kutyafajtak.hu

Lengyel agár kutya

Származási országa: Lengyelország

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

A fajta igazi agárjellem, egy csipetnyi "keleti zárkózottsággal és méltósággal" fűszerezve. Rendkívül magabiztos, kiegyensúlyozott, bátor és higgadt kutya. Nagyon éber is, a gazdája számíthat rá, hogy a lengyel agárszükség esetén megvédi a családját vagy az otthonát a betolakodóktól. A lakásban nyugodtan, már lustán viselkedik, de a szabadban céltudatos, hihetetlenül gyors és fáradhatatlan.

Társas viselkedése

Az idegenekkel szemben általában tartózkodó, a látogatók érkezését mindig jelzi. Az ismeretlen arcokat elfogadja, feltéve, hogy nem viselkednek vele túl bizalmaskodó módon. Egy idő után a kutya önszántából meg oda hozzájuk, hogy megkezdje az ismerkedést. A nyugodt vagy nagyobb gyerekekkel való kapcsolata nem okozhat problémát, feltéve, hogy a gyerekek tisztelettel bánnak vele, a kutyát pedig megfelelően szocializálták. A más kutyákkal - főként a vele azonos fajtacsoportba tartozókkal - való kapcsolata sem okozhat gondot. Hozzá lehet szoktatni, hogy békésen együtt éljen egy vagy több házi macskával, de a megfelelő szocializáció itt is nélkülözhetetlen. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a macska, amellyel a lakásban akár a fekhelyét is megosztja, a szabadban esetleg prédának tűnhet a kutya számára.

Szőrzetápolási igénye

A lengyel agár szőrzetének ápolása nem túlzottan munkaigényes. A vedlési időszakban gumis kopókesztyű segítségével lehet eltávolítani bundájából az elhalt és kilazult szőrszálakat.

Tanítása

Ezt a kutyát elég könnyű megtanítani az alapvető parancsokra, de gazdájának figyelembe kell vennie az állat méltóságteljes természetét is. Ha gazda tisztelni és értékelni tudja az agárjellem sajátosságait, akkor a legjobbakat hozhatja ki kutyájából.

Mozgásigénye

A fürge lengyel agárnak eléggé sok póráz nélküli mozgásra van szüksége, de általában jól alkalmazkodik ahhoz is, ha néha egy kicsit kevesebbel kénytelen beérni. Gazdája nyugodtan sétáltathatja pórázon, ez a kutya nem fogja maga után rántani; rendszerint békésen sétál az ember mellett.

Alkalmazásai

E kutya számára az agárversenyek jelentik a legmegfelelőbb sportot. A sérüléseket elkerülendő, a versenyeztetést alapos felkészítő edzésprogramnak kell megelőznie. A lengyel agár társnak is kiváló.

Egyéb tudnivalók

A lengyel agár valószínűleg a legősibb agárfajták egyike; keletről származik, és nem áll rokonságban az angol agárral.

Kategória: Agarak / Lengyel kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz