kutyafajtak.hu

Göndör szőrű retriever kutya

Származási országa: Anglia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 63,5 cm fölött

Jelleme

Értelmes, mozgékony, barátságos és olykor igen szilaj természetű kutya. A kan jóval dominánsabb és valamivel önállóbb viselkedésű, mint a szuka. Többnyire eléggé éber, és ha valami nincs rendben, ugatással jelzi. Bajban a családja védelmére kel. Nagyon jó a szaglása.

Társas viselkedése

A göndör szőrű retriever mindig jól kijön a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal, bár a kan kissé domináns magatartású lehet más kanokkal szemben. A gyerekekkel igen türelmes, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Az idegen látogatókkal eleinte tartózkodó; nem hajlandó bárkivel összebarátkozni.

Szőrzetápolási igénye

A göndör szőrű retriever szőrzete viszonylag kevés ápolást igényel. Nem ajánlatos rendszeresen kefélni, mivel attól a szőrzet bolyhosnak tűnik, és elveszíti csigáit. A vedlési időszakban azonban ennél a kutyánál sem nélkülözhető a rendszeres kefélés. Ha a kefélés után bevizezik a kutya szőrét - például úgy, hogy a kutya úszik egyet -, a csigák újból megjelennek. Ha a szőrzet túl hosszúra nő, ollóval szükséges nyírni. A nyírás közben a test természetes körvonalait kell követni; e fajtánál nincs semmilyen nyírási stílus.

Tanítása

A göndör szőrű retriever elég értelmes ahhoz, hogy gyorsan felfogja, mint akarnak tőle - de néha mégis a saját feje után megy. A Chesapeake bay retriever-hez hasonlóan lassan érik, ezért gazdájának más retrieverekhez képest hozzá türelmesebbnek kell lennie. Ha élvezi a kapott feladatot, akkor gyorsan tanul. Ügyelni kell rá, hogy a nevelése változatos és kellően nagy kihívást jelentő legyen. Az egyhangú gyakorlatozás során elveszíti az érdeklődését és a motivációját. A nevelése folyamatában mindig következetesnek kell lennie.

Mozgásigénye

Ez a retriever elsősorban erőteljes munkakutya, amely szeret apportírozni és úszni, s a terepen egyszerűen fáradhatatlan. Noha sok göndör szőrű retriever tartanak családi kutyaként - amire egyébként tökéletesen megfelelő -, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kutya szereti, ha van mit csinálnia. A mozgásszabadságában korlátozott, túlzottan tétlen göndör szőrű retriever igen rossz szokásokat vehet fel, de ezért végső soron nem a kutya a hibás.

Alkalmazásai

A legnyilvánvalóbb mozgásforma e kutya számára a vadászati gyakorlat. Nem szabad azonban azonnali sikereket várni - beletelhet pár évbe, mire a kutya és a gazdája kellően összeszoknak. Ettől kezdve a legtöbb göndör szőrű retriever megbízható munkakutya lesz, amely szorosan együttműködik a gazdájával. Aki nem kedveli a vadászatot, annak érdemes lehet próbálkoznia valamilyen szórakoztató és vidám kutyás sporttal, például az ügyességi vagy engedelmességi próbákkal. A göndör szőrű retriever nyomkövetésre is betanítható - s ezt a tevékenységet rendszerint élvezi is.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz