kutyafajtak.hu

Ibizai kopó kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ibizai-kopo-kutya#sigProId5dccfd5eec

Az ibizai kopó a Belári-szigetekről származik. Származási helyén nagyon gyakori fajta. Elődei ősi egyiptomi kutyák leszármazottja.

Testi adottságok

Rusztikus megjelenésű fajta, erős csontozatú. Átlagos marmagassága 68-69 cm, súlya általában 23 kg. Feje hosszú, bőre fejtájékon ráncos. Szeme ferdén metszett, kicsi és mély, sárga színű. Bundája sokféle lehet.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Az ibizai kopó nagyon éber kutya, látása nagyon éles. Idegenekkel szemben bizalmatlan. A megfelelő fejlődéséhez térre van szüksége. Nagyon nagyot tud ugrani, ezért nem meglepő látvány ha egy háztetőn látjuk ücsörögni.

Gondozás és testmozgás

Az ibizai kopó Túl sok mindent nem igényel, de jó ha az étrendje kiegyensúlyozott, valamint a sok mozgás, amelynek jóvoltából a kutya megtarthatja tökéletes formáját.

Származási ország: Beleár-szigetek

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 60-72 cm

Súlya: ----

Jelleme

Kiegyensúlyozott és értelmes kutya, igen hűséges családja tagjaihoz. Engedelmes, és viszonylag nagy kedvvel tanul. Gyengéd, ugyanakkor meglehetősen független is. Éberen figyeli a környezetében zajló eseményeket, és ha valami bajt észlel, azt ugatással jelzi. Az ibizai kopó a lakásban nyugodtan viselkedik. A szabadban energikus, játékos és mozgékony, játék és vadászat közben fáradhatatlan. Önmagától meglehetősen sokat követel, és jól fejlett vadászösztöne van. Nem alkalmas kifutóban való tartásra.

Társas viselkedése

Az ibizai kopó rendszerint jól kijön a gyerekekkel, de az idegenekkel szemben sokszor tartózkodóan viselkedik. Amikor azonban rájön, hogy az ismeretlennek nincsenek rossz szándékai, gyorsan felenged. Más kutyákkal szemben néha domináns módon viselkedik. A macskákkal való kapcsolata problémamentes, feltéve, hogy már egészen fiatal kora óta megszokta jelenlétüket. A lakásokon kívül azonban gyakran megkergeti őket.

Szőrzetápolási igénye

Ezek a kutyák a szőrzet típusától függetlenül igen kevés ápolást igényelnek. A rövid szőrű ibizai kopó a vedlési időszakban néhányszor átkefélhető egy puha gumikefével, majd szőrzete puha rongy és erre szolgaló készítmény segítségével ki is fényesíthető. A hosszú és a szálkás szőrű kutyák szőrét hetente egyszer vagy valamivel ritkábban kell kikefélni. A szőrzet nyírására és kiszedetésére nincs szükség.

Tanítása

Ez az eb viszonylag könnyen nevelhető. Az ibazai kopó szeret tanulni, és elég értelmes ahhoz, hogy gyorsan felfogja, mit várnak tőle. Jól reagál gazdája hanghordozásár, ezért csak ritkán van szükség a megbüntetésére. Egy baráti kéréssel általában többet lehet elérni, mint egy mogorva paranccsal. A hozzám utasítás megtanítására különösen nagy figyelmet kell fordítani. Ha a kutya észrevesz egy nyulat vagy más zsákmány állatot, attól kezdve nagyon nehéz visszahívni.

Mozgásigénye

Az ibizai kopó igen jól alkalmazkodik, és ha elég mozgási lehetőséget biztosítanak a számára, lakásban is jól tartható. Akár a kerékpározó gazdája mellett is futhat, de csak az után, hogy a növekedést már befejezte. Ha valami érdekeset észlel, hajlamos lehet a szeme vagy az orra után menni, ezért a kertet jól be kell keríteni. Nem árt tudni, hogy ez a kutya álló helyből 2 méter magasra tud ugrani, és állítólag fel is tud mászni a kerítésre. Rendszerint szívesen apportíroz.

Alkalmazásai

A futtatás igen jó sport e fajta számára. Megfelelő felügyelet mellett, és főként gazdája megfelelő hozzáállása esetén másfajta sportversenyeken is rész vehet, például ügyességi és engedelmességi próbákon. Itt azonban nem szabad túl sokat várni egy olyan kutyától, amelyet arra tenyésztettek ki, hogy önállóan vadásszon.

Kategória: Kopók / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz