kutyafajtak.hu

(Kis) Olasz agár kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/kis-olasz-agar-kutya#sigProIdae60a5f488

Általános leírása

Színe: egyszínű fekete, szürke, barna. A fehér folt a mancsokon és a mellkason megengedett. Marmagassága: 32-38 cm. Súlya: 3,5-5 kg. A kis olasz agár az angol agár egyik kicsinyített mása. Teste négyzetbe rajzolható. Feje tipikus agárfej. Koponyája lapos. Orrtükre fekete. Szeme sötét és nagy. Arcorri része keskeny. Ha figyel, fülének alsó része felemelkedik. Nyaka elegáns ívelésű. Mellkasa keskeny, de mély. Háta rövid, egyenes; ágyéka ívelt. Fara erősen csapott. Farka hosszú és lelóg. Járása könnyed és gyors. Végtagjai szikárak, egyenesek és vékonyak. A combjai erősek. Mancsa ovális, ujjai zártak, karmai feketék. Szőre rövid, finom, testhez simuló.

Viselkedése, tulajdonságai

Értelmes, könnyen tanuló, jól alkalmazkodó. Előnyös tulajdonsága, hogy nem ugatós, szereti a higiéniát, azonban kényeskedő. Idegenekkel szemben bizalmatlan. Rövid szőre miatt a hideget nem bírja, télen gyakran reszket.

Története

Az agarak nagy családjának legkisebb tagja olasz agár. Senki nem tudja, ki és mikor"törpítette" el. De az egyiptomi és római korból származó rajzokon is lehet látni kicsi agarakat. A fajtát minden bizonnyal jól ismerték a XVI-XVII. században. Legalábbis akkori festmények erről tanúskodnak. 1790-ben Bewick híres művész kis termetű olasz agarakat a következőképpen vetette össze a többi agárral: "Az olasz agár nem több, mint a fele a másik kutyának, de formájában hasonló. Alakja rendkívül szép. Ebben az országban nem terjedt el, az éghajlat miatt." Stonehenge a híres festő 1859-ben megörökítette a kor leghíresebb olasz agarát. A kutyát Billynek hívták, olasz kutyákkal való intenzív tenyésztés eredménye volt. Ebből is kézenfekvő, hogy az angol állomány Olaszországból van. A fajtára jellemző ficánkoló, szökdécselő járás állítólag annyira elbűvölte a matabele törzsfőnököt, hogy 1 ilyen kutyáért 200 marhát adott.

Használhatósága

Kis termete miatt keveset eszik. Tanulékony, nem tolakodó, értelmes, kedves, ezért sok országban kedvelt. Rövid szőre miatt tartása sem okoz nagyobb gondot.

Olasz agár

Származási országa: Olaszország/Egyiptom

Eredeti feladata: vadászkutya, társ

Marmagassága: 32-38 cm

Súlya max. 5 kg

Jelleme

Az olasz agár gyengéd, kedves és vidám természetű kutya. Gyors és mozgékony, óvatos és érzékeny. Nagyon értelmes, igen engedelmes és rendkívül hűséges a családjához.

Társas viselkedése

Általában jól kijön a macskákkal és az egyéb háziállatokkal, valamint a gyerekekkel is, ha azok nem bánnak vele játékszerként. Az olasz agár nagyon szeret más kutyák társaságában lenni, és kifejezetten ajánlatos egyszerre több egyedet tartani ebből a fajtából. Az azonban nyilvánvaló, hogy nem megfelelő játszótárs rottweilerek, vagy más nagy testű kutyák mellé.

Szőrzetápolási igénye

Az olasz agár ápolása nem különösebben megerőltető. A finom tapintású rövid bunda szálai alig hullanak. A szőrzetet elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kefével, majd kifényesíteni egy kopókesztyűvel. A fogkövesedés viszonylag gyakori probléma ennél a fajtánál, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fogait - főként a hátsó zápfogakat. Az esetleges fogköveket kutyakozmetikában vagy állatorvosnak kell eltávolíttatni. A felnőtt olasz agár elég robosztus felépítésű kutya, de a 18 hónapos koráig viszonylag könnyen eltörheti a csontját.

Tanítása

Az olasz agarat nem nehéz megnevelni, feltéve, hogy a gazdája következetesen bánik vele. Gyakran csintalan a viselkedése - és ezzel pontosan tisztában is van. Ha valami rosszul sül el, a gazdájának képesnek kell lennie meglátni a dolog mulatságos oldalát, de természetesen szabad hagynia, hogy az eb a fejére nőjön. A testi fenyítés és a goromba szavak felesleges fájdalmat okoznak a kutyának, s ettől sem engedelmesebb, sem alázatosabb nem lesz.

Mozgásigénye

Az olasz agár mozgékony kutya, nagyon szeret futni, és rendkívül gyors. Hagynia kell, hogy nyugodtan játszadozzon - de csakis zárt területen, ahol nem veszélyeztetheti sem saját magát, sem a forgalmat. Nagyon élvezi a pórázon való sétát is. A lakásban általában békés viselkedésű.

Alkalmazásai

Elsősorban kecses családi kutyaként népszerű, de az agárversenyeken is előfordul, ahol igen nagy sebességre képes.

Egyéb: A kis agár (piccolo levriero italiano) a legrégebbi agárfajták közé tartozik, amelyek már a bronzkorban is léteztek. Mai formájában az ókorig követhető nyomon a története. Mindig is a királyok és a finom hölgyek kedvence volt. Legismertebb barátja kétségtelenül Nagy Frigyes porosz király volt, aki nagy tenyészetet tartott fenn. A kis olasz agár, amely olyan törékenynek tűnik felhúzott kis mancsával, és mintha állandóan dideregne, természetes rideg felnevelés esetén egyáltalán nem érzékeny, hanem kemény és lelkes vadász- és versenykutya, amely sok mozgást igényel. Ugyanakkor kicsi és kezelhető, igénytelen, könnyen gondozható, és sohasem zavar. Szerető nevelés esetén engedelmes társ, amelyet általában lehet engedni szabadon futni. A vékony szőrzete miatt a hidegre viszonylag érzékeny kutyának hideg időben mozgásban kell maradnia. Nagyon jól tarthatók többedmagukkal, akár szűkös lakásviszonyok esetén is. A kis fickó meglepően erős egyéniséggel és bátorsággal rendelkezik, amely néha meghaladja tényleges erejét. A kis olasz agár szórakoztató, élénk társ mindazoknak, akik szívesen és sokat mozognak a szabadban. Kevésbé alkalmas kisebb gyerekek mellé. Említésre méltó magas várható élettartama, amely gyakran a 15 évet is meghaladja. A rövid szőrű kutya kevés gondozást igényel. Nálunk egyelőre nagyon ritka.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz