kutyafajtak.hu

Kooikerhond kutya

Származási országa: Hollandia

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

Értelmes, eleven, sportos, éber és bátor kutya, amely tanulni is szeret. Eléggé érzékeny, és olykor meglehetősen kifürkészhetetlen lehet. Ritkán ugat, de ha látogatók érkeznek vagy valami nincs rendben, akkor kiereszti a hangját. Nagyon ragaszkodik a gazdájához.

Társas viselkedése

A kooikerhond általában jól kijön a többi kutyával. A macskák és egyéb háziállatok társasága sem jelent gondot a számára, feltéve, hogy kicsi korától kezdve hozzájuk szoktatták. Az idegenekkel szemben tartózkodóan és éberen viselkedik, de a család barátait lelkesen üdvözli. A gyerekek csintalankodásait nemigen hajlandó eltárni, ezért ez a kutya nem ajánlott kicsi vagy rakoncátlan gyerekek játszótársaként.

Szőrzetápolási igénye

A kooikerhond szőrzete viszonylag kevés törődést igényel. Rendszeresen át kell kefélni egy fémsörtéjű kefével, és a füleket is gyakran meg kell nézni, nincs-e bennük piszok vagy fülzsírfelesleg. Néha túl sok szőr nő a talppárnák között, és ez zavarhatja a kutyát a mozgásban; e szőrszálakat szükség esetén lekerekített hegyű ollóval kell levágni.

Tanítása

Mint minden ebet, a kooikerhondot is következetesen kell nevelni. Értelmes kutya és szívesen tanul - e tulajdonságok kombinációja könnyen nevelhető állatot eredményez. Érzékeny a gazdája hanghordozására, ezért nevelése során nincs szükség szigorú módszerekre. Mindazonáltal a gazdájának eléggé határozottnak kell lennie, mivel a túlzott engedékenység felerősítheti a fajta domináns vonásait.

Mozgásigénye

A kooikerhond igazi munkakutya, ezért állandó az heverészés nem neki való. Szívesen szaladgál és játszadozik, s nem szabad állandó tétlenségre kárhoztatni. Általában szeret úszni, apportírozni és játszani is.

Alkalmazásai

Egy olyan gazda mellett, aki megérti e fajta sajátos vonásait, és tudja, hogyan kell azokat kezelni, a kooikerhond szép eredményeket érhet el az engedelmességi és ügyességi próbákon, valamint a labdajátékokban (flyball).

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz