kutyafajtak.hu

Kánaán kutya

A kánaán kutya palesztin fajta, amelyet eredetileg nyájőrzésre használtak. Eleinte csak a Közel-Keleten ismerték, természetes élőhelyén túl csak jóval később terjedt el. Az utóbbi években, néhány európai országban és az Egyesült Államokban, ahol Canaan Dog néven ismert, sikerrel folyik tenyésztése.

Testi adottságok

A kánaán kutya közepes termetű, teste négyszögletes, megjelenése előkelő. Tökéletes méretekkel rendelkezik: marmagassága 50-60 cm, súlya 18-25 kg. Feje mérete a testével arányos. Koponyája kerek, stopja mérsékelten kifejezett, orrtükre fekete. Szeme mandulavágású és sötét színű. Füle széles, rövid, felfelé álló, vége lekerekített. Nagyon jól tűri a meleget, származási helyén hozzászokott a sivatagi szárazsághoz. Szőre közepesen hosszú, durva és érdes tapintású, enyhén eláll a testtől, homok- vagy fekete színű, jól elkülönülő fehér foltokkal.

Jellem ás alkalmazkodóképesség

Nevelésében igen együttműködő, mégsem veszíti el határozott, és energikus jellemét. Engedelmes, nemes és intelligens természetének köszönhetően az izraeli hadsereg futárként, valamint sebesültek keresésére is használja. A mindennapi életben kiváló házőrző kutya, könnyen alkalmazkodik a családi élethez, ha nem zárt térben tartják.

Gondozás és testmozgás

A kánaán kutya általában egészséges állat, így nem igényel különleges gondozást, a hideg éghajlatot viszont rosszul tűri. Napi mozgásigénye nagy, csak így tud formában maradni.

Kategória: Pásztorkutyák / Izraeli kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz