kutyafajtak.hu

Lagotto romagnolo kutya

Származási országa: Olaszország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 43 cm

Jelleme

Szelíd és értelmes kutya, nyílt, vidám, kiegyensúlyozott és barátságos természettel. Gyengéd és társaságkedvelő kutya, nyílt, vidám természettel. Gyengéd és társaságkedvelő, készséges és engedelmes, ráadásul igen jól alkalmazkodik. Éber és figyelmes, de nem eltúlzottan. Kivételesen jó a szaglása.

Társas viselkedése

Társaságkedvelő fajta lévén jól kijön a fajtársaival, a többi háziállattal és a gyerekekkel. Általában az idegenekkel szemben is nyílt és barátságos, bár a látogatók érkezését mindig jelzi.

Szőrzetápolási igénye

A lagotto romagnolo jellegzetes szőrzete nem igényel túl sok gondozást. A piszok nehezen tapad meg rajta, és részben víztisztító is. Általában háromhetente vagy havonta kell kikefélni a szőrzetét; ennél gyakoribb szőrzetápolás nem szükséges. A kefélés közben az összenemesedett részeket le kell vágni. A nemezesedés elkerülése érdekében a kutya szőrzetét évente egyszer rövidre kell vágni vagy nyírni. Aki akarja, az két nyírás között hagyhatja, hogy a szőr megnőjön - ilyenkor magától elkezd zsinórosodni -, de az sem baj, ha a kutyát rendszeresen rövidre nyírják. A kiállításokon versenyeztetett egyednél viszont fontos, hogy a szőrzet szabályos, egyenletes, és legalább 1 cm hosszú legyen. Időnként meg kell a mancsait, az arcorri részét és a farát; rendszeresen ellenőrizni kell, nem került-e piszok a fülébe, s a szemeit is tisztán kell tartani. A talppárnák között növő szőrt le kell vágni, mert zavarhatja a kutyát.

Tanítása

Ez a kutya viszonylag könnyen nevelhető, hiszen értelmes, szívesen tanul, szeret gazdája kedvében járni. A szigorú büntetések nemcsak feleslegesek, hanem egyenesen ártalmasak is. A legjobb eredmények a helyes viselkedés jutalmazásával, a hanghordozás változtatásával és a foglalkozások változatossá tételéven érhetők el.

Mozgásigénye

Gyors és mozgékony kutya, rendkívüli kitartással. Mozgásigénye átlag feletti, ezért szívesen tart gazdájával a hosszú sétákon, s mindig kapható egy kis labdázásra, apportírozásra, úszásra vagy nyomkeresésre. Ha a gazdájának ki kell hagynia egy napot, általában az sem okoz nagy gondot.

Alkalmazásai

Származási országában széles körben alkalmazzák szarvasgomba-keresésre, jóval ritkábban pedig a vízi szárnyasok apportírozására. Értelmes képességeinek, munkaszeretetének és mozgékonyságának köszönhetően jó eredményt nyújthat a különböző kutyás sportokban is. Különösen megfelelő számára a labdázás (flyball) és az ügyességi próbák, de nyomkövető tanfolyamra is érdemes lehet elvinni. Nagy kár, hogy Olaszországon kívül alig ismerik.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz