kutyafajtak.hu

Magyar agár kutya

Általános leírása

Színe: citromos, foltos, egyszínű; fekete, zselyme, ordas, hamvas. Marmagassága: 63-70 cm. Súlya: 25-30 kg. Ősi vadászeb. Nem túl filigrán, de nem is erős állat. Erős csontozatú, izmos, karcsú. Feje ék alakú, hosszú. Füle V alakú. Orrtükre fekete. Homloka szélesebb, mint az angol agáré. Fogazata fejlett, ollós harapású. Szeme sötét, közepes, nem kidülledt. Nyaka rövid, izmos, szép vonalú. Törzse megnyúlt, nagyon izmos. Hasa felhúzott, hátvonala egyenes, ágyéka hosszú, izmos. Mellső lábai egyenesek, erősek; hátsó lábai izmosak. Fara széles. Farka hosszú, a csánkig ér, a vége ívbe hajló. Mancsa boltozatos, erős; ujjai zártak. Szőrzete rövid, sima.

Viselkedése, tulajdonságai

Nyílt természetű, de kissé tartózkodó. Igénytelen, rendkívül szívós. Szaglása gyenge, de nincs is rá szüksége. Hosszú, izmos lábai, mély mellkasa lehetővé teszik, hogy hosszú távon is kövesse a vadat.

Története

Agarunk kialakulásáról nem sokat tudunk. Egyes elméletek szerint a honfoglaló magyarok hozták be magukkal, de ezt vitatják. Legalábbis azt állítják, hogy ha hoztak is magukkal őseink agár típusú kutyákat, ezek az idő folyamán annyit változtak - különösen a török hódoltság idején kereszteződhettek arab és angol agarakkal -, hogy nem sok közük lehet feltételezett ősükhöz. Tenyésztésével, nemesítésével nem törődtek. Sokáig nem ismert fajta volt. Egyes kynológusok viszont éppen azt állítják, hogy miután Magyarországon sose volt különösebb az agarak futtatása, a Kárpát-medencében élő magyar agár tulajdonképpen megmaradt ősi formájában, csupán alkalmazkodott a helyi körülményekhez. Mindenesetre amikor az egyik magyar film forgatásakor Mátyás korabeli magyar agarakra volt szükség sehol sem találtak ilyet. Nos, a kihaltnak vélt magyar agarat Szigethy Kálmán, a gödöllői filmtelep vezetője sajátos módon Szabolcs Szatmár megyében fedezte fel, ahol vásárolt is két kant, majd ezeket továbbtenyésztette. Csupán ezután figyelt fel néhány lelkes tenyésztő erre a fajtára, és megkezdődött a magyar agár újbóli tenyésztése.

Használhatósága

A fajta hűséges hívei szerint a magyar agár a versenypályán tanulékony, fáradhatatlan. Miután edzett, igénytelen, szívós, tartása egyszerű, gond nélküli. Házőrzésre is alkalmas, hűséges, megbízható társ.

.

Kategória: Agarak / Magyar kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz