kutyafajtak.hu

Karéliai medvevadász kutya

A medvevadász elnevezés arra utal, hogy jó képességei miatt medvére és jávorszarvasra vadásztak vele. A vadászatok óriási bátorsága miatt tartották nagy becsben. Finn kutyafajta, az egykori Karélia tartományból származik, Oroszország északnyugati részéből. Kitűnő tájékozódási képességének köszönhetően a karéliai medvevadász kutyával nagyvadra vadásztak. A fajta tenyésztéséhez 1936-ban láttak hozzá, standardját a második világháború után 1945-ben állították fel. A háború alatt a kihalás veszélye fenyegette.

Testi adottságok

Közepes termetű, zömök kutya. A kan marmagassága 57 cm, a szukáé 5 cm-rel kevesebb, a kan súlya 28 kg, a szuka súlya kevesebb. Rendkívüli szaglása révén felülmúlhatatlan abban a munkában amire tenyésztették. Feje háromszögletű, stopja jól kifejezett, arcorri része magas és hegyes, orrtükre nagy és fekete. Szeme kicsi, barna, tekintete éber. Füle közepes méretű, felálló, vége lekerekített. Szőre durva tapintású, sűrű, az aljszőr dús és puha. Színe fekete vagy vörös, fehér foltokkal.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A karéliai medvevadász tartózkodó, de ennek ellenére kiegyensúlyozott. A kutyákkal szemben azonban agresszív, míg az emberekkel nem annyira. Vadász- és harci ösztöne nagyon fejlett. Nevelését korán kell kezdeni, és kitartóan kell végezni. Gyorsan tanul, és hallgat a parancsszóra. Jó házőrző.

Gondozás és testmozgás

Lakásban nem tartható. Egészséges fizikumának elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.

Karéliai medvevadász kutya

Származási ország: Finnország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 52-57 cm

Súlya: 17-28 kg

Jelleme

A karéliai medvevadász kutya éber, okos, agresszív, gyors, önálló, önfejű, érzékeny. Agresszivitása miatt soha nem hátrál meg más kutyák elől. Gyorsaságának, ügyességének kiváló helyzetfelismerő képességének köszönhetően szinte mindig sértetlenül kerül ki a harcból. Nem kíméli önmagát. Bundája minden időben jól megvédi, ezért szabadtéri kifutóban is tartható, ha nem fosztják meg a család tagjaival való közeli kapcsolattól.

Társas viselkedése

Fajtársaival szemben meglehetősen antiszociális viselkedésű, az emberek iránt azonban egyáltalán nem tanúsít agresszív magatartást. A családjához igen hűséges, a család barátait könnyen elfogadja. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik, az ismerkedést a kutyának kell kezdeményeznie. A leendő tulajdonosok számára nyomatékosan ajánlott, hogy ne tartsanak együtt több kant, bár a szukák együttélése sem mindig gondatlan. Egy kan és egy szuka rendszerint békésen él együtt. Más háziállatokkal való találkozásait szigorúan ellenőrizni kell. A karéliai medvevadász kutya sem tekinthető átlagos ebnek.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzete viszonylag kevés figyelmet igényel. A vedlési időszakban kártolókefével érdemes eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. A fémsertéjű kefe, illetve a fényesítőkefe használata nem ajánlott, mivel ezek kárt tehetnek az állat szőrzetében. A skandináv fajták többségéhez hasonlóan a karéliai medvevadász kutyának sincs "kutyaszaga".

Tanítása

A karéliai medvevadász kutyának olyan gazdára van szüksége, aki természetes tekintéllyel rendelkezik, és aki értékelni tudja az állat akaratos természetét. Ettől a fajtától felesleges lenne szolgai engedelmességet elvárni. A kutya és gazdája kapcsolatának a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Érzékeny természete miatt nehezen tudja elviselni, ha igazságtalanul bánnak vele vagy büntetik, s az ilyen eseteket olykor csak napok alatt heverik ki.

Mozgásigénye

A karéliai medvevadász kutya mozgásigénye nagyobb az átlagosnál. Naponta legalább egy órányi szabad mozgásra van szüksége. Erre tökéletesen megfelelő a gazdájával való futás vagy a kerékpáros sétáltatás, de csak akkor, ha a gazda tökéletesen ellenőrzése alatt tartja az ebet. A póráz nélküli séta csak akkor jöhet szóba, ha a kutya valóban nagyon jól nevelt. A kertben is csak akkor lehet szabadon engedni, ha azt erős kerítés veszi körül. E fajtában igen élénk a "szökési vágy", s ha módja nyílik rá, órákra, vagy akár napokra is eltűnhet.

Alkalmazásai

Származási országában a karéliai medvevadász kutyát szinte kizárólag nagyvadak vadászatához használják; nagyszerű szaglásának köszönhetően kitűnő nyomkövető. A mozgékonyságot igényelő sportok, például megfelelőek lehetnének számára, csak az a baj, hogy a versenyeken a többi kutya jelenléte már gondokat okozhat. A karéliai medvevadász kutya nem alkalmas csapatsportokban való részvételre. Jó néhányan próbálkoznak teherhúzó versenyeken való indításával is, ám ez az eb független természete miatt nem tanácsos. Ha a karéliai medvevadászkutyát teherhúzásra kényszerítik, ellenőrizhetetlen, veszélyes esetek kialakulásához vezethet.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Finn kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz