kutyafajtak.hu

Ír Soft-coated wheaten terrier kutya

Származási ország: Írország

Eredeti feladata: vadászkutya és őrkutya

Marmagassága: 46-47,5 cm

Súlya: 15 kg

Jelleme

A soft-coated wheaten terrier terrier vidám, aktív és játékos kutya. Eléggé értelme, szeret tanulni, kiegyensúlyozott és viszonylag nyugodt természete van. A családjához szorosan kötődik, kiváló őrkutya. Gyengéd, anélkül, hogy szolgalelkű lenne. Noha eléggé magabiztos fajta, a megfelelően nevelt soft-coated wheaten terrier általában engedelmeskedik a gazdájának, és hű hozzá.

Társas viselkedése

A megfelelően nevelt soft-coated wheaten terrier átalában jól kijön a gyerekkel. A macskákkal és egyéb háziállatokkal sincs gondja, feltéve, hogy már kölyökként is megismerkedett ezekkel az állatokkal. Viszonylag jól megfér a fajtársaival is, bár terriertermészetét nem hazudtolja meg - ezért nem is tanácsos együtt tartani két kan kutyát. A soft-coated wheaten terrier ugatással jelzi a látogatók érkezését. Ha a gazdája a tudomására hozza, hogy minden rendben, akkor a látogatókat igen lelkesen üdvözli. Éber kutya, de általában az ismerősökkel és az idegenekkel is barátságosan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

A felnőtt egyed sem ősszel, sem tavasszal nem vedlik, és többnyire a kihullott szőrszálak is a bundában maradnak. Ezeket úgy hetente egyszer ki kell fésülni, hogy ne képezhessenek csomókat. A soft-coated wheaten terrier alig hullat szőrt a lakásban. Az egyes országok között olykor jelentős eltérések annak a kutya szőrzetének jellege és az állat egész megjelenése terén is. Az amerikai soft-coated wheaten terrier sűrűbb szőrzete jóval több ápolást igényel, és a bemutatók előtt gondosan meg kell nyírni. Az angol egyedek lágyabb bundája sokkal természetesebb megjelenést kölcsönöz, és kevesebb vele a munka is. A Szőrzetet mindig úgy nyírják, hogy bizonyos részeken - a bajusznál, a szakállnál, a szemöldöknél, a lábakon, a nyak tövén, a szügyön és a hason - valamivel hosszabbra hagyják. A fajta szőrét nem kell kiszedegetni.

Tanítása

Más kutyákhoz hasonlóan a soft-coated wheaten terrier is meg kell tanítani a különbséget aközött, hogy mit szabad és mit nem. Értelmes eb lévén gyorsan megérti, mit akarnak tőle. Az a legjobb, ha a képzést teljesítendő feladatnak, komoly kihívásnak érzi (fura ez a megfogalmazás, szerintem hibás); ha a gyakorlatok túl könnyűek, elveszíti az érdeklődését. A változatosság és a sokféle tennivaló azonban segít motivációja megőrzésében.

Mozgásigénye

A soft-coated wheaten terrier mozgékony kutya. Ha lehetőséget kap rá, hogy a szabadban levezesse fölös energiáit, a lakásban már eléggé nyugodtan viselkedik. Jót tesz neki egy-egy hosszú séta, de azt is élvezi, ha olykor ellabdáznak vagy elhancúroznak vele a kertben. Van ugyan némi vadászösztöne, de ha megfelelő volt a nevelése, elég könnyű visszahívni, így nem kell amiatt aggódni, hogy esetleg elszökik.

Alkalmazásai

Ez a kutya kiválóan alkalmas a különféle kutyás sportokra, főként az ügyességi gyakorlatokra és a labdázásra (flyball). Jó teljesítményt nyújthat az engedelmességi próbákon is, ha a feladatokat kedvcsináló módon "tálalják". Az a legfontosabb, hogy a kutya számára maradandóan élvezetes legyen, amit tesz, különben hamar elveszíti az érdeklődését.

Kategória: Terrierek / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz