kutyafajtak.hu

Lajka kutya

Általános leírása

Színe: általában fekete, fehér, barna vagy szürke; de számos színkombinációja is előfordul. Marmagassága: 48-60 cm. Súlya: 15-18 kg. A lajkák elterjedési területe óriási, így számtalan változatuk ismeretes; különböző nagyságban és színben tenyésztik őket. Valamennyi változatra feltétlenül jellemző azonban a rókára emlékeztető, ék alakú fej, a hosszú szőr, a hegyes fül, és a felfelé kunkorodó farok. Fejük hosszúkás, fülük háromszög alakú, felálló. Szemük sötét, jellegzetesen ferde. Fogazatuk erős. Testük izmos és ruganyos. Az öt legnépszerűbb változat a következő: orosz-európai lajka; orosz-finn lajka; nyugat-szibériai lajka; kelet-szibériai lajka; észak-orosz szamojéd lajka.

Viselkedése, tulajdonságai

A lajkák különösen kitűnnek kiváló alkalmazkodóképességükkel. Mozgékony, éber, szolgálatkész, kiegyensúlyozott, nyugodt ebek. Bátrak és szívósak. A munka szinte életelemük. Nagyszerű fizikummal ellátott, zömök, erős, igénytelen kutyák. Nem véletlen, hogy egyik-másik elsatnyuló fajtához vérfrissítésre használják őket az orosz tenyésztők.

Története

Évszázadokat, évezredeket átívelő története során fogalommá vált a lajka. Ázsia északi népeinek mindenes kutyája. Ősi legendák is fűződnek hozzá. Spicc ősei már a bronzkorban őrizték a primitív törzsek cölöpkunyhóit. Évszázadokkal később a szamojéd vadászokat kísérték zsákmányszerző útjaikra valahol az Urál lábánál. Voltak pásztorkutyák, vadászok, szánhúzók használták őket embervédelemre és rénszarvas csordák őrzésére. Az egyik legrégibb háziállatunknak a kutyának ma is megvan a maga helye az ember mellett, erre az egyik legmeggyőzőbb példa a lajkák legújabb kori felhasználása. Ezek az ebek voltak ugyanis a világűr pionírjai. Mielőtt az ember kijutott volna a Föld vonzóerejéből, ezt a hallatlan jelentőségű történelmi a lajkák kísérleti útjai előzték meg. 1957 októberében egy Lajka nevű és fajtájú kutyán figyelhették meg először, hogy milyen hatással van az élőlények szervezetére a tartós súlytalanság állapota. 1960 augusztusában pedig Bjelka és Sztrelka 310-szer kerülte meg a Földet.

Használhatósága

Megállja a helyét az őrző-védő munkában, jó szánhúzó, remek lakáskutya, de leginkább vadászkutya! Újabban a kutya kiállításokon is megérdemelt sikert arat kellemes megjelenésével, fegyelmezett viselkedésével.

Kategória: Lajkák / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz