kutyafajtak.hu

Holland Smoushond kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/holland-smoushond-kutya#sigProIdf1fe426f7e

Származási ország: Hollandia

Eredeti feladata: kártevőirtó

Marmagassága: 35-42 cm

Súlya: 10 kg

Jelleme

Barátságos, megnyerő, ravasz, energikus és értelmes kutya, figyelemre méltó alkalmazkodókészséggel. Nagyon érzékeny gazdája hangulatára, és a szigorú szavak igen mélyen érinthetik. Játékos, erősen kötődő és okos, könnyű neki örömet szerezni. A smoushond nem ugat sokat, bár ha veszélyt érez, azt hangosan jelzi. Igen kitartó kutya.

Társas viselkedése

Általában szereti a gyerekeket. Az idegenek közelségét ugatással jelzi, bár az emberekhez többnyire nyitott, barátságos módon közeledik. Számára mindig a gazdája az első.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzet minőségétől is függően a smoushond szőrzetét évente átlagosan kétszer kell kiszedetni, de a fej szőrzetéhez jobb nem hozzányúlni. Egyébként a kutyát nagyjából hetente egyszer kell átkefélni fémtűs kefével, s a füléből időnként el kell távolítani a felesleges szőrt. Zavarhatja a talppárnái között növő túl sok szőr is, ezért ott rendszeresen nyírni kell.

Tanítása

A smoushond értelmes kutya, amely nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A tanítása általában igen könnyű, de a vele szembeni következetesség elengedhetetlen, mivel túlzottan magabiztossá válhat, ha úgy érzi, hogy elnézően bánnak vele. A legjobb eredményeket a változatos, játékos és vidám hangulatú neveléssel lehet elérni.

Mozgásigénye

A fajta fáradhatatlan, s nagyon élvezi a hosszú sétákat, az úszást és az apportírozás. Jó tulajdonsága, hogy nem hajlamos a csavargásra. Ha a gazdája jó kapcsolatot alakít ki vele, a smoushond akkor sem fogja szem elől téveszteni, ha póráz nélkül sétáltatja. Nagyon szeret a természetben hancúrozni, de azzal is beéri, ha a belvárosban sétáltatják vagy a kertben játszhat. Ha a gazdájának néha nincs elég ideje a vele való foglalkozásra, ez a kutya ahhoz is gond nélkül alkalmazkodik.

Alkalmazásai

Manapság főként társként tartják - e munka jelentőségét nem szabad alábecsülni, és a smoushond nagyon jól végzi. Ha ügyességi képzésben vagy labdasportokban (flyball) vehet részt, az a kutyának és gazdájának is élvezetes lehet - a smoushond alkalmas ezekre a tevékenységekre, és élvezettel végzi őket.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz