kutyafajtak.hu

Holland juhászkutya / pásztorkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/holland-juhaszkutya#sigProIda5442d7a3a
Magyar / idegen név:Holland juhászkutya, Holland pásztorkutya /
Dutch Shepherd Dog, Hollandse Herder(shond)
Származási hely / feladat:Hollandia / juhászkutya
Marmagasság / Súly:55-63 cm / 23-32 kg
Várható életkor / alomszám:12-15 év / 5-8 kölyök

Története

Ezt az ősi juhászkutyák és a belga malinois keresztezéséből létrejött fajtát a 19. századtól tenyésztik szelektíven, és ma is csupán főleg a történelmi Németalföld déli részén, Brabant tartományban ismert elsősorban. Annak ellenére, hogy rendkívül hasonlít a belga juhászkutya némely változatára, mégsem terjedt el annyira: népszerűsége gyakorlatilag Hollandiára korlátozódik, s az állomány bővülése is igen csekély mértékű, habár az utóbbi időben nagyobb nemzetközi figyelmet kap.

Megjelenése

Közepes termetű eb, marmagassága a kanoknál 57-62 cm, szukáknál 55-60 cm között van, súlya kb. 30 kg. Feje hosszúkás, koponyája lapos, az orrcsont egyenes, orrtükre fekete. Közepes nagyságú szeme sötét színű, tekintete intelligenciát sugároz. Magas tűzésű, közepesen nagy fülei kanál formájúak. Már az első kiállításoktól kezdve több változatát különítették el, mivel egyes példányok a standard összes paraméterét teljesítették, kivéve a szőrzetre vonatkozó előírásokat. A rövid szőrű változat fedőszőrzete közepesen kemény, aljszőre dús és sűrű, teste arany- vagy ezüstszínű alapon tigriscsíkos, fején fekete maszkkal. A hosszú szőrű változat fedőszőrzete egyenes, testhez simuló és durva tapintású, dús aljszőrrel rendelkezik, s a rövid szőrűhöz hasonló színekben fordul elő. A szálkás szőrűnek sűrű, dús, szálkás és vastag fedőszőrzete van, aljszőrzetük gyapjas. Szürkéskék, tigriscsíkos, arany- és ezüstszínű változatai egyaránt lehetnek.

Jelleme

A holland pásztorkutya igen értelmes, szívós, józan és mozgékony állat. Élete középpontjában a gazdája és családja áll. Gyengéd, engedelmes és szeret dolgozni. Mindhárom változat éber és figyelmes. Ha veszélyt érez, hangos ugatással jelez, és szükség esetén meg is védi családját. A három szőrzetváltozat jelleme nagyjából hasonló, de azért akad néhány különbség is. A rövid szőrű holland pásztorkutya szívósabbnak és agresszívabbnak tűnik, míg a hosszú szőrű és a szálkás szőrű változat általában érzékenyebb és megfontoltabb. Ideális családtag, bár közvetlen gazdájához kötődik leginkább. Engedelmes, figyelmes és szelíd, szereti és ösztönösen védelmezi a gyerekeket.

Társas viselkedése

A holland pásztorkutya általában jól kijön a többi kutyával, de agresszív is lehet, ezért ha van kutyaól vagy kennel, abba ne tegyünk be másik ebet. A vadászösztön ugyan megvan benne, de megfelelő szocializáció és nevelés esetén a macskákkal és más háziállatokkal való együtt tartása sem okozhat gondokat. A gyerekeket általában szereti, feltéve, hogy azok tiszteletben tartják és nem bosszantják. Az idegeneket megállítja, a család barátait azonban lelkesen üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

A rövid és a hosszú szőrű holland pásztorkutya szőrzetét viszonylag egyszerű rendben tartani: elég hetente egyszer átkefélni őket egy kártolókefével vagy egy fémtűs sörtekefével. A vedlés idején ennél gyakoribb kefélés szükséges. A szálkás szőrű változatot soha nem szabad kefélni, csak erős, ritka fogú fésűvel - de ezt sem szabad túlzásba vinni. Az a legcélszerűbb, ha évente kétszer egy kutyakozmetikában szedegetik ki a szőrét. Ott ezt a munkát kézzel végzik el, s ezzel helyet teremtenek az újonnan növekvő szőrszálaknak. A végén itt-ott egy kicsit meg is nyírják a szőrzetet - ezek lesznek az "utolsó simítások". A karmokat a változattól függetlenül rövidre kell vágni. A hosszú szőrű és szálkás szőrű változatoknál előfordulhat, hogy a hallójáratban túl sok szőr nő - ezt el kell távolítani. Bármilyen szőrtípusba is tartozzon, különleges tulajdonságai miatt naponta fésülést igényel.

A holland juhászkutya tanítása, nevelése

A holland pásztorkutya értelmes kutya, amely szeret dolgozni és szívesen tanul a gazdájától. A parancsokat nagyon gyorsan megjegyzi. A hosszú szőrű és szálkás szőrű egyedek általában nem nagyon szeretik az intenzív, sok ismétléssel folytatott tanítást; a rövid szőrű változat e tekintetben kevésbé érzékeny. A hosszú szőrű és szálkás szőrű kutyáknál változatos tanításról kell gondoskodni, hogy a kutya figyelme ne lankadjon. Nem nehéz nevelni, a parancsokra jól reagál, dolgos, megbízható, és igen aktív. Gazdájához erősen ragaszkodik, engedelmes, szelíd, munkabíró, hűséges és méltó a bizalomra. Munkavégzés közben annyira kitartó, hogy pihenés nélkül képes akár napokig terelni a nyájat.

Mozgásigénye

A holland juhászkutyának muszáj energiáit levezetnie, nagyon élénk, így elég sok mozgást igényel. Városi életre nem alkalmas. A fajta meghálálja, ha rendszeresen hosszú sétát tesznek vele vagy futni viszik az erdőbe, a mezőre. A holland pásztorkutya szeret aktív életet élni, és élvezi, ha a gazdájának dolgozhat. Tanácsos hetente kétszer fél órát foglalkozni az engedelmességet igénylő feladatok, az apportírozás és egyéb tevékenységek gyakorlásával, mivel ezek nem csak testileg, hanem szellemileg is jó hatással vannak a kutyára.

Alkalmazásai

A holland pásztorkutya jó teljesítményt nyújt az engedelmességi és ügyességi próbákon, valamint a labdajátékokban (flyball). A rövid szőrű változatot érdemes lehet vadászkutyaképzésben részesíteni.

Kategória: Pásztorkutyák / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz