kutyafajtak.hu

Lengyel kopó kutya

Szülőföldjén, Lengyelországon kívül gyakorlatilag ismeretlen fajta. A Szent Hubert kutyára emlékeztet, valószínűleg annak a leszármazottja. 1966-ban született meg a standardja.

Testi adottságok

A kan marmagassága 56-65 cm, a szukáé 55-60 cm, súlyuk megközelítőleg 25 kg. Masszív, erős, robosztus kutya. Feje erőteljes, igen ráncos, arcorri része hosszú, orrtükre nagy és fekete. Szeme mandulavágású, sötétbarna. Fülei alacsonyan tűzöttek, kerek, hosszan a fejhez tapadva lóg. Közepes hosszúságú szőre dús, bőséges, a sötétszürke és a tűzvörös különböző árnyalataiban, fehér rajzolatokkal. A lengyel kopó megjelenése összességében nem annyira gyorsaságáról, mint inkább szívósságáról árulkodik.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Született nyomkövető vadász és ezen felül kitűnő társ, aki szívesen alkalmazkodik az otthon melegéhez. A környezetében élőkkel nagyon barátságos, a gyerekekkel kifejezetten kedves. Szófogadó, tanulékony kutya.

Gondozás és testmozgás

Szőre a rendszeres fésülésen kívül nem igényel különösebb gondozást. A hosszú sétákról ne feledkezzünk meg, hagyjuk szabadon, futkározni. Terepi viszonyok között legyünk különösen óvatosak, nehogy elkóboroljon.

Kategória: Kopók / Lengyel kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz