kutyafajtak.hu

Lakeland terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/lakeland-terrier-kutya#sigProId20e9a9f4ee
Magyar / idegen név:Lakeland terrier / Lakeland terrier
Származási hely / feladat:Anglia / vadászkutya
Marmagasság / Súly:34-38 cm / 6,7-7,7 kg
Várható életkor / alomszám:10-12 év / 4-6 kölyök

Története

Nagy-Britannia északnyugati részén elterülő tavas vidékéről származik, a Cumberland és Westmorland grófságokban tenyésztik. Ősei közt feltehetően megtalálhatók más terrierek, például a bedlington, a border vagy a mára eltűnt óangol terrier is. Kiváló munkakutya, feladata megvédeni a nyájat, főként a rókák támadásaitól. Első tenyésztői klubja 1912-ben alakult, a fajtát 1921-ben ismerte el a hírneves Kennel Club.

Megjelenése

E robusztus alkatú, büszke állású terrier marmagassága 34-38 cm, súlya 6,5-7,7 kg. Feje arányos és szögletes, arcpofája széles, orrtükre fekete vagy sötétbarna. Lelógó füle kicsi és háromszögletű, szeme kerek és nagyon sötét színű. Félhosszú szőre bozontos, durva és drótszerű. Fedőszőrzete nagyon ellenálló, aljszőre puha, gyapjas. Leggyakoribb színei a fekete és tűzszín, valamint a kék és tűzszín, de előfordul az erőteljes sárga, májvörös, kék és a fekete is. Szín fekete-cser, kék-cser, vörös, búzaszín, vörös melírozott, májszínű (barna), kék, fekete.

Jelleme

A lakeland terrier éber, sportos, magabiztos, barátságos és higgadt eb, vidám őszinte alaptermészettel. Néha hajlamos vakmerő tettekre, mint általában a terrierek. Értelmes, karakteres kutya - valamivel könnyen kezelhető, mint sok más terrier. Gyengéd hűséges, kiváló őrkutya, feleslegesen nem ugat.

Társas viselkedése

Ragaszkodik gazdájához és kedves a gyerekekkel. Könnyen alkalmazkodik, még a városi élethez is, ezért sokak számára lehet ideális társállat. Általában rendkívül jól kijön a gyerekkel. A más kutyákkal való kapcsolata is problémamentes - ez megint csak nem jellemző más terrierekre. Az idegenekkel szemben tartózkodó lehet, de ez rendszerint nem ölt szélsőséges formát. Mivel van némi vadösztöne, ajánlatos kölyökkorában alaposan megismertetni a macskákkal és más háziállatokkal. Ha ez megtörtént, jól megfér velük.

Szőrzetápolási igénye

A lakeland terrier szőrzetét évente kétszer kell kiszedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. Ezen felül elég hetente egyszer átkefélni egy fényesítőkefével. A hallójáratban és a talppárnák közt növő szőrt is le kell nyírni. A karmait röviden kell tartani. A kiállításokon versenyeztetett kutya szőre több gondozást igényel. Röviden tehát: gyakori fésülést igényel és félévente vigyük kozmetikushoz!

Tanítása

Ez a sportos és értelmes kutya gyorsan tanul. Eredményesen nevelhető, amennyiben türelemmel és szeretettel állnak hozzá. Gazdájának következetesnek, tisztességesnek és egyértelműnek kell lennie, s ügyelni kell arra, hogy a gyakorlatok változatosak és kihívást jelentők legyenek. A megfelelő szocializáció mindig kifizetődik.

Mozgásigénye

A lakeland terrier sok mozgást igényel, a csendes, kandalló előtti heverészés nem neki való. Hosszú sétákra is el lehet vinni, ha megfelelően nevelték, bár azt is nagyon szereti, ha a kertben labdáznak vele. Általában szeret ásni - ezt a tulajdonságát figyelembe kell vennie annak, aki sokat törődik a kertjével. A kutya lakásban is jól tartható. Ha eleget mozoghat a szabadban, a lakásban általában nyugodtan viselkedik. Ne feledkezzünk meg a napi mozgásról, ha lehet, hosszan sétáltassuk!

Alkalmazásai

A lakeland terrier kifejezetten alkalmas a kutyás sportokra, de különösen jó eredményeket ér el a labdázásban (flyball) és az ügyességi próbákon. Társnak is nagyszerű.

Egyéb: A juhtenyésztő területeken a rókavadászat elengedhetetlen. A fiatal rókákat éppen a bárányidőszakban választja el az anyjuk, az újszülött bárányok pedig könnyűi prédának számítanak. A bárányok elvesztése arra kényszeríti a juhászt, hogy megtanítsa kesztyűbe dudálni a rókákat. A terrierek az odúikban ölik meg ó'ket. Laké Districtben és a gazdaságtalan sziklahegyekben kifejlődött egy szelíd terrier, amelyet néha patterdale terriernek neveznek, és halálos harapása és közmondásos bátorsága van. 1912-ben került be a kiállítási életbe. Ma a lakeland jó családi kutya, éber, kicsi, könnyen rendben tartható, mindig vidám, de nem tér ki a verekedések elől. A lakeland terriert rendszeresen trimmelik.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz