kutyafajtak.hu

Gordon szetter kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/gordon-szetter-kutya#sigProId6f55ab4ae5

Általános leírása

Színe: ragyogó szénfekete, gesztenyevörös jegyekkel. Marmagassága: 65-70 cm (kan), 58-65 cm (szuka). Súlya: 25-32 kg. Termete általában erősebb, mint az angol szetteré, valamivel nagyobb is, ugyanakkor elegáns megjelenésű. Feje szikár, arcorri része hosszú. Orra nagy és széles, orrtükre fekete. Sötétbarna szeme elég nagy. Füle lelógó, meglehetősen hosszú; sima, V alakban végződik. Állkapcsa erős. Nyaka hosszú, izmos és szikár, lebernyegmentes. Háta rövid, egyenes, igen arányos izomzatú. Ágyéka széles, kissé ívelődő. Fara enyhén lejtős. Farka majdnem egyenes vagy kissé görbe kard alakú; a csánkig ér. Mellkasa mély, sohasem túl széles. Hasa felhúzott. Mellső végtagjai erősek, egyenesek, a hátsók végtagok erősek, egyenesek, a hátulsók izmosak. A csánk rövid, szikár. Mancsa ovális, domború, egymás mellé zárt ujjakkal. Szőrzete nem olyan selymes, mint az angol szetteré. A fején, a lábak első felületén, a fülek hegyén a szőr rövid és finom, a test többi részén mérsékelten hosszú. Lábai hátsó felületén és a farka alsó részén a szőrzet zászlót alkot.

Viselkedése, tulajdonságai

Erős és szívós, ugyanakkor kedves és értelmes eb. Különösen hasznos a korai vadászatoknál, de a hőséget is inkább elviseli, mint a többi vadászkutya. Lábai és talpai erősek, jól elviselik a töredezett tarlót is. Ezenkívül sokkal jobban bírja melegben víz nélkül az egész napos munkát, mint bármely más fajta. Ez rendkívül értékes tulajdonság olyan kutyáknál, amelyeknek a nyári forróságban sokszor kell galopptempóban futni. Egy angol kynológiai szakkönyv szerint érdekes jellegzetessége, hogy amikor rátalál a vadra körözni kezd körülötte, és így tartja fogva. Látszólag gyakran flegmatikus, illetve mélabús viselkedése temperamentumos karaktert takar. Érzékeny "lelkivilága" egyenesen megkívánja, hogy sokat foglalkozzanak vele, de sohasem kellemetlenül tolakodó.

Története

Bár Skóciában a sportkutyatenyésztésnek nagy hagyományai vannak, mégis a gordon szetter az egyetlen vadászeb, amelyet a skótok tenyésztettek ki. A fajtát Alexander, Richmond és Gordon negyedik hercege honosította meg, aki 1827-ben halt meg a Gordon kastélyban. Egész életében fő kedvtelése az volt, hogy ezeket a csodálatos, sárga foltos, fekete kutyákat kitenyésztette. Olyan állatokat akart létrehozni, amelyek nagyobbak és súlyosabbak, mint a többi szetter. A legtöbb fajtának általában van valami "titkolt szégyenfoltja"; a gordonnak ilyen kettő is van. Az egyik az "angolvéreb-beütés", ami a fáma szerint befolyásolta a színét. Egyébként az angol vérebtől származik az a szokása is, hogy földre szegett orral vadászik, ellentétben a többi szetterrel. A másik beütés a "collie-vér" lehet. A történetírók feljegyezték, hogy a herceg egyik juhászának volt egy rendkívül ügyes fekete kutyája, amelyiknek veleszületett tulajdonsága volt a vad felkutatása. Azt írták róla, hogy a szuka olyankor is eredményes munkát végzett, amikor a szetterek kudarcot vallottak. Azt is feljegezték róla, hogy a vad irányában "állás"-ba merevedett, és jelezte, hogy merre van a vad. A fáma szerint ez a szuka rendszeresen részt vett a hercegi vadászatokon, majd végül bekerült a hercegi kennelbe, s a legjobb szetterrel fedeztették, és így született a gordon szetterek "törzsanyja". Miután ezt a szukát "Colley"-nak hívták, minden bizonnyal egy skót juhászkutya volt.

Használhatósága

Értékes tulajdonságai mindenekelőtt kitűnő vadászkutyává teszik, de mint általában a többi fajtát, kedvessége, ragaszkodása miatt luxuskutyaként is tartják. Nem ugatós, a gyerekeket nagyon szereti, kitűnő pajtás. Lakásban és kertben egyaránt tartható, mert nyugodt, csendes, ign kedves, és alkalmazkodó. Nagy mozgásigénye miatt persze jobban érzi magát egy tágas kertes házban, ahol szabadon futkározhat, mint mondjuk egy lakótelepi ház szűk falai között. Különben a fajta lelkes apostolai az tartják, hogy bűn tétlenségre kárhoztatni ez a nagyszerű vadászkutyát.

Gordon szetter

Származási országa: Skócia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága:

Súlya:

Jelleme

Értelmes, igen magabiztos és kiegyensúlyozott természetű kutya. Barátságos, társaságkedvelő és szelíd, ugyanakkor kissé makacs és akaratos is. Nagyon érzékenyen reagál a goromba szavakra és a lakásban uralkodó hangulatra. Általában méltóságteljesen és visszafogottan viselkedik, de a szabadban meglepően lendületes és mozgékony lehet. Nem szereti, ha magára hagyják, mivel igen erősen kötődik a családja tagjaihoz. A Gordon szetter nagyon későn érő fajta, s a hosszú serdülőkor sok türelmet követel a gazdájától. Nem nevezhető igazán ébernek; ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de ennél több nem nagyon várható el tőle.

Társas viselkedése

Kölyökkorában minél több különböző helyzettel, emberrel, állattal és tárggyal kell kedvező tapasztalatokat szereznie ahhoz, hogy kiegyensúlyozott felnőtté váljon. A Gordon szetter általában jól megfér a fajtársaival, és a gyerekekkel való kapcsolata is problémamentes. A macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól kijön, ha kölyökkorában kellően szocializálták. Az idegenekkel szemben eleinte kissé tartózkodó lehet, de semmiképpen sem barátságtalan; az agresszivitás pedig rendszerint idegen tőle.

Szőrzetápolási igénye

Ezt a kutyát rendszeresen át kell kefélni egy fémsörtéjű kefével, főként azokon a területeken, ahol a szőre hosszúra nő. Időről időre ellenőrizni kell, nincs-e hallójárataiban piszok vagy túl sok fülzsír. A fül lebenye alatt, a halló járat nyílása körül olykor sűrűbb a szőr, amit ajánlatos lenyírni, hogy a hallójárat szabadon szellőzhessen, és ne gyulladjon be. A többi szetterrel ellentétben a fül külső oldalán lévő szőrt soha nem szabad lenyírni; a fül hosszú zászlós szőre a fajta egyik megkülönböztető jegye.

Tanítása

A fajta meglehetősen akaratos, ugyanakkor érzékeny is: a tulajdonságok e kombinációja miatt a nevelése során sok megértésre és türelemre van szükség. Ha azonban a gazdája erre alkalmas természetű, vagy hajlandó megismerni a Gordon szetter jellemét, akkor a kutya tanítása sem okozhat gondokat. Szerető és megértő gazdára van szüksége, aki a kívánatos viselkedést bőséges dicsérettel jutalmazza, ugyanakkor maradéktalanul következetes is. A túl szigorú módszerek nem ajánlhatók, mivel csak a kutya természetének makacs oldalát erősítik. Lassan érő fajta, ezért serdülőkorra jellemző bohókás viselkedés még jóval kétéves kora után is előfordulhat. Később azonban a kutya jóval visszafogottabbá és nyugodtabbá válik.

Mozgásigénye

A Gordon szetternek viszonylag sok mozgásra van szüksége, ami nagyon jól kielégíthető például azzal, ha az eb elkíséri a gazdáját kocogni. Ez azonban csak az után kezdhető meg, hogy az állat teljesen felnőtt. Ha a szabadban elég sokat mozoghat, a lakásban már nyugodtan fog viselkedni. A fajta általában nem nagyon kötődik territóriumához, ezért ügyelni kell rá, hogy a kert jól be legyen kerítve, és meg kell tanítani arra, hogy hívásra azonnal visszatérjen a gazdájához, mivel csak így lehet nyugodtan elengedni a pórázról.

Alkalmazásai

Néha vadászok mellett is látható, de jóval gyakoribb a sportos életmódot kedvelő családok számára.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz