kutyafajtak.hu

Ír farkaskutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ir-farkaskutya#sigProId10e495bf4e

Általános leírása

Színe: leggyakoribb a szürke, de lehet kékesszürke, fehér, homokvörös. Marmagassága: a kané minimálisan 79 cm, de lehet több is. A szukáé minimálisan 71 cm, de itt sem írnak felső határt. Súlya: 45-60 kg. A világ legnagyobb termetű kutyája. Több száz évvel ezelőtt állítólag gyakoriak voltak a 95-120 cm magas, 75-80 kg-os példányok. Karcsú, tekintélyt parancsoló, jó izomzatú, gyors mozgású, hatalmas eb. Feje - amelyet "magasan hord" - schnauzer-szerű, de kissé keskenyebb és hosszabb. Szeme viszonylag nagy és sötét. Komolyságot sugároz. Az arcorri része hosszú, állkapcsa erőteljes, fogazata fejlett és ollósan záródik. Szemei között sekély homlokbarázda található. Koponyája enyhén domború. Füle viszonylag kicsi, lelóg; az angol agáréra hasonlít. Nyaka hosszú, izmos, elegáns vonalú. Mellkasa mély, hasa agárszerűen felhúzott. Hosszú mellső és hátsó végtagjai szikár izomzatúak. Háta egyenes, izmos. Fara enyhén csapott, mélyen ülő farka hosszú szinte a földig ér. Testén, végtagjain, nyakán és a fején a szőrzet hossz, durva, az állon és a szemek fölött különlegesen erős, kemény.

Viselkedése, tulajdonságai

Nagy termete ellenére az ír farkaskutya a legszelídebb ebek közé tartozik. Csendes, nyugodt, hihetetlenül engedelmes és jól nevelt. Ennek ellenére sem kutyának, sem embernek nem ajánlatos kikezdeni vele, mert rettenetesen erős és harcias is tud lenni.

Története

Az ír farkaskutya a faj egyik legrégebben kialakult fajtája. Származásával kapcsolatos leggyakrabban azt a kérdést teszik fel, hogy a jelenlegi egyedek az ír farkaskutyának valódi leszármazottai-e, vagy pedig a legendás hírű kutyák újrateremtett modern változatai. Az ír történelmet szinte végig kísérik az ír farkaskutyáról szóló tarka históriák. A XII. században például Ulster királya 6000 marhát kínált egy ír farkaskutyáért - és hadat üzent amikor visszautasították ajánlatát. A XVI. században a spanyolok királyának küldtek ilyen kutyákat ajándékba, 1652-ben azonban Cromwell megtiltotta exportálásukat, arra hivatkozva, hogy az országban sok a farkas és kevés az ír farkaskutya. Számtalan történet szól arról, hogyan ölte meg az ír farkaskutya 1780 körül a legutolsó farkas Írországban. Ezután már nem hallani róla, lassan maga a kutya is eltűnt, hogy később újra "feltámadjon", megőrizve eredeti formáját, méreteit és tulajdonságait. Mégpedig olyannyira, hogy napjainkban a laikus látogató egy kiállításon megpillant egy ír farkaskutyát, első pillanatra két dolgot állapít meg róla: azt, hogy hatalmas állat, továbbá, hogy nem túl szép kutya, szinte ápolatlan eb benyomását kelti. A kiállításlátogató ugyanis hozzászokott a végtelenül kifinomultan nemesített, "jól fésült" fajtákhoz. Ezért az ír farkaskutya valóban szinte "vad" külseje, durva szőrzete, természetes, nyers megjelenése ma már szokatlannak tűnik a kiállítások megszállottjainak szemében.

Használhatósága

Farkasra ma már természetesen nem vadásznak vele, sőt bármilyen furcsán hangzik is, divatkutya lett ebből a hatalmas, erős, küzdésre termett, nagyszerű kutyából. Házőrzőnek, személyi testőrnek persze mindenképpen ideális, hiszen puszta megjelenésével, tekintélyes méreteivel elrettenti a rosszban sántikáló embert. Kiváló adottságai ellenére viszonylag kevesen tartják ezt a fajtát, talán elsősorban azért, mert meglehetősen "helyigényes", másrészt pedig nem valami elegáns.

Ír farkaskutya

Származási országa: Írország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 71 cm

Súlya: min. 41 kg

Jelleme

Az ír farkaskutya igen kiegyensúlyozott, barátságos és szelíd természetű eb. Az agresszivitás teljesen idegen tőle. Józan társ benyomását kelti, aki feltétlenül hűséges a gazdájához és családjához. Jól alkalmazkodik és csak ritkán makacs, de ettől még nem alázatos. A felnőtt kutya általában a lakásban és azon kívül is nyugodtan viselkedik. Erős, mély hangját csak ritkán hallatja. Noha mérete és megjelenése mást sugall, ez a fajta teljességgel alkalmatlan őrző-védő feladatokra. Ha veszélyt érez, azt ugyan többnyire ugatással jelzi, de a cselekvést a gazdájára hagyja. Nagyon szereti a társaságot, a kifutóban csak "hervadozik". A lakásban kell élnie, a család tagjaként. Kis lakásban nem érzi jól magát, nagy helyre van szüksége.

Társas viselkedése

Ez a fenséges eb nagyon jól kijön a gyerekekkel, és más kutyákkal való kapcsolata is problémamentes. Igen erős a vadászösztöne, ezért gazdájának már kölyökkorától kezdve oda kell figyelnie, ha a kutya a macskákkal vagy más háziállatokkal kerül érintkezésbe. Ha viszont már megszokta a jelenlétüket, gond nélkül eltűri őket. Az ír farkaskutya rajong az emberekért, a szívesen látott és hívatlan vendégeket egyaránt barátként üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

Az ír farkaskutya szőrzete rendszeres és alapos kefélést igényel. Évente egyszer vagy kétszer ki kell szedetni a felesleges és az elhalt szőrszálakat, hogy az új szőrnek legyen helye a növekedésre, és elkerüljék a bőrproblémákat. Igen gyorsan növekvő fajta, ezért nagyon fontos, hogy ne takarékoskodjanak a kiegyensúlyozott étrend biztosításánál. Növekedésének éveiben hagyni kell, hogy a kutya maga döntse el, hogy mikor mennyi mozgás szükséges neki. Az ír farkaskutya növekedése legalább két évig tart.

Tanítása

Ezt a kutyát viszonylag könnyű tanítani, de olyan gazda kell hozzá, aki ismeri és érti a kutya jellemét. Ha a gazda szelíd módszerrel, nagyon következetesen, egyértelműen és megérti módon lát munkához, akkor együtt nagyszerű eredményeket érhetnek el, mivel az ír farkaskutya gyorsan megérti, hogy mit akarnak tőle. Fiatal korában kissé bizonytalan lehet - önbizalmát ilyenkor jó példával és a helyes viselkedés jutalmazásával célszerű növelni. Még kölyökkorában rá kell szoktatni, hogy ne rángassa a pórázt, mivel később túl erős lesz ahhoz, hogy ez a hiba könnyen kijavítható legyen.

Mozgásigénye

Méretéhez képest nem igényel túl sok mozgást. Elég jó az alkalmazkodókészsége, és nem fog rosszul viselkedni, ha mondjuk egy hétig ki kell hagynia a hosszú sétákat. Ha a gazdája rendszeresen magával viszi kirándulni, az nagyon fellelkesíti. Meg kell tanítani arra, hogy hívásra azonnal visszatérjen a gazdájához - ilyenkor akár egy finom falattal is megjutalmazható - mert hajlamos arra, hogy időnként magányos felfedezőutakra induljon.

Alkalmazásai

Az egykori farkasvadász idők már rég letűntek, az ír farkaskutyát manapság nagyra becsült családi ebként tartják.

Kategória: Agarak / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz