kutyafajtak.hu

Kis angol terrier kutya

A black and tan terrier néven is ismert kis angol terrier több keresztezés és az angol tenyésztők módszeres szelekciójának eredményeként jött létre, standardját a 19.században alkották meg. Eredetileg patkányfogásra használták, napjainkban inkább luxuseb.

Testi adottságok

Elegáns, arányos felépítésű állat. Marmagassága 25-30 cm, súlya 2,7-3,6 kg. Mérete olyan apró, hogy is túlzással zsebben is elfér. Feje keskeny, hosszúkás, koponyája ék alakú. Füle hegyes, nagyon magasan tűzött, a felnőtt egyedeknél felálló. Szeme kicsi, nagyon sötét és csillogó. Fényes fekete és tűzszínű szőre sűrű és testhezálló.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Figyelmes, vidám, fürge, kissé izgága kutya. Okos, élénk és engedelmes természete miatt elbűvölő házi kedvenc. Családjához ragaszkodik, ismeretlenekben azonban nem bízik. Kitűnően alkalmazkodik a városi élethez ezért tökéletesen tartható lakásban.

Gondozás és testmozgás

Gondozása egyszerű, mivel kis mérete ellenére életerős és egészséges állat. Szőrzete nem igényel különleges gondozást. Az általában minden kutyának ajánlott napi kétszeri séta tökéletes fizikai állapotban tartja. Minthogy eredetileg patkányfogásra tenyésztett, élénk figyelmű kutya a kis angol terrier, ezért sétáltatás (és különösen kirándulás) során legyünk elővigyázatosak vele, nehogy elkóboroljon.

Egyéb: Angol toy terrier néven is ismert fajta, tulajdonképpen a manchester terrier kicsinyített kiadása. A törpe a kabátzsebben kísérte a gazdáját a kocsmába, hogy nagy fogadási pénzekért patkányokat öljön az arénában. A britek szabályos „sporttá” fejlesztették ezt a viadalt, minél több patkányt ölt meg egy perc alatt a kutya, annál értékesebb volt.

A toynak már 1881-ben létezett standardja, vagyis a régi black and tan törpe formája (toy=játékszer) a korai fajtákhoz tartozik. A törpe formát feltehetőleg szelekcióval és a kis olasz agárral való keresztezéssel érték el, mert a toy összességében finom csontozató és törékeny, még ha a standard harmonikus, elegáns, kompakt kutyát kíván is meg, amelynek éber és gyors benyomást kell keltenie. Ugyanakkor semmiképpen sem emlékeztethet agárra. Vidám, fürge, kis mérete ellenére bátor, éber terrier, amelynek azonban nem szabad idegesnek lennie. A nagyvárosi lakásban jó lakótárs, mivel kimondottan könnyen gondozható. Angliában is a ritka fajták közé tartozik, más országokban pedig alig látni.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz