kutyafajtak.hu

Német vadászterrier / Jagd terrier kutya

Magyar / idegen név:Jagd terrier, Német vadászterrier /
German Hunting Terrier, Deutscher Jagdterrier
Származási hely / feladat:Németország / vadászkutya
Marmagasság / Súly:33-40 cm / 7-12 kg
Várható életkor / alomszám:10-15 év / 5-6 kölyök

Aki igazi vadászkutyát szeretne, amelyben az ősi ösztönök változatlanul munkálkodnak, annak a német vadászterrier a legmegfelelőbb választás. A terrierek kitartását, szívósságát ez a kutyafajta sokoldalúsággal is ötvözi: éppúgy használható föld feletti, mint üregi munkára. Bátor, rettenthetetlen, ugyanakkor játékos, kedves, ragaszkodó jellemét leginkább vadászok ismerhetik: féltett munkakutyájukhoz nem könnyű hozzájutni.

A jagd terrier története

A jagd terriert a német vadászok tenyésztették ki az 1930-as években. A céljuk az volt, hogy olyan kutyát alakítsanak ki, amely föld alatti is és föld feletti munkára egyaránt alkalmas. Az angol fekete-vörös szálkás szőrű terriert vették alapul, amelyet foxterrierekkel kereszteztek. Így alakult ki egy sokoldalú, eléggé kicsi, de igen edzett és erőteljes, rendkívül fogós új kutyafajta. A jagd terrier kutya a második világháború után jelent meg hazánkban, nagy sikert aratott a magyar vadászok körében is, azóta a száma egyre nő.

A német vadászterrier megjelenése

A német vadászterrier megjelenése leginkább a foxterrieréhez hasonló. A törzse hosszabb, mint a foxié. Erőteljes, arányos izomzatú, alacsony kutyafajta. Szőrzete durva, igen sűrű, szálkás. A színe fekete-vörös, barna szegéllyel vörös vagy sárgásvörös. A vadászterrier marmagassága: 33-40 cm. Súlya: 7-12 kg. Feje a testéhez viszonyítva erős. Koponyája széles, lapos. Arcorri része hosszú, erőteljes, nem elhegyesedő. Orrháta egyenes, orrtükre fekete. Állkapcsa erős, fogazata jól fejlett. Ollós harapású. Szeme sötét, ferde vágású, ovális. V alakú füle előrebicsakló, fejhez simuló. Nyaka hosszú, szikár, feszes. Farka felfelé áll, kunkorítják. Lábai rövidebbek, mint a foxterrieré, a mellsők egyenesek, erős csontozatúak, a hátsók erősek, izmosak. Combjai hosszúak, erőteljesek. Csánkja kissé alacsonyan van. Mancsa kicsi, kerekded, ujjai jól zártak.

A jagd terrier kutya jelleme, tulajdonságai

A jagd terrier kutya jelleme meglehetősen rámenős - kemény, bátor, harcias kutyafajta. Energikus, mozgékony, nagyon lelkes, a kitartása és a vadászösztöne figyelemre méltóan erős. Szereti a hangját hallatni, ugyanakkor nem ugat túl sokat. Éberen figyeli a környezetét, kiváló őrkutya. A német vadászterrier tulajdonságai közé tartozik az is, hogy magabiztos, gyakran domináns viselkedésű, és nem lehet könnyen megfélemlíteni. A gazdájával és a családjával szemben nagyon ragaszkodó.

A német vadászterrier társas viselkedése

Jól kijön a gyerekekkel, ha azok nem bosszantják. Erős vadászösztöne miatt a német vadászterrier soha nem fog problémamentesen együtt élni a macskákkal és egyéb háziállatokkal, bár ezen a téren a szocializáció sokat segíthet. Más kutyákkal szemben dominánsan viselkedhet - főként a vele azonos neműekkel. Ha látogatók érkeznek a házhoz, eleinte óvatos, de hamar feloldódik, emberekkel szemben sosem agresszív.

A jagd terrier szőrzetápolási igénye, gondozása

A jagd terrier kutya szőra nem igényel túl sok ápolást. A durva szőrt a jellegének köszönhetően nem, vagy csak ritkán kell szedegetni. A karmait röviden kell tartani.

A német vadászterrier tanítása

Ez a kutyafajta is, mint a legtöbb, következetes és határozott nevelést igényel, így lesz megfelelően engedelmes. Egy esetben nehéz neki parancsolni: ha valós vagy vélt zsákmányt üldöz - ekkor gyakran úgy tesz, mintha süket lenne. Ezért soha ne sétáltassuk póráz nélkül a városban!

A német vadászterrier kutya mozgásigénye

A német vadászterriernek sok mozgásra és elfoglaltságra van szüksége. A labdázásban, az apportírozásban, az úszáson át a hancúrozásig bármilyen játékban benne van. Bár ez a kutya nem túl nagyméretű, ennek ellenére megtanítható arra, hogy gazdájával kocogjon, de ehhez fokozatosan kell hozzászoktatni. Ha ezt póráz nélkül tesszük, mindig fennáll a veszély, hogy a kutya "vadászni" indul. Ugyanezért kell ügyelni arra is, hogy a kert kerítése valóban jó legyen.

A jagd terrier alkalmazásai

A jagd terrier mindenes vadászkutya, kifejezetten munkára való. Ezt a kutyafajtát származási országában és máshol is szinte kizárólag vadászkutyaként tartják. Noha az idők folyamán a terrierfajták többsége veszített ösztöneiből, a német vadászterrier még mindig őrzi összes eredeti jellemvonását. Emiatt a tulajdonosai szinte kivétel nélkül vadászok, akik nagyon szigorúan megválogatják, hogy kinek adnak oda kölyköket. Ezért a vadászkörökön kívül állók számára nem könnyű hozzájutni egy-egy példányhoz ebből a kutyafajtából, de természetesen vannak olyanok is, akik kedvtelésből tartják.

Kategória: Terrierek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz