kutyafajtak.hu

Lappföldi pásztorkutya / Lapinporokoira

Származási ország: Finnország

Eredeti feladata: pásztorkutya

Marmagassága: min. 43 cm

Jelleme

A lapinporokoira barátságos, nyílt, kiegyensúlyozott természetű kutya, amely szorosan kötődik gazdájához, ugyanakkor saját identitását is megőrzi. Meglehetősen önálló és értelmes állat; kiválóan védi gazdája otthonát és tulajdonát, de harapni csak veszélyhelyzetben szokott.

Társas viselkedése

Jól kijön a fajtársaival, bár - főként a kan - olykor kissé domináns lehet. Ez azonban ritkán vezethet verekedéshez, kivéve, ha a másik kutya kihívóan viselkedik. A háziállatokkal (például macskákkal) és kisebb haszonállatokkal gond nélkül tud együtt élni, és a gyerekekkel is jól érzi magát. Az idegenek nem különösebben érdeklik, de nem is barátságtalan velük szemben. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de ennél messzebbre nem megy.

Szőrzetápolási igénye

E fajta szőrzete nem igényel sok törődést. Általában elegendő rendszeresen átkefélni egy kártolókefével - ez főleg a vedlés idején fontos. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Elég könnyen tanítható fajta, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy nem szereti az egyhangú foglalkozásokat. A legjobb eredmények biztosítéka a változatos nevelés, amelynek során a kívánatos viselkedés jutalmazására helyezik a hangsúlyt, és lehetőleg kerülik a kutya kényszerítését. A lapinporokoira emlékezete kiváló.

Mozgásigénye

A lapinporokoira mozgásigénye átlag feletti. Szeret a hosszú túrákat, élvezi a labdajátékokat, és szívesen tart gazdájával a naponként kocogás során. Ha eleget mozoghat, a lakásban már nyugodtan fog viselkedni. Az időjárás nem zavarja, s szabadtéri kifutóban is tartható, feltéve, hogy eleget foglalkoznak vele, és van mit tennie.

Alkalmazásai

Származási országában juhászkutyaként, őrkutyaként és vakvezető kutyaként dolgozik; másutt ritkán fordul elő, főként társként. A kutyás sportok, például az ügyességi próbák kínálta mozgás és változatosság egyértelműen a kedvére való.

Kategória: Pásztorkutyák / Finn kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz