kutyafajtak.hu

Hosszú szőrű német vizsla kutya

Származási országa: Németország

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

Eleven, készséges, értelmes és szelíd természetű kutya, amely nagyon szeret tanulni. A család tagjaival szemben odaadó és igen kedves. Nagyon kiegyensúlyozott eb, az idegesség és az agresszivitás idegen tőle. Kiváló a szaglása.

Társas viselkedése

A hosszú szőrű német vizsla barátságosan viselkedik a többi kutyával, a gyerekekkel pedig kedves és türelmes. A macskákkal és az egyéb háziállatokkal való együttélése sem okoz nagyon gondokat, bár ehhez az kell, hogy a kutyát már kölyökkorában hozzászoktatták az efféle állatok társaságához. Ha valami bajt észlel, azt ugatással jelzi, de általában az ismeretlenekkel szemben is barátságosan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

Ez a kutya nem igényel túl sok gondozást. A szőrzetét elég hetente egyszer kikefélni, főként azokon a részeken, amelyek a hosszabb szőr miatt hajlamosak a gubancolódásra. A kefélés mellett időnként nem árt egy kis kézi kiszedéssel rendezettebbé tenni az állat szőrzetét. A kiszedendő elhalt szőrszálak helyét többnyire nem nehéz észrevenni, mivel valamivel világosabb színűek, és kissé bolyhosnak tűnnek. Noha a szőr kiszedését bárki el tudja végezni, jobb, ha azt képzett szakértőre bízzák - ez főként a hosszabb szőrű egyedek esetében fontos. A talppárnák közt növő felesleges szőrszálakat lekerekített végű ollóval kell lenyírni.

Tanítása

A hosszú szőrű német vizsla értelmes kutya, amely gyorsan és könnyen tanul. Mivel jelentősen szelíd fajta, nincs szükség a kemény kézre. Elég, ha a gazdája csak a hanghordozásával jelzi rosszallását, ha pedig a kutya jól csinált valamit, akkor nagyon meg kell dicsérnie.

Mozgásigénye

Alapvetően vadászkutyáról van szó, amely nagyon szeret úszni, apportírozni és nyomot követni. Nemigen lehet annál jobbat tenni vele, mint hogy rendszeresen elviszik a természetbe, egy-egy hosszú sétára. A legjobban a sportos módú családokban érzi magát, amelyek sok időt töltenek a szabadban. Ha egyébként elég sokat mozoghat, a hosszú szőrű német vizsla nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai

E kutya képességeit a vadászok értekelik a legtöbbre, akik igen megbízható munkakutyának tartják. Családi kutyaként is jól beválik, ha eleget mozoghat és mindig van mit csinálnia.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz