kutyafajtak.hu

Lappföldi finn juhászkutya / Suomenlapinkoira

Származási ország: Finnország

Eredeti feladata: juhászkutya, pásztorkutya, őrkutya

Marmagassága: 41-52 cm

Jelleme

A lappföldi finn juhászkutya - más néven suomenlapinkoira - kiegyensúlyozott, barátságos, vidám és társaságkedvelő kutya. Nagyon értelmes, szívesen tanul és dolgozik, hogy gazdája kedvében járjon. Mozgékony és energikus, de nem szilaj, eléggé szívós és bátor, s általában igénytelen is. Ez a kutya odaadó, kedves és szelíd természetű társ.

Társas viselkedése

Természeténél fogva nagyon kedveli a társaságot. Általában igen jól érzi magát a gyerekek között, és rendszerint sok mindent eltűr tőlük. A házi- és haszonállatokkal való kapcsolata is problémamentes szokott lenni. Éber kutya abban a tekintetben, hogy a látogatók érkezését ugatással jelzi, de egyébként túl szelíd ahhoz, hogy megvédje a házat.

Szőrzetápolási igénye

E fajta szőrzete nem sok figyelmet igényel, mivel jellegéből adódóan ritkán gubancolódik. A zuhanyzás vagy az úszás után eléggé gyorsan meg is szárad. A vedlési időszakban az aljszőrzet java része kihullik, ezért ilyenkor szinte naponta kell fésülni. Az elhalt és kilazult szőrszálak kiszedéséhez ritkás, fémfogú fésű használata ajánlott. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A suomenlapinkoira tanítása viszonylag egyszerű feladat. Nagyon értelmes kutya, amely szeret tanulni, és általában örömmel teljesíti a parancsokat. Szelíd módszerekkel is remekül nevelhető - de ez nem jelenti azt, hogy nem kell következetesnek lenni. Büntetés alkalmazására általában nincs szükség. A legjobb eredmények vidám hangú parancsokkal és sok dicsérettel érhetők el.

Mozgásigénye

Elég sok mozgásra van szüksége, nem érzi jól magát, ha egész nap csak a kandalló előtt kell heverésznie. Szőrzete kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. Rendszeres, hosszú sétákra van szüksége, amikor lehetőséget kap a póráz nélküli mozgásra, futkosásra. Ha a gazdának jó a kapcsolata a kutyájával, akkor nem kell attól tartania, hogy elszökik, mivel az nem jellemző rá.

Alkalmazásai

Származási országában a suomenlapinkoirát ma is gyakran használják munkakutyaként, és sokszor indítják juhászkutyaversenyeken is. Más országokban azonban nem túl gyakori, de az import erősödése és a tulajdonosok lelkesedése miatt csak idő kérdése, hogy mikor válik elterjedtebbé. Kiváló családi kutya, de nem árt valamiféle tevékenységet végeztetni vele. Nagyszerű eredményeket érhet el a kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball) és az ügyességi próbákban.

Kategória: Pásztorkutyák / Finn kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz