kutyafajtak.hu

Izlandi juhászkutya

Származási ország: Izland

Eredeti feladata: juhászkutya

Marmagassága: 38-48 cm

Súlya: 14 kg

Jelleme

Az izlandi juhászkutya vidám, barátságos, társaságkedvelő kutya, amely nagyon szeret tanulni. Igen kiegyensúlyozott természete van, nem könnyű kihozni a sodrából. Éberen figyeli, hogy mi történik a környezetében. A munkában szívós, bátor és fáradhatatlan. Gazdáját nagyon szereti. Elég sokat ugat. Ez a kutya a család tagja akar lenni; ha szabadtéri kifutóban tartják, vagy a nap nagy részét egyedül kell töltenie, azt súlyos büntetésnek tekinti.

Társas viselkedése

A gyerekekkel szemben általában nagyon türelmes és jóindulatú. Ha kicsi korától kezdve hozzászoktatták a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz, akkor azokkal is jól kijön. A fajtársaival rendszerint súrlódásmentes a kapcsolata. Az ismerős és ismeretlen látogatókkal szemben egyaránt barátságos, de az idegenek érkezését mindig ugatással jelzi.

Szőrzetápolási igénye

Az izlandi juhászkutya szőrzetével viszonylag keveset kell foglalkozni. A vedlési időszakban is elég hetente kétszer átkefélni vagy egy erős sörtéjű kefélve, hogy eltávolítsák az aljszőrzet meglazult szálait. Az év többi részében elég hetente átkefélni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

E fajtát általában igen könnyű megtanítani az engedelmességre. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit akarnak tőle. A vidám, barátságos, következetes és egyértelmű neveléssel nagyszerű eredmények érhetők el. Gyorsabban tanul, ha a gyakorlatok változatosak és elég nagy kihívást jelentenek a számára. Az egyhangú gyakorlatozást viszont rosszul tűri.

Mozgásigénye

Ennek a kellemes kutyatársnak elég sok mozgásra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Rendszeresen el kell vinni hosszabb kirándulásokra, s időnként azt is hagyni kell, hogy póráz nélkül játszadozzon vagy szaladgáljon. Nem nagyon hajlamos arra, hogy egyedül elkóboroljon, inkább a gazdája közelében marad. Egy kis labdázására bármikor hajlandó.

Alkalmazásai

Az izlandi juhászkutya nagyszerű társ, de az ügyességi próbákban és a labdajátékokban (flyball) is jó eredményekre képes.

Kategória: Pásztorkutyák / Izlandi kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz