kutyafajtak.hu

Golden / Arany retriever kutya

Általános leírása

Színe: kedveltebb a sötét aranysárga, de minden aranysárga árnyalat megengedett szín. Marmagassága: 56-61 cm. Súlya: 25-32 kg. Szép mozgású, igen arányos felépítésű állat. Szőrzete sűrű, sima vagy hullámos - sötét árnyalatát egyesek szerint az angol vérebbel való keresztezés okozhatta. Koponyája széles; állkapcsa erős; az orrháta egyenes. Szeme sötétbarna; kellemes, kedves kifejezést kölcsönöz az állatnak. Füle közepes méretű, lelóg, a fejhez simul. Nyaka jól ívelődik, izmos. Háta egyenes, hosszú, fara kissé lejt. Farka a csánk alá ér, dús szőrű, lelógó. Mellkasa mély, könyökig ér. Hasa egészen enyhén felhúzott. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak. A hátsó végtagok nagyon izmosak. Mancsai oválisak, ujjai erőteljesek.

Viselkedése, tulajdonságai

Okos, engedelmes kutya. Nem gyáva, de nem is agresszív; kiegyensúlyozott idegrendszerű. Szaglása kitűnő. Szenvedélyesen szereti a vizet. Könnyen tanítható, s az utasítást gyorsan és pontosan teljesíti.

Története

A golden retrievert mai népszerűségének útján egy meglehetősen hihetetlen történet indította el. 1858-ban Brightonban egy utazó cirkusz műsorát nézte egy angol úr, bizonyos Sir Doodley Marjoribanks. Az egyik műsorszám különböző fajtájú kutyák mutatványa volt. Sir Doodley nagyon megtetszett az állatok külleme és intelligenciája. Felajánlotta hát az idomárnak, hogy megvesz tőle két kutyát. Az azonban nem volt hajlandó a kutyáktól megválni, hiszen akkor befellegzett volna a műsorszámnak. Így aztán Sir Doodley felajánlotta, hogy megveszi az egész műsorszámot. Így kerültek az állatok az új tulajdonos birtokába, és ekkor kezdődött a fajta története. Mindez természetesen csupán mese, de az embereknek tetszett a történet. A kutyatenyésztőknek kevésbé. Szakmai öntudatukban megsértve azt állították, hogy az igazi, nagy gyakorlatú sportkutyatenyésztő nem vásárol meg kutyákat azért, mert jól szerepeltek a cirkuszban. Nem biztos, hogy igazuk volt, mert feltételezhető, hogy a cirkuszban jól szereplő kutyák különben is engedelmesek és könnyen taníthatók. Hozzá kell tenni azonban, hogy a jól dolgozó retriever szívesebben ügyködik utasítás nélkül, mint parancsszóra. Ennél a fajtánál ugyanis a kezdeményezőkészség életbevágóan fontos. A cirkuszban dolgozó kutyáknál ugyanez a tulajdonság kifejezetten hátrányos lenne. A jól értesült kynológusoknak a golden retriever szőrzete vált gyanússá, amely ha nem is szerkezetében, de színében rendkívül hasonlít a többi vadászkutyáéhoz. A kétkedők gyanúja 1952-ben azután valóban beigazolódott. Ekkor hozták nyilvánosságra a Marjoribanks-birtokot 1830 és 1890 között vezetett kenneltörzskönyveit. Mint várható volt, a dokumentumok azt igazolják, hogy Sir Doodley azt az általános gyakorlatot követte, hogy normálistól kissé eltérő állatokat tenyésztette tovább.

Használhatósága

Nagyszerű vadászkutya. Nevéhez méltó, különösen akkor van elemében, amikor meg kell keresni a sebzett vagy agyonlőtt vadat, amely legyen bárhol "még a föld alól is" előkeríti. A vízi munkára szinte nem is kell tanítani. Mai szerepe persze - alaposan megváltozott, szinte a világ minden táján általában kedvtelésből tartják. Erre is alkalmas; igénytelen, rendkívül edzett állat, nagyszerűen tűri a hideget, békés, jóindulatú, nagyon engedelmes. Jól kiképezve kiváló vakvezető.

Golden retriever kutya

Származási országa: Nagy-Britannia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 51-61 cm

Súlya: 27-33 kg

Jelleme

A golden retriever rendkívül társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és magabiztos kutya. Kedves és engedelmes természete van; eléggé visszafogott és teljesen békés. Nagyon keveset ugat, igen jól alkalmazkodik és remek a szaglása. Kifejezetten értelmes, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Érzékenyen reagál a szidásra és a lakásban uralkodó hangulatra, s nem szeret egyedül maradni. Általában szeret beleugrani a vízbe, és imád mozogni is.

Társas viselkedése

Ez a fajta remekül kijön a többi kutyával; még a kanok is gond nélkül képesek együtt élni. Az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okoz problémát, bár ehhez megfelelően alapos szocializáció szükséges. A golden retriever nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában; túl szelíd ahhoz, hogy tiltakozzon, ezért a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a kicsik ne piszkálják túl sokat a kutyát. Egyes példányok éberen és óvatosan fogadják az ismeretlen látogatókat - ám ők jelentik a kivételt, mivel a legtöbb golden retriever nagyon szereti az embereket, így a szívesen látott és a hívatlan látogatókat egyaránt barátságosan fogadja.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzetét rendszeresen kell kefélni és fésülni, különösen az összetapadásra hajlamos helyeken, például a deréktájon. A talppárnák közt növő szőrt bizonyos időszakonként le kell nyírni, különben ágdarabok, kavicsok és hasonló idegen anyagok akadhatnak bele. A füleket is gyakran kell ellenőrizni, és szükség esetén le kell nyírni a fül lebenye alatt, a hallójárat nyílása körül növő szőrt is; ezzel megakadályozható a hallójárat elzáródása, ami idővel gyulladássá fajulhatna. Évente egyszer ajánlatos elvinni egy színvonalas kutyakozmetikába, hogy lenyírják a szőrét. A kiállításokon versenyeztetett kutya szőrzete jóval több ápolást igényel; a versenyek előtt szinte kötelező a nyírása.

Tanítása

A golden retriever gyorsan tanul, és amit egyszer megtanult, arra egész életében emlékezni fog. Soha nem szabad gorombán bánni vele mivel az árthat érzékeny természetének. A képzésnek változatosnak és következetesnek kell lennie; a fő hangsúlyt a helyes viselkedés jutalmazására kell helyezni.

Mozgásigénye

Ez a kutya jól alkalmazkodik a körülményekhez, de rendszeresen ki kell vinni a szabadba sétáltatni vagy játszani. A golden retriever igen kitartó eb, s nagyon szeret a szabadban lenni. Általában szeret úszni és apportírozni, és persze imádja a hosszú sétákat a természetben. Felnőttkori méretének elérése után nyugodtan csatlakozhat a gazdájához a mindennapos futóedzéseken.

Alkalmazásai

A golden retriever nagyon népszerű az összes kutyás sportban, mint a labdázás (flyball), az engedelmességi vagy az ügyességi próbák. Világszerte nagyon sok ilyen kutya dolgozik mentőkutyaként vagy vakvezetőkutyaként. Kiváló szaglásának köszönhetően a nyomkeresésben is nagyszerű eredményeket érhet el. A legtöbb golden retriever igen ügyesen látja el eredeti feladatát, a vízi vadak apportírozását is, bár e kutyák többségét ma már családi kedvencként tartják.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz