kutyafajtak.hu

Kis münsterlandi vizsla kutya

Származási országa: Németország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 52-56 cm

Jelleme

A kis münsterlandi vizsla tanulékony, értelmes és szelíd magatartású eb, igen jó, egyszerű és vidám természettel. Általában eléggé engedelmes. A terepen fáradhatatlan, és nem kíméli magát, a lakásban viszont többnyire nyugodtan viselkedik. Az időjárás nem nagyon befolyásolja. Általában szeret úszni, és igen erősen kötődik a gazdájához és a családjához.

Társas viselkedése

A kis münsterlandi vizslák többsége nagyon jól kijön a gyerekekkel, s békésen együtt tud élni fajtársaival és a többi háziállattal is. Az idegeneket barátságosan üdvözli. Ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de ennél többet nem tesz.

Szőrzetápolási igénye

E fajta szőrzete gondozás szempontjából átlagosan igényes: hetente nagyjából kétszer kell kikefélni és kifésülni. A szőrzet sötétbarna részein időnként világosabb barna szálak jelennek meg. Ezeket az elöregedett szőrszálakat kézzel kell kiszedegetni. Időnként ellenőrizni kell, nincs-e a hallójáratban piszok vagy túl sok fülzsír, és a felesleges szőrszálakat is ki kell vágni belőle. A talppárnák közt növő szőröket szintén le kell nyírni, mert zavarhatják a kutyát. A kis münsterlandi vizsla nagyjából három éves korában válik teljesen éretté.

Tanítása

Ez a kutya szeret a gazdája kedvében járni, és elég értelmes ahhoz, hogy gyorsan felfogja mit akarnak tőle. A nevelése során a szelídség és a következetesség a legfontosabb.

Mozgásigénye

A kis münsterlandi vizsla elsősorban vadászkutya, amelyet testi és szelleme adottságai akár az egész napos munkára is alkalmassá tesznek. Nem volna tisztességes dolog vele szemben, ha a kényelmes életet élő családi kutya szerepébe kényszerítenék, noha nem valószínű, hogy tiltakozna. Rendszeres, hosszú sétákat kell tenni vele, amelyek során lehetőséget kell adni a számára egy kis apportírozásra, és időnként egy kis úszásra is el kell vinni. Ez a fajta nem törődik az időjárással, esős időben ugyanolyan szívesen veti magát a vízbe, mint ragyogó napsütésben.

Alkalmazásai

Nyilvánvaló, hogy e kutya számára a vadászkutya-kiképzés a legmegfelelőbb. Ha a gazdája nem akar vagy nem tud vadászni járni, akkor mindenképpen tanácsos valami komolyabb kihívást jelentő tevékenységet választani a számára - a kutyás sportok közül ilyenek például az ügyességi próbák vagy a labdázás (flyball).

Kategória: Vizslák, Pointerek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz