. Szaglása éppoly kiváló, mint a vadászösztöne. Elképesztően kitartó, bátor, józan és szívós eb. Szívóssága miatt azonban előfordulhat, hogy egyes betegségeket vagy sérüléseket nem lehet nála rögtön észrevenni. A finn spicc imád ásni - ezt tudnia kell annak, aki nagyra tartja ápolást kertjét.

Társas viselkedése

Más kutyákkal rendszerint akkor sincsen semmi gondja, ha azok vele azonos neműek. Általában a gyermekekkel is jól kijön. Az idegenek érkezését mindig jelzi, de ennél tovább nem megy - ez a kutya nem viselkedik a ház védelmezőjeként. Vadászösztöne többnyire igen fejlett, ezért nagyon fontos, hogy egészen kicsi korától kezdve hozzászoktassák a más állatokkal - például macskákkal vagy nyulakkal - való együttéléshez. Noha az ismeretlenekkel szemben tartózkodó, ez nem jelent barátságtalanságot, az agresszív viselkedés pedig teljesen távol áll tőle.

Szőrzetápolási igénye

Más skandináv fajtákhoz hasonlóan a finn spicc szőrzete is "öntisztító" jellegű, és a fürdetés vagy az úszás során után igen gyorsan szárad. A piszok és a sár csak ritkán ragad bele, és a kutya általában azt is eltávolítja, ugyanis szeret tiszta lenni. A szőrzet további előnye a kutyaszag hiánya. E tényezők miatt a finn spiccet általában egyáltalán nem kell fürdetni. A rendszeres kefélés és fésülés persze nem nélkülözhető, de a túlzásba vitt kefélés csak kárt tesz az aljszőrzetében. A vedlés idején - ami ennél a fajtánál igen erőteljes szokott lenni - kártolókefével vagy kétsoros, fémfogú fésűvel kell eltávolítani a szőrzetből az elhalt és kilazult szőrszálakat.

Tanítása

A tökéletesen engedelmes kutyára vágyó leendő kutyatulajdonosok ne a finn spiccet válasszák. Ez a kutya ugyan nagyon szereti a gazdáját és családját, s ragaszkodik is hozzájuk, de ugyanakkor önfejű és igen független természetű is. Kellő türelemmel, megértéssel, következetességgel és alapossággal azonban megtanítható az alapvető parancsok teljesítésére. Gondot kell fordítani arra, hogy a gyakorlatok szórakoztatóak legyenek a számára, mivel így szívesebben engedelmeskedik.

Mozgásigénye

A finn spiccnek elég sok mozgásra van szüksége. Imád a szabadban lenni, és az időjárás szinte egyáltalán nem zavarja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy városban ne érezhetné jól magát. Többnyire ott is jól megvan, feltéve, hogy a gazdája igen gyakran sétáltatja. Minden finn spicc szeret a természetben póráz nélkül szaladgálni, de előfordulhat, hogy a kutya a kelleténél messzebb távolodik a gazdájától. Ügyelni kell rá, hogy szoros kötődés alakuljon ki közte és a gazda között, hogy biztosan visszatérjen, amikor hívják; emellett nem szabad olyan helyen sétáltatni, ahol nagy lehet számára a szökés csábítása. Kalandvágyó szelleme és vadászösztöne hatására hajlamos lehet elcsavarogni otthonról. Ha gyakran hagyják a kertben felügyelet nélkül, akkor mindenképpen célszerű ügyelni rá, hogy a kerítés megbízható legyen.

Alkalmazásai

Származási országában és Svédországban ma is kedvelt vadászkutya, másutt inkább társként tartják. Az átlagos finn spicc túl független természetű ahhoz, hogy szívesen részt vegyen a különböző sportversenyeken, de a hobbiszintű ügyességi próbákon el lehet indulni vele.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Finn kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz