kutyafajtak.hu

Horvát juhászkutya

Ősi kutyafajta, amelyet Horvátország vidéki gazdaságaiban tenyésztettek ki, s máshol nem is általánosan ismert. Az ország északi részéről származó, természetes úton formálódott és szelektálódott juhászkutyák utóda, amelytől a régi Jugoszlávia területén élő más kutyafajták is származnak. A horvát juhászkutya is közrejátszott aztán egy későbbi változat létrejöttében. Jelenleg főként Horvátország északi részén, a magyar határhoz közel eső Bácska és Baranya megyékben alkalmazzák juhnyájak terelésére.

Testi adottságok

Közepes termetű, 45 cm-es átlagos marmagassággal rendelkező, 15-20 kg súlyú fajta, a kanok és a szukák mérete megegyezik. A hát, a far és a mellkas mérsékelten nagy. A fej kecses, ék alakja a rókáéra emlékeztet, orra egyenes, orrtükre fekete, szeme közepes nagyságú, mandula formájú, sötétbarna vagy fekete színű, élénk értelmes tekintettel. Közepesen nagy, háromszög alakú füleit hegyesen tartja, mintha figyelne. Szőre lágy, hullámos vagy göndör, 7-14 cm hosszú, arcán rövidebb, végtagjain rojtosodik, aljszőre dús. Alapszíne fekete, nyaktájékon lehet nagyobb fehér terület.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nagylelkű és barátságos, a tulajdon védelme a vérében van, ezért kiváló házőrző. Éber, fürge és magabiztos. A gazda családjához ragaszkodik, könnyen alkalmazkodik, idegenekkel szemben viszont bizalmatlan. Neveléséhez türelem és rugalmasság kell.

Gondozás és testmozgás

Egészséges, fokozott ellenálló képességgel rendelkező fajta, így a normál gondozáson kívül nem igényel semmit. Célszerű gyakran átfésülni, és biztosítanunk neki elegendő mozgáslehetőséget, ami kutyánkat megfelelő kondícióban tartja.

Kategória: Pásztorkutyák / Jugoszláv kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz